Jak začít běhat

Jak začít běhat (a nevzdat to po prvním výběhu)

Venku se začíná pomalu ale jistě oteplovat, dny se pozvolna prodlužují a všude je cítit přicházející jaro. Ideální podmínky začít po dlouhé zimě trávit čas venku. Ale hlavně, začít konečně běhat! Pojďme se tedy na tuto zdravou a tělu přirozenou aktivitu podívat pěkně od začátku. Ať si užíváte každý metr a nevzdáte to hned po prvním výběhu.

stretching

 

Nejdůležitější je začít

Zní to jako jasná věc, ale přece je to na celé věci to nejtěžší. Odhodlat se, zahodit případný stud nebo lenost, nazout boty a vyrazit. Hned na začátek je dobré se zamyslet, a to opravdu upřímně nad tím, v jaké jste kondici. Pokud jste alespoň trochu sportovec, zvyklí se hýbat asi žádný extra velký problém nenastane. Pokud ovšem s během a všeobecně sportem začínáte, je potřeba být zodpovědný a poslouchat své tělo. Zmonitorovat si to můžete pomocí chytrých hodinek nebo speciálních fitness náramků.

Chytrý náramek CANYON SmartCoach

Chytrý náramek CANYON SmartCoach

Chytrý náramek CANYON SmartCoach

Jdeme na to! Jak začít běhat?

Začněte vždy důkladným protažením. Nejen nohou ale celého těla. Rozhýbejte klouby, zahřejte svaly, hoďte si do sluchátekči rádia motivační hudbu z filmu Rocky nebo oblíbený playlist na Spotify a směle do toho!

Bílé internetové rádio Hama DR36SBT

Bílé internetové rádio Hama DR36SBT

Ready, steady, go!

Pokud jste začátečník, vyberte si spíše jednodušší trasu po rovině. Kombinujte lehčí běh a svižnou chůzi. Není cílem se zničit hned na první dobrou. Cílem je udělat si nový a zdravý návyk, který pomůže zformovat tělo, a navíc přispěje i k psychické pohodě vyplavováním hormonů štěstí  - všem jistě známým endorfinům.

Bezdrátová sluchátka JBL Endurance Run BT

Bezdrátová sluchátka JBL Endurance Run BT

Šlápněte do tenisek

Zkuste na úplný začátek 9 minut svižné chůze a pak 1 minutu pomalejšího běhu. Tuhle desetiminutovku 3x opakujte, aby vám výsledek dal 30 minut. Pro začátek to úplně stačí. Také myslete na to, že je důležitější pravidelnost. Lepší je běhat častěji po menších vzdálenostech, než si hodit 1x týdně pomalu maraton. Zkuste 3x-4x týdně trasu 5 km. Na začátku se to zdá nedosažitelné, ale věřte, že za měsíc vám to bude připadat jako „laláček“.

Rychlochůze

Trpělivost přináší růže (a ubírá kila). Jak často běhat?

Vydržte! Vydržte a do třetice vydržte! Je to nový návyk, na který je zapotřebí si zvyknout, udělat z něj součást dne. Abyste toho dosáhli, měla by vás tato aktivita bavit, nedělejte ji s odporem a velkým sebezapřením. Určitě to na začátku budě těžké, ale výsledek stojí za to! Zároveň počítejte i s počáteční bolestí, svaly si také musí zvyknout a budou reagovat. To však po pár trénincích opadne a můžete běhat jak Zátopek nebo Forrest Gump.

Zadýchaná žena po běhu

A co to dýchání?

Ze začátku nedělejte tu chybu, že vystřelíte jak blesk. Po sto metrech padnete. Běh by měl být pomalý, abyste se zbytečně nezadýchávali. Dýchejte zhluboka, pravidelně a poctivě. Běžci vaše tempo pochopí, posměváčci neměli odvahu do toho šlápnout jako vy.

Dýchající muž

Nezapomeňte na protahování

Ať už za sebou máte heroický výkon nebo ne, protažení je důležité v každém případě. Stretching provádějte před i po běhu. Svaly budou méně bolet, lépe fungovat a navíc je to prevence proti zraněním. Nikdy také neprotahujte „studené" svaly, vždy zahřáté. Úplně postačí pár výskoků nebo horká sprcha. A k tomu pár jednoduchých cviků - přitažení paty k hýždím, přitáhnutí kolena k břichu a hluboký předklon. Nezapomeňte ale ani na krční páteř nebo záda. Stačí úklony do stran, kroužení hlavou a lehké protažení rukou. 
Stretching
Teď už nezbývá než popřát mnoho zdaru a uběhnutých kilometrů. 

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.