Jaké textilie vybrat do domácnosti

Textilie jsou často podceňovaná součást interiéru. Přitom právě ty způsobí, že se v domácnosti cítíte příjemněji. Mimo jiné dodávají atmosféru, styl a dotváří ráz místnosti.  Zaměřte proto svou pozornost na polštáře, potahy, plédy, koberce a závěsy. Nezapomeňte ani na utěrky či ručníky, které v koupelně či kuchyni, rozehrají hru plnou barev a vzorů. Vyberte si takové, které vám z interiéru vykouzlí ten pravý domov. V OKAY vám poradíme jak toho docílit za rozumnou cenu.

Dobře zvolené bytové textilie mohou i obyčejnému kusu nábytku dodat eleganci a luxusní vzhled.

OKAY Tip: Prohlédněte si nabídku příslušenství do domácnosti, které je momentálně v akci.

Kde všude můžete použít textilie:

Barevný chameleon

Zatímco u nábytku, nebo elektra se držíme spíše neutrálních a střídmých barevných provedení, u textilií se můžete v barvách doslova vyřádit. Vybírat můžete nejen z barev, ale i vzorů a textury. Výrazné barvy si dopřejte v podobě polštářů, plédů nebo koberců. Navíc můžete barevné kombinace měnit i několikrát za rok. Myslete i na to, že kombinace více barev interiéru nesvědčí – vyberte si dvě doplňkové barvy a nechte se unést svou vlastní fantazií.

Barvy, vzory i přírodní materiály na nábytku a v textiliích musí navzájem souznít, aby nevznikl zbytečný chaos.

OKAY Tip: Vylepšete si svou domácnost stylovými textilími doplňky. Jak na to, se dozvíte v našem článku.

Když je vám horko, když je vám zima

Každá textilie má své specifické vlastnosti. Posuzovat a porovnávat je můžete nejen z hlediska barevnosti, ale i jakosti, či schopnosti a způsobu údržby. K nejoblíbenějším patří bavlna, len, hedvábí a vlna. Každá se hodí pro něco docela jiného.

V našich zeměpisných šířkách a délkách jistě oceníte spíše materiály, které vás zahřejí. Vybrat si můžete mikroplyš, který je hebký a měkký, odvádí pot a vhodný je i pro alergiky. Vysokou hřejivost nabízí i česaná bavlna, která rychle schne. Kromě zmíněných dvou, se dobře zakryjete i froté plachtou.

Naopak aby vám nebylo teplo, myslete na přírodní materiály a tkaniny – len a bavlna jsou prodyšné a udržují příjemnou teplotu. Na spaní v letních měsících můžete sáhnout i po saténových variantách povlečení.

Oživte koupelnu

Koupelna může být i menší místnost, neznamená to však, že zde nemohou být příjemné, tělu i oku padnoucí textilie. Jednobarevná místnost můžete prozářit a ozvláštnit barevnýmiručníky a osuškami či pestrou předložkou před vanu.

 

Kvalitní bavlněnou osušku ocení nejen vaše tělo, ale i ruce a obličej.

Zahřejte se v ložnici

Základem všeho je kvalitní spánek. Napomoct mu můžete správnou postelí i textilními doplňky – polštáři, příjemnou dekou nebo přehozem, který vám rychle dopomůže ke snadnějšímu stlaní postele. Navíc vám stejně dobře poslouží v obývacím pokoji. Pro větší soukromí, nebo menší propustnost světla, si pořiďte moderní záclony a závěsy. V tomto případě můžete sáhnout jak po bavlněné klasice, tak po kusech s příměsí syntetiky. Nebojte se koupit robustnějších varianty zatemňovacích moderních záclon a závěsů – kromě světla, izolují také teplo nebo chlad.  

Ložní povlečení z bavlněného saténu zajistí vysokou odolnost vůči poškození. Materiál je vzdušný, poddajný a velmi příjemný na dotek.

Prostírejte s láskou a péčí

Okrasný ubrus nebo jen obyčejné denní prostírání, vždy však přichystáno s láskou a důkladnou péčí. Pořiďte si na svůj jídelní stůl klidně i několik ubrusů, aby byl na každou příležitost ten pravý. Zvolit můžete buď kulatý, nebo hranatý. Zatímco obdélník nebo čtverec se hodí všude, oválný a kulatý bude přesně pasovat na stejně tvarovaný stůl. K němu můžete přidat i další textilní doplňky v podobě lněných ubrousků, či prostírek. Společné jídlo v rodinném kruhu tak už nebude pouze příležitost k naplnění žaludků, ale také příjemnou chvilkou, jak být spolu.

5 důvodů proč mít v domácnosti textilie

  • Izolují hluk a zlepšují akustiku.
  • Mohou vás příjemně ochladit, nebo naopak zahřát.
  • Dodávají pocit tepla a bezpečí v interiéru, ze kterého dělají domov.
  • Může se jednat o designové kousky interiéru, které můžete měnit dle nálady nebo aktuálních trendů.
  • Textilie seženete za rozumnou cenu.

Prohlédněte si další nabídku nábytku


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.