Jak vybrat sporák

Úplně první věc, která při výběru nového sporáku ovlivní vaše rozhodování, je zdroj energie. Podle toho je nutné si vybrat mezi elektrickým a plynovým. U každé kategorie věnujte pozornost energetické náročnosti. Úsporná energetická třída vám dokáže ušetřit spoustu peněz. Rovněž si pro nový sporák připravte vše potřebné včetně patřičné přípojky apod. Mít pro sporák připravené zázemí je důležité. Po nákupu už vás nic nepřekvapí a předejdete tak i problémům s instalací.

Jak vybrat sporák

Když k vaření preferujete elektřinu

Nejlevnější varianta pro občasné vaření

Elektrický sporák s litinovými plotýnkami je nejlevnějším sporákem s elektrickým napájením na trhu. Hlavní nevýhodou jsou vysoké náklady na provoz. Plotýnky se velice dlouho zahřívají na provozní teplotu a po vaření dlouho chladnou. Díky tomu využijí maximálně 60 % dodané energie. Nejedná se tedy o nejefektivnější sporáky. Díky nízkým pořizovacím nákladům je však vhodný k občasnému vaření. Když sporák zapnete dvakrát do měsíce, vysoké provozní náklady vás ani nemusí zajímat.

Sporáky s litinovými plotýnkami bývají samozřejmě vybaveny i horkovzdušnou elektrickou troubou.

Základní nejlevnější sporáky

Vaření bez plynuSporáky pro časté vaření bez plynu

Sporáky se sklokeramickou deskou jsou nejvhodnější, nemůžete-li vařit na plynu. Jejich výhodou je rychlé dosažení požadované teploty. Oproti litinovým hořákům produkuje sklokeramická deska méně zbytkového tepla a nabízí i možnost využití úsporného varného senzoru. Jsou úspornější variantou elektrického sporáku a pro časté vaření jsou jednoznačně vhodnější. U sklokeramických desek si musíte dát pozor, aby vám nic nepřeteklo na varnou plochu. Jídlo se totiž při kontaktu s varnou plochou ihned připeče.  Nejedná se o žádnou tragédii, sporák to samozřejmě nezničí. Sklokeramická deska se navíc čistí snadněji než litinové i plynové plotýnky.

Elektrické sporáky se sklokeramickou varnou deskou jsou vybaveny horkovzdušnou troubou, která svou kvalitou odpovídá kombinovaným sporákům.

Sklokeramické sporáky

Zážitek z vařeníPro skvělý zážitek z vaření

Sporáky s indukční varnou deskou jsou absolutní technologickou špičkou, co se vaření týče. Jedná se o nejefektivnější způsob vaření na elektrickém sporáku. Výhodou je okamžitá připravenost k použití a téměř nulová produkce zbytkového tepla. Velice snadno se udržuje. Indukční vařič zahřívá pouze nádobu, od které se zahřeje i její obsah. Aby indukční vařič fungoval správně, je nutné používat nádobí z feromagnetického materiálu. To znamená materiál reagující na magnet (většinou je to ocel železa). Vhodnější je užití nádobí s plochým dnem.

Ceně indukčních sporáků odpovídají i trouby. Ty jsou jedny z nejkvalitnějších a nabízí nepřeberné množství nejnovějších technologií. Mají například i speciální čistící funkce, které velice usnadní údržbu.

Přečtěte si náš článek o 5 výhodách indukcí!

Indukční sporáky

 

Staré, dobré, plynové

Když elektřinu nechcete

Staré, dobré, plynové

Vaření na plynu bývá označováno za ekonomicky nejvýhodnější. Provozní i pořizovací náklady jsou jedny z nejnižších. Pokud však plynem netopíte, vyjde vás vaření dráž než domácnost, která má větší roční odběr zemního plynu. Faktem zůstává, že na plynu vaří všichni profesionální kuchaři. Vyniká především okamžitou připraveností k použití a dobrou regulací tepla. Prakticky nulová produkce zbytkového tepla a přesné ovládání teploty jsou další silnou stránkou plynových sporáků. Jedinou slabou stránkou je trouba. U ní je teplo vedeno pouze spodní částí, tudíž není rovnoměrné a špatně se reguluje. Při rozhodování je nutné si dát pozor, zda ve vaší domácnosti vůbec můžete vařit na plynu. V některých panelových domech je plyn zakázaný a tak vám nezbývá nic jiného, než se porozhlédnout po jiném typu sporáku.

Plynové sporáky

Zlatá střední cesta

Zlatá střední cesta

Zřejmě nejuniverzálnější možností je kombinovaný sporák. Jedná se o suverénně nejprodávanější typ sporáku. Spojuje výhody plynových hořáků a elektrické trouby, která poskytne komfort při pečení. S kombinovanými sporáky můžete vařit jako profesionálově a při pečení vás nebude nic limitovat. Mírnou nevýhodou je nutnost přístupu k oběma zdrojům - plynu a elektřině. Pokud jej však máte, výrazně vám tuto variantu doporučujeme. Kombinované sporáky udělají z každého vaření příjemný zážitek se skvělými výsledky.

Jak již bylo zmíněno, plynové hořáky doplňuje elektrická horkovzdušná trouba. Ta odstraňuje slabinu plynových sporáků v podobě horšího pečení. Trouby většinou nabízí i několik užitečných funkcí a poradí si s každým receptem.

Kombinované sporáky

Chcete dále poradit s výběrem nového spotřebiče? Napište Profesorovi OKAY!

Líbí se vám tento článek?

Podobné články

Mora ES130MW

4 372 

s DPH 5 290 

GORENJE EC55CLB1

12 388 

s DPH 14 990 

Gorenje EC 55 CLI 1

12 388 

s DPH 14 990 

Mora CS100MW

5 777 

s DPH 6 990 

Nákupní košík

0 ks / 0