Přímotopy a topidla, které vás v zimě zahřejí

Zima a studené měsíce jsou tady a pomalu vytahujeme zimní bundy, teplé ponožky a boty. Topná sezóna je v plném proudu, tak je načase si doma udělat příjemně teplo, vlezlá zima totiž bohatě stačí venku. Jak vybrat přímotop, konvektor či jiné topidlo a užít si studené měsíce v pohodlí domova se dozvíte v našem článku.

Přímotop představuje efektivní způsob, jak rychle vytopit místnost a ihned se zahřát.

OKAY Tip: Prohlédněte si nabídku malých spotřebičů, které jsou momentálně v akci.

Topidlo, které vás zahřeje

Topná sezona začala, tak je nasnadě sehnat si něco na zahřátí! Tato zařízení mají celou škálu uplatnění. Velkou výhodou je například jejich skladnost a snadná manipulace. Pokud třeba rádi trávíte zimní dovolenou na horské chalupě, nebo pracujete celé dny v chladné kanceláři či dílně, je toto zařízení ideální volba.  

Všechno je navíc rychlá akce. Elektrický přímotop vám v chladné místnosti za pár minut ‚‚rozleje“ příjemné teplo, vytápíte tedy pouze tam, kde je to akutně potřeba.

Výhody topidel a přímotopů

Přímotopy a topidla mohou sloužit buď samostatně, nebo jako doplněk výkonnější formy vytápění, třeba centrálního topení či kotle v rodinném domě. Přímotopy se liší svou velikostí, účinností, typem (například infrazářiče, teplovzdušné ventilátory nebo přímotopné konvektory) a také spotřebou.

Výhody topidel:

  • jsou kompaktní a přenosné
  • je s nimi snadná manipulace
  • jejich pořizovací cena je nízká
  • okamžitá účinnost

Stylové chytré topení má nízkou spotřebu a velkou výhřevnost. K dostání je i v trendy barvách, například v černé.

OKAY Tip: Věděli jste, že je výhodné mít doma sušičku potravin? Uchovejte si jediněčnou chuť ovoce, zeleniny i bylinek delší dobu. Proč by rozhodně tento spotřebič neměl chybět ve vaší domácnosti, se dozvíte v našem článku.  

Jak fungují konvektory?

Přímotopy, nebo chcete-li elektrické konvektory, fungují na základě cirkulace teplého a studeného vzduchu. Ze spodní části nasávají studený vzduch, který se v topidle ohřeje přes topné těleso a následně se uvolňuje z horní části přístroje.

Buďte připraveni na všechny rozmary počasí s horkovzdušným ventilátorem.

Jak spočítat spotřebu energie?

Na výpočet spotřeby energie a tedy i financí existuje jednoduchý vzorec. Orientačně si můžete spočítat výkon dle rozměrů místnosti: výška (m) x šířka (m) x délka (m) x 100 = orientační výkon, minimální pro vytopení dané místnosti.

Většina elektrických přímotopů a topidel dosahuje maximálního výkonu v rozmezí 1000-2000 W, jejich příkon se pak pohybuje mezi 500 a 3000 W. Na každý m3 prostoru počítejte cca 40 W výkonu. Podle rozměrů konkrétní místnosti a výšky stropu snadno zjistíte, jak silný přímotop potřebujete. Znát musíte rovněž i cenu energie Kč/kWh.

Jedná se samozřejmě o orientační hodnotu. Náklady na topení přímotopem závisí i na dalších faktorech (životnost zařízení nebo tepelná ztráta obydlí).

Přímotop poslouží jako dodatečný zdroj tepla k centrálnímu vytápění.

Typy přímotopů a topidel

Tyto zdroje tepla mohou být přenosné či nástěnné. Nemusíte se bát, ani pokud si chcete pořídit elektrický přímotop do moderního interiéru, k dostání je totiž i spousta designových a stylových kousků. Speciální topidla existují i pro děti (nemají ostré hrany), či jsou speciální konvektory vhodné do koupelen, které mohou být na místech, kde bývá vlhko. Setkat se můžete i s pojmem olejový radiátor, který je vhodný spíše do menších a středně velkých místností. Elektrické konvektory se hodí do menších místností, nebo jako skvělý doplněk k hlavnímu topení.

Prohlédněte si další nabídku elektra


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.