Recenze Samsung Galaxy S9: mobilní bůh nebo tuctový telefon?

Mezi výrobci hi-end telefonů panuje lítý boj o přízeň zákazníků. A že se letos přední značky vytasily s opravdu silnými kalibry, dokazuje i pohled na vlajkový model korejského Samsungu s označením Samsung Galaxy S9, kterému jsme se podívali na zoubek dnes.

Nový Samsung Galaxy S9 dovádí k dokonalosti většinu oceňovaných prvků svého předchůdce. A přidává jich pár navrch. Na trh přichází ve dvou verzích – menší S9a prémiové S9 Plus. Milovníci smartphonů jásají a kusy nového modelu utěšeně mizí z prodejních pultů.

Pusťme se nyní do detailního hodnocení.

Samsung Galaxy S9 displej

Krasavec s prvotřídním displejem

S9se představil v příjemně zaobleném celokovovém provedení, které pohodlně padne do dlaně a neklouže. Přední i zadní stranu přístroje navíc kryje tvrzené sklo Gorilla Glass 5, které jen tak něco nepoškrábe. Oproti předchozímu modelu designových změn nebylo příliš, veškeré novinky ovšem zlepšují celkové pohodlí uživatele.

Samsung Galaxy S9+ se může pochlubit nejlepším mobilním displejem současnosti – jde o 6,2“ (5,8“ u S9) velkou obrazovku s technologií Super AMOLED. Bezrámečkový displej je navíc po stranách zahnutý, čímž navozuje pocit „nekonečného“ obrazu, což se odrazilo také v jeho marketingovém označení. Příjemná je také dobrá čitelnost obrazovky i za prudkého světla či různých úhlů.

Rychlík s průměrnou výdrží

Jednou z domén Galaxy S9je bezesporu výkon, kterým se směle řadí mezi aktuální špičky na trhu. Tlukoucím srdcem telefonu je čipset Exynos 9810 s osmi výkonnými jádry – čtveřici jader Cortex A55 s taktem 2,7 GHz sekundují čtyři jádra Samsung M3 taktovaná na 1,79 GHz. Ten pak u verze Samsung Galaxy S9+ doplňuje 6 GB RAM (respektive 4 GB u verze S9).

Skvělý výkon si však u S9 vybírá daň v podobě spotřeby energie. Za kapacitu baterie 3000 mAh (3500u S9plus) se sice stydět nemusí – řadí jej do průměru mezi smartphony – ale kombinace nadupaného procesoru a velkého displeje přispívá k tomu, že ani tento telefon déle než tradiční den intenzivního provozu nevydrží.

Fort Knox ve vašem telefonu

Samsung S9 pokračuje v aktuálním trendu inteligentního zabezpečování telefonů. Kromě čtečky otisků prstů, která již platí v rámci moderních smartphonů za standard, vsadil Samsungtaké na další funkce rozpoznání uživatele podle biometrických dat. Těmi jsou sken duhovky a rozpoznání obličeje, které mají ambici konkurovat Face ID od Applu. Přestože se rychlost odemykání od poslední verze znatelně zrychlila a v dobrých světelných podmínkách funguje poměrně spolehlivě, oproti Face ID mírně zaostává v horším světle či při náklonu hlavy.

Další zajímavou funkcí Galaxy S9 je „Zabezpečená složka“, do níž můžete ukládat důvěrné soubory nebo odděleně instalovat aplikace. Setkat jsme se s ní mohli setkat již u předešlých modelů, u S9 však dostává ochrana citlivých dat nový rozměr – ke slovu se dostává právě zmíněný skener duhovky a konečně si také můžeme nastavit časovou prodlevu před uzamčením bezpečné složky, takže mizí nutnost ji neustále odemykat i po kratičké nepřítomnosti.

Samsung Galaxy S9 vyniká také pokročilým zabezpečením proti vnějšímu poškození. Telefon odolá vodě i nečistotám, což stvrzuje také certifikací odolnosti IP68.

Umělecký zážitek nové generace

Další z předností Galaxy S9 je sofistikovaný duální (pouze u S9+)fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a variabilní clonou. Zatímco horní čočka s poměrně velkým (1/2,55") snímačem zvládá rychle ostřit a měnit clonu, spodní objektiv oceníte při focení přiblížených snímků a hrátkách s hloubkou ostrosti.

Fotoaparát exceluje zejména díky výborné světelnosti objektivu f/1,5–f/2,4. Jde bezesporu o jeden z nejkvalitnějších fotoaparátů na současném trhu, což jen potvrzují perfektně ostré detaily a nízký šum na snímcích.

Samsung Galaxy S9 Fotoaparát

Také video za fotografiemi nezaostává. Samsung Galaxy Plus umí natáčet v rozlišení až 4K při frekvenci 60 snímků za sekundu. Specialitou kamery je pak režim super slow-mo, který dokáže detektovat pohyb a vytvářet kvalitní zpomalené záběry s frekvencí až 960 FPS. Nutno říct, že jde o skutečně efektní vychytávku, za kterou dáváme palec nahoru.

Galaxy S9 disponuje také skvělým zvukem – podporuje technologii prostorového zvuku Dolby Atmos, kterou oceníte zejména při hraní her. Tu umožňují dva reproduktory, které poskytují stereo zvuk, a navíc se zvládnou poprat i s vyšší hlasitostí než u předchozího modelu. Kvalita je znát i na zvukovém výstupu do sluchátek, který potěší silnými basy.

Kupa vychytávek

Zajímavým prvkem telefonu je pak „inteligentní“ asistentka Bixby, kterou můžete ovládat hlasovými příkazy. Novinkou je využívání rozšířené reality, díky níž dokáže Bixby přečíst a přeložit prostřednictvím fotoaparátu nápisy z vašeho okolí nebo nabídnout bližší informace nejbližším místům.

Z konektorů disponuje Galaxy S9 standardním USB-C konektorem, potěší také zachování klasického 3,5 mm audio jacku. V balení naleznete kromě sluchátek také dvě redukce – na microUSB i klasické USB, takže telefon poměrně spárujete s řadou příslušenství. Příjemnou tečkou je také podpora moderního bezdrátového nabíjení.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.