Máš doma nový sporák a myslíš si, že je všem starostem konec. Není to tak úplně pravda. Každému spotřebiči se musíš pravidelně věnovat a provádět alespoň základní údržbu, aby fungoval přesně tak, jak má. V tomto článku najdeš tipy na otázky, které mohou v průběhu provozu nového sporáku nastat.
Doporučení pro bezpečné a dlouhodobé použití
- pravidelně měň těsnění na spoji regulátoru a PB láhve,
- přinejmenším jednou za dva roky vyměň hadici mezi PB lahví a sporákem,
- občas prověř kvalitu spoje trubky na regulaci a na vstupu do sporáku,
- pokud ucítíš charakteristický zápach, který se objevuje při nekontrolovatelném úniku plynu, ihned uzavři plynovou láhev resp. uzavírací ventil u zemního plynu a zavolej servis. V takovémto případě prostor dobře vyvětrej a nepoužívej otevřený oheň ani nezapínej resp.nevypínej elektrické spotřebiče.
Pro normální funkci trouby doporučujeme:
Co je dobré ještě znát
- pro pečení v troubě vždy používej odpovídající plechy,
- při pečení dodržuj návody výrobce uvedené tabulky s doporučenými teplotami pro různé druhy pečení,
- nikdy neobkládej vnitřní část trouby kovovou folií,
- plechy ani nádoby, ve kterých připravuješ jídlo v troubě, nesmíš v průběhu pečení nikdy pokládat na dno trouby, protože se tím ničí smaltový povrch trouby,
- troubu před pečením potravin s vysokým obsahem vlhkosti vždy předehřej na určenou teplotu. Tímto zabráníš kondenzaci páry na vnitřní straně trouby a zatékání do přihrádky pod troubou,
- k vaření používej nádoby stejné velikosti, jako je vyznačená vařící zóna. Nádoba musí mít rovné dno bez jakýchkoliv hrbolů (včetně nápisů a znaků), které by mohly způsobit poškození (škrábance),
- při vaření dbej, aby se na varnou zónu nerozsypal cukr nebo sůl resp. podobné sloučeniny. V případě, že se ti to přesto stane, povrch ihned utři suchou utěrkou,
- ze sklokeramického povrchu můžeš s pomocí k tomu určených čistících prostředků (Ceram, Sidol) odstranit i ty největší skvrny (např.potravinové skvrny, které se vám připečou kolem nádoby). K čištění nikdy nepoužívej hrubé čistící prostředky, louhy ani drátěnku, jinak bys sklokeramický povrch poškodil,
- čistící prostředky nikdy nenanášej na horký povrch,
- sklokeramickou desku nepoužívej jako odkládací plochu,
- základní přizpůsobení dotekových senzorů na okolí:Po každém připojení do sítě automaticky proběhne základní přizpůsobení tak, aby byla zajištěna optimální funkce senzorů. Na všech ukazatelích se objeví “-“. Po úspěšně provedeném přizpůsobení se ozve zvukový signál, všechny ukazatele zhasnou a deska je připravena k použití. V průběhu přizpůsobení nesmí být na seznzorech umístěn žádný předmět. V opačném případě bude přizpůsobení přerušeno, dokud tyto předměty neodstraníš. Do té doby svou sklokeramickou desku nebudeš moci používat.
- Při použití nádob z ohnivzdorného skla nebo porcelánu dodržuj návody výrobce nádoby.V opačném případě může dojít k poškození varné zóny.
Pravidelně udržuj spotřebiče v souladu s návodem a s čistícími prostředky, které doporučuje výrobce.
Mohlo by tě zajímat
7 tipů jak udržet spotřebiče dlouho funkčníSprávnou péčí o spotřebiče můžete prodloužit jejich životnost o celé roky. Přinášíme vám univerzální tipy, které se budou vždycky hodit!
|
|
Jak vybrat sporákCentrem každé kuchyně je sporák. Bez varné desky a trouby si jen těžko připravíme dobré jídlo. Který sporák je právě pro vás ten pravý?
|
|
Postaráme se i o vaše vysloužilé elektrospotřebičeRecyklace odpadů je velice důležitou složkou ochrany životního prostředí. V tomto článku se dočtete, jak recyklovat vysloužilé elektrospotřebiče.
|