Zapomeňte na drhnutí: Jak pyrolytické čištění trouby ušetří čas i úsilí

Pyrolytické čištění je inovativní technologie, která ti může ušetřit spoustu času a úsilí při údržbě trouby. Tato metoda využívá vysokých teplot k samovolnému rozkladu zbytků a mastnot v troubě na popel, který lze následně jednoduše setřít.

Podívej se s námi na to, proč je pyrolytické čištění tak efektivní a jak ti může usnadnit život.

Vybrat vestavnou troubu
pyrolytické čištění
pyrolytické čištění

K čemu je samočištění trouby?

Trouba se při každém pečení znečišťuje mastnotou, usazeninami a zbytky jídla. Jestliže troubu nečistíš pravidelně po každém použití, mohou se nečistoty lepit na stěny, na mřížky i na dno. Čím déle se trouba nečistí, tím obtížnější je tyto zbytky odstranit.

Co ti přinese, když se trouba dokáže vyčistit sama?

1. Nemusíš to dělat ručně

Tradiční čištění trouby může být zdlouhavé a náročné. Musíš použít silné čistící prostředky a spoustu času strávit drhnutím a škrábáním, aby se odstranily usazeniny a zbytky. Samočistící trouba má program pyrolytického čištění, který když zapneš, trouba se sama postará o zbytek.

2. Ušetří ti to čas

Proces pyrolýzy trvá obvykle kolem dvou až tří hodin, během nichž se veškeré nečistoty přemění na popel. Poté stačí nechat troubu vychladnout a setřít zbytky popela.

3. Je to ekologické

Pyrolytické čištění používá vysoké teploty k čištění trouby bez potřeby agresivních chemikálií. To znamená méně chemických produktů do životního prostředí a méně zátěže pro tvé zdraví.

pyrolytické čištění

4. Z dlouhodobého hlediska ušetříš

Díky samočistící troubě nemusíš kupovat čistící prostředky a trávit čas čištěním. Menší opotřebení trouby také znamená delší životnost spotřebiče.

5. Pyrolytické čištění je pohodlné a jednoduché

Systém pyrolytického čištění je navržen tak, aby byl spolehlivý a snadno použitelný. Přepínání na tento režim je obvykle jednoduché a trouba s pyrolýzou se postará o všechno sama.

OKAY Tip: Zajímá tě, kde ještě se dá v kuchyni ušetřit? Podívej se s námi na to, jak se vyznat v energetických třídách spotřebičů.

Pyrolytické, nebo katalytické čištění trouby?

Rozdíl mezi pyrolytickým a katalytickým čištěním trouby spočívá ve způsobu, jakým tyto technologie fungují a jaké údržbové úkony vyžadují.

Pyrolytické čištění Katalytické čištění
Teplota programu: 400–500 °C cca 200 °C
Rozklad zbytků: Teplem Katalytickými panely
Výhody: Velmi efektivní, bez chemických prostředků, snadná údržba Nižší spotřeba energie, stačí jí nižší teploty
Nevýhody: Vyšší spotřeba energie Méně účinný způsob čištění, nutnost pravidelné údržby katalytických panelů, každých cca 5 let nutná výměna panelů

OKAY Tip: Chceš si pořídit ten nejlepší sporák s troubou? Podívej se na náš článek Jak vybrat sporák, kde se dozvíš, na co se při jeho výběru zaměřit.

Co je pyrolýza?

Pyrolýza je chemický proces, při kterém se organické materiály rozkládají za vysokých teplot bez přítomnosti kyslíku. Během pyrolýzy se materiál rozkládá na různé látky včetně plynných produktů (např. methan) a pevných zbytků (uhlík, popel).Pyrolytické čištění tak využívá vysokých teplot (obvykle kolem 400–500 °C) k rozkladu organických zbytků a mastnot ve vnitřním prostoru trouby.

Během pyrolýzy se organické zbytky proměňují na popel, který lze snadno setřít po dokončení procesu. Žár uvnitř trouby je obrovský a bezpečnost zajišťují dvířka, která se na dobu trvání sálajícího horka zamknou.

pyrolýza
katalýza

Co je katalýza?

Také katalýza je chemický proces, ve kterém se rychlost chemické reakce zvyšuje nebo umožňuje pomocí látky nazývané katalyzátor. Katalyzátor funguje tak, že snižuje aktivační energii potřebnou pro reakci, aniž by byl přitom sám spotřebován. Umožňuje rychlejší průběh reakce za stejných podmínek. 

Katalytické panely (obvykle umístěné na stěnách trouby) tak obsahují speciální povrch, který absorbuje tuky a usazeniny. Tyto panely mají katalytické vlastnosti, které pomáhají rozkládat zbytky při nižších teplotách (obvykle kolem 200 °C). Během vaření se zbytky a tuky zachycené na katalytických panelech postupně rozkládají. Trouba vyžaduje pravidelné provětrání, aby se katalytické panely udržovaly čisté a funkční.

Co je hydrolýza?

Existuje také hydrolytické čištění, pod kterým si můžeš představit čištění párou. Tento způsob čištění trouby je nejlevnější, ale vyžaduje tvé zapojení.Jak na to?

  • Do trouby vlož plech s vodou či čistícím prostředkem.
  • Zapni troubu na 90 °C.
  • Nechej páru s čistícím prostředkem odpařovat usazeniny v troubě.
  • Až trouba zchladne na přijatelnou teplotu, otři ji vlhkým hadříkem.

Tento proces není tak efektivní jako v případě samočistící trouby, nicméně o něco ušetří tvůj čas, než prosté drhnutí špinavé trouby.

hydrolýza

Jak to funguje v praxi?

Zvažuješ koupi samočistící trouby, ale pořád ti není jasné, jak to bude celé fungovat? Opravdu se nejedná o nic složitého. Samovolné čištění je vhodné pouštět 1x za 2-3 měsíce.

  • Vyndáš z trouby plechy, rošty a další pomůcky k pečení.
  • Zapneš program na samočištění trouby.
  • Zatímco trouba se čistí, nedotýkáš se jí.
  • Aby byl proces účinný, je vhodné nesnažit se ukončit program dříve.
  • Nakonec nejlépe i vyvětrej místnost.

Máš troubu zanesenou opravdu příliš a obáváš se, že běžný program nebude stačit? Zapni 2 kratší programy za sebou. Na odolné znečištění bývají účinnější.

Pyrolytické čištění trouby je skvělou volbou pro každého, kdo hledá efektivní a snadný způsob, jak udržovat svou troubu čistou. Eliminuje potřebu manuálního čištění, šetří čas i úsilí a zároveň je šetrné k životnímu prostředí.

Nejširší nabídka velkých spotřebičů, TV a sedaček na OKAY.cz

V OKAY si můžeš objednat sporák bez obav. Díky programu Garance 100% spokojenosti můžeš vrátit nevyhovující zboží do 30 dnů zdarma.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.