Sušičky na ovoce, zeleninu, bylinky i houby

Nejen v létě a na podzim oceníte možnost usušit si potraviny na později. Tato forma konzervace je velmi oblíbená už od nepaměti a s technologickým pokrokem je její využití čím dál jednodušší. Dnes už nemusíte čekat několik dlouhých dní, než potraviny pořádně proschnou. Sušička potravin to zvládne za pár hodin.

Proč sušit doma?

Sušení potravin je zdravá, levná a relativně jednoduchá forma konzervování. Sušička na ovoce vám poskytne dobroty mnohem zdravější, než jaké koupíte v obchodě – v nich bývá často přidáváno velké množství cukru. Mimo to se v sušených potravinách uchová většina vitamínů, minerálních látek a vlákniny a zcela se tak obejdete bez jakýchkoli konzervačních látek.

 Sušička potravin značky Guzzanti
Sušička potravin značky Guzzanti

Usušené potraviny mají velmi dlouhou trvanlivost, a to až dva roky. Postačí je uskladnit při pokojové teplotě v krabičkách, do kterých se nedostane vlhkost. A jak je možné, že tak dlouho vydrží? Většina bakterií a plísní totiž dokáže přežít jen ve vlhku, které je při sušení odstraněno.

K čemu ještě může být použita sušička ovoce?

Kromě sušeného ovoce, které lze použít například do müsli tyčinek, si můžete usušit i jakoukoliv zeleninu – velmi chutná jsou například sušená rajčata naložená v olivovém oleji. Často se suší také bylinky a houby. Velmi oblíbené jsou i domácí jerky, tedy sušené kousky masa. Díky sušičce si ale můžete vyrobit i domácí jogurt, nechat nakynout pečivo, vysušit domácí těstoviny nebo si usušit voňavé květy do vonných misek.

Jakou sušičku vybrat?

Pokud chcete sušičku využívat jen příležitostně párkrát do roka, bude vám určitě stačit nějaký levnější model. Jestliže ale tušíte, že se sušení brzo stane vaší zálibou a budete sušit často, určitě se vyplatí zainvestovat. Sušičky seženete od pár set korun až do několika tisíc. Ty lepší bývají hranaté a motor mívají na boku, horký vzduch je tedy přiváděn rovnoměrněji ke všem sítům. Kulaté sušičky jsou levnější, ale jejich motor bývá dole a tím pádem je spodní síto vystaveno vyšší teplotě a během sušení je nutné síta přehazovat.

 Sušička potravin značky Concept
Sušička potravin značky Concept

Při výběru záleží i na tom, jaké potraviny chcete sušit. Každá potravina totiž vyžaduje nejen jinou délku sušení, ale i jinou teplotu – například bylinky a koření 35–40 °C, ovoce, zelenina a houby 50–55 °C a maso 55–60 °C. Proto doporučujeme vybírat mezi sušičkami potravin s nastavitelnou teplotou, a to v rozmezí alespoň od 35 do 60 stupňů Celsia. K nastavení teploty slouží buď otočné tlačítko, nebo dotykový displej.

Sušičky s příkonem: 

Důležitá součást každé sušičky ─ síta

Síta jsou při výběru sušičky samostatnou kapitolou. Podle množství, které plánujete sušit, se ujistěte, že jich budete mít dostatek. Zaměřte se také na bytelnost materiálu, ze kterých jsou vyrobena síta i zbytek sušičky. Můžete sehnat nerezové sušičky na potraviny, ale samozřejmě také z tvrdšího nebo měkčího plastu. K některým sušičkám dostanete i teflonový tác, který je vhodný na sušení potravin, které se přilepují. Jiné sušičky mají otočná síta, která se při sušení sama točí, čímž dosahují lepší cirkulace vzduchu. Kvalitnější modely mají v příslušenství i speciální síta, která mají velmi malé otvory a jsou určená na sušení bylinek. Jistě oceníte i nastavitelnou výšku sít, abyste sušičku mohli případně využít i na objemnější potraviny.

 Sušení potravin

Sušičky, které mají:

V jakých parametrech se ještě sušičky liší?

Důležitým parametrem je příkon sušičky na potraviny, který je nepřímo úměrný době sušení. Tedy čím je příkon nižší, tím déle budete potraviny sušit. Před koupí si zjistěte i hlučnost, která se pohybuje od 40 do 70 dB. Pro představu: kolem 40 dB mívají moderní ledničky. Hlasitou sušičku tedy umístěte dál od ložnice, mohla by vás při případném nočním sušení rušit. Jako další funkce se může hodit i časovač, například pokud sušičku zapnete večer před spaním, sama se po vámi nastavené době vypne.

Teď už vám nezbývá nic jiného, než jít nasbírat nějaké chutné dobroty, které příroda nabízí, a dát se do sušení.


Věříme, že článek byl pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

LCH17092019

Líbí se vám tento článek?

Podobné články