Sušičky ovoce

Oblíbené Sušičky ovoce

1
Skladem a na 76 prodejnách
2
Skladem a na 75 prodejnách
3
Skladem
Řadit dle
K čemu všemu se hodí sušička potravin? Na co se zaměřit při jejím výběru?
 
Výběr správné sušičky ovoce, hub a bylinek se odvíjí především od množství, které plánujete sušit. Pořídit si můžete i jednodušší sušičku s menší kapacitou, ale uvědomte si, že vás sušení možná brzy pohltí natolik, že se budete poohlížet po výkonnějším stroji. Kapacitu sušičky ovoce a její řešení proto nepodceňujte.
 
Sušička ovoce

Sušička ovoce a její kapacita

Kapacita sušičky ovoce se uvádí v počtu sušicích plat nebo sít. Nejčastěji se můžeme setkat se sušičkami s 5 platy, což je rozumný počet pro běžné domácí sušení. Pokud patříte mezi vášnivé zahrádkáře nebo houbaře, pak zvolte model s větším počtem plat.
Některé modely sušiček mají také nastavitelnou výšku jednotlivých pater. To se hodí zejména u těch potravin, které se nesuší nakrájené na kolečka, například švestky, které se suší vcelku spolu s peckou nebo třeba rajčata nakrájená na měsíčky.
 

Sušička ovoce, její tvar a umístění motoru

Sušičky ovoce se dle tvaru dělí na dvě hlavní kategorie: kulaté a hranaté. Rozdíl mezi nimi je především ve skladnosti a možnosti pokrytí jednotlivých sít. Mnohem důležitější než tvar sušičky je ale umístění jejího motoru.
 
  • Sušičky s motorem dole jsou nejčastějším typem. Motor je umístěný v základně, na kterou jsou postupně pokládána jednotlivá plata. Nevýhodou je nedokonalá distribuce horkého vzduchu – spodní plata jsou prohřívána více než horní a pro rovnoměrné sušení je tedy třeba síta občas prohodit.
  • Sušičky ovoce s motorem nahoře  jsou dalším řešením pro méně náročné uživatele. Motor je umístěn v horním poklopu a horký vzduch z něj putuje průduchem dolů a pak stoupá nahoru. I u tohoto řešení je doporučeno plata přehazovat, jinak mohou být některé druhy ovoce či například houby přesušeny a jiné nedosušeny.
  • Sušičky s motorem na boku distribuují horký vzduch nejlépe ze všech řešení. Často bývají uzavíratelné s výsuvnými platy, takže přístup k sušenému ovoci je mnohem komfortnější než je to v případě sušiček s platy kladenými na sebe.
 

Sušička na ovoce a elektrická spotřeba

Při výběru nové sušičky se řiďte také udávaným příkonem. Platí, že čím častěji a čím větší množství potravin chcete sušit, tím by měl být příkon vyšší. Vzroste tím sice celková spotřeba sušičky, ale současně s tím klesne i doba sušení. S dobrou regulací tak budete moci usušit ovoce, zeleninu, houby či bylinky vždy tak, jak potřebujete.
 
 

Tabulka maximální spotřeby elektrické energie sušiček na ovoce

Maximální spotřeba el. energie u sušiček na ovoce
Příkon (maximální spotřeba) 4hodinové sušení 8hodinové sušení 12hodinové sušení
250 W 4,50 Kč 9,00  13,50 
500 W 9,00  18,00 Kč  27,00 
750 W 13,50  27,00  40,50 
1000 W 18,00  36,00  54,00 
Tabulka počítá s maximální možnou spotřebu energie a s průměrnou cenou 4,50 Kč za kWh.
 
V praxi bývá spotřeba výrazně nižší a mění se i podle toho jaké množství ovoce sušíte a jakou jste nastavili teplotu sušení. Při nastavení na poloviční teplotu bude i spotřeba sušičky přibližně poloviční než při plném výkonu.
 

Regulace teploty u sušiček ovoce

Dobrá regulace teploty sušení velmi zjednoduší a zefektivní. Budete tak moci dobře nastavit různou teplotu pro různé sušené potraviny.  Ovoce, zelenina, houby či bylinky mají totiž jiný obsah vody a jinou hustotu, jinak se krájejí a suší se do jiné úrovně, proto je důležité sušicí teplotu nastavit správně.
  • Ovoce a zeleninu doporučujeme sušit při teplotách kolem 55 °C.
  • Maso je potřeba sušit na asi 68 °C.
  • Bylinky postačí sušit na nižší teplotu, kolem 35 °C.
 

Sušička ovoce s časovačem

Integrovaný časovač umožní spustit sušení v době, kdy to pro vás bude vhodné. Vzhledem k celkové hlučnosti sušiček ovoce a především vzhledem k délce sušicího cyklu je dobré zapnout sušičku právě tehdy, když vás nebude příliš rušit. Časovač sušičky však má ale i další praktické funkce:
  • Umožňuje nastavení začátku a konce sušení.
  • Na displeji zobrazí zbývající dobu sušení.
  • Po uplynutí nastaveného času sušičku vypne.

Sušičky ovoce – hlučnost a materiál

Hlučnost sušičky je velmi důležitý parametr, neboť sušení je několikahodinový cyklus, během něhož sušička produkuje souvislý hluk, což může být nepříjemné. Pomůže tedy načasování sušení na dobu, kdy budete v jiné místnosti, či přenést sušičku do neobytné místnosti.
 
Plastové sušičky jsou lehké a snadno přenosné, jejich materiál je ovšem náchylnější na poškození. Mnohem trvanlivější jsou nerezové sušičky, jejichž materiál má navíc pro sušení lepší vlastnosti než plast.
 

Jak sušit ovoce, zeleninu, houby a bylinky v sušičce?

Návodů jak sušit jednotlivé druhy potravin najdete spoustu. Nejcennější jsou však vlastní zkušenosti s konkrétní sušičkou, protože každá má jiný výkon a distribuci teplého vzduchu. Pokud byste se chtěli nechat inspirovat našimi tipy, přečtěte si článek Sušíme ovoce, zeleninu, bylinky i houby.
 
 

Sušení ovoce

Sušení ovoce

 

Sušičky ovoce jsou výborným pomocníkem při přípravě sušeného ovoce a zeleniny. S její pomocí však můžete připravit také bylinky, maso nebo koření. Potraviny ze sušičky ovoce zůstávají po zpracování zdravé a chutné. Teplovzdušné sušičky ovoce jsou výkonné přístroje. Podle toho jak velké množství potravin chcete sušit, tak si můžete vybrat ze sušiček, které mají do 5 sušících plátů nebo do 7 sušících plátů


Sušičky potravin mají často velké množství funkcí, mezi které patří například možnost nastavitelného stupně sušení, nastavitelná patra nebo schopnost cirkulace vzduchu. Sušičky potravin mohou být i otočné a mají bezpečnostní pojistku či funkci automatického vypnutí. Pokud máte rádi sušené potraviny, tak neváhejte a pořidťe si sušičku!
 

Sušička ovoce, zeleniny, masa, hub i bylinek

V přístrojích, které obvykle nazýváme sušičkami ovoce, lze samozřejmě sušit i jiné potraviny

Maso stačí před sušením nakrájet a ochutit. Po vysušení získáte výborné jerky.

Houby rozkrájejte tak, jak jste zvyklí při běžném sušení. V sušičce budou usušené pnohem dříve a nepřilepí se na noviny.

Bylinky jsou na sušení málo náročné – stačí nastavit nízkou teplotu a nebudete ani dlouho čekat.

 

Sušení masa

1) Sušené maso si můžete dopřát i vy, když se přidržíte následujících pravidel

2) Maso je dobré sušit při teplotě cca 68 °C

3) Sušit lze můžete hovězí, vepřové, drůbeží i rybí maso.

4) Maso nakrájejte na asi 2cm plátky o přibližné tloušťce 0,5 cm.

5) Zbavte maso přebytečného tuku. Jen tak vydrží opravdu dlouho.

6) Maso okořeňte nebo marinujte a nechte pár hodin odležet v lednici.

7) Rozložte maso na sušicí plata a sušte přibližně 4 až 6 hodin.

 

Přední výrobci sušiček ovoce

Mezi nejprodávanější a uživateli velmi oblíbené značky sušiček ovoce se řadí:

 

Další vyhledávaní výrobci sušiček ovoce:

 

Užitečné články:

Přidáno do košíku

${productTitle}

${cartCount} ${wishlistCount}

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.