OKAY rádce: Jak správně nabíjet telefon?

Způsob nabíjení telefonu má vliv na životnost jeho baterie a na optimální výkon zařízení. Kdy je nejlepší čas připojit telefon do sítě? Má vliv také konkrétní nabíječka? Může být mobil zapojený přes noc?

Poradíme ti, jak správně nabíjet telefon.

Vybrat nový mobilní telefon
Jak správně nabíjet telefon?
akce dph

5 zásad nabíjení telefonu

Baterie telefonu se postupem času opotřebovává, a tím se snižuje doba, po kterou vydrží v aktivním režimu. Způsobem, jakým telefon nabíjíš, můžeš ovlivnit, jak dlouho zůstane baterie telefonu co nejvýkonnější.

Možná taky ještě pamatuješ dřívější niklové baterie. Tehdy bylo lepší nechat telefon úplně vybít a teprve poté jej naplno nabíjet. Bylo to proto, že u používaných baterií hrozil tzv. paměťový efekt, který způsoboval, že se kapacita baterie při předčasném nabíjení snižovala. Současné baterie jsou ovšem lithium-polymerové a těch se tento problém netýká.

OKAY Tip: Pokud tě detailněji zajímá, jak je to se spotřebou energie u telefonů, přečti si náš článek Je úplné vybití mobilu prospěšné bateriím?

Jak tedy účinně nabíjet smartphone?

1. První nabití tě nemine

První nabíjení telefonu je důležitým krokem při zahájení jeho používání. Jakmile si o to nový telefon řekne, nabij jej na 100 %. Pro první nabití je nejlepší použít originální nabíječku dodávanou s telefonem.

2. Nadměrné nabíjení snižuje životnost

Doporučuje se nabíjet telefon, když je baterie snížena na 20–30 %, a přestat nabíjet při dosažení nabití asi 80–90 %. Dlouhodobé vybíjení telefonu až k nižším procentům a následné přebíjení telefonu může mít vliv na životnost baterie.

3. Používej nejlépe originální nabíječku

Kvalitní a certifikované nabíječky od výrobce nebo důvěryhodných značek jsou důležité pro správné nabíjení telefonu. Levné, nekvalitní nabíječky mohou např. zvýšit riziko přehřátí.

4. Baterie by neměla být nabíjena při nevhodné teplotě

Příliš vysoká nebo nízká teplota při nabíjení může také ovlivnit životnost baterie. Držte telefon nejen při nabíjení mimo přímé sluneční světlo a v teplotním rozsahu doporučeném výrobcem (obvykle 0–35 °C).

5. Dej si pozor na přehřátí.

Přehřívání telefonu při nabíjení může zkrátit životnost baterie. Pokud zaznamenáš nadměrné zahřívání telefonu během nabíjení nebo jeho používání, odpoj nabíječku, ukonči činnost na telefonu a nech jej vychladnout. Vliv na přehřívání mohou mít např. silikonová pouzdra.

OKAY Tip: Potřebuješ rychlonabíječku, nebo třeba bezdrátovou nabíječku? Poradíme ti, jak vybrat nabíječku na mobil.

Jak nabíjet mobil ve specifických situacích?

1. Bezdrátové nabíjení telefonu je pohodlné

Bezdrátové nebo také indukční nabíjení telefonu je skvělou volbou pro ty, kteří preferují jednoduchost a pohodlí při dobíjení svého smartphonu. Umožňuje totiž snadný přístup k nabíjení bez zbytečného zdlouhavého manipulování s kabelem.

Pro použití bezdrátového nabíjení je třeba mít telefon vybavený funkcí pro bezdrátové dobíjení a také mít k dispozici kompatibilní nabíjecí podstavec. Jednoduše pak postav telefon na nabíjecí podložku tak, aby se spojil s přijímačem, a začne se nabíjet.

2. Nabíjení telefonu silnější nabíječkou je rychlejší

Jak rychle nabít mobil? Silnější nabíječka může poskytnout vyšší výstupní proud, což zkrátí čas dobíjení zařízení. Může být užitečná pro situace, kdy je potřeba rychlé doplnění energie v krátkém čase, například během cestování nebo ve spěchu. Před jejím použitím se však ujisti, že je kompatibilní s tvým telefonem a nepoškodí jeho baterii.

3. Nabíjení telefonu přes noc ti baterku nezničí

Nechávat mobil na nabíječce, když už je plně nabitý, se nedoporučuje. Přesto vzhledem k tomu, že současným bateriím již nehrozí paměťový efekt, ale naopak při dosažení 100 % přestanou energii přijímat, zařízení by se nemělo nic stát, když jej na nabíječce zapomeneš. Současně to ale telefonu žádné výhody nepřinese.

4. Pomalé nabíjení telefonu může být frustrující

Pokud se tvůj telefon nabíjí příliš pomalu, přestože ještě nedávno tomu tak nebylo, může být problém např. v:

  • používání levné nebo nekvalitní nabíječky,
  • špatně fungujícím nebo nekompatibilním kabelu,
  • zaneseném portu telefonu,
  • aplikacích běžících na pozadí, které nabíjení zpomalují,
  • poškozené baterii.

Pokud se ti problém nepodaří vyřešit, poraď se s výrobcem zařízení. Postupné opotřebení baterie je přirozené a může být třeba ji vyměnit.

Také při příliš rychlém vybíjení telefonu bude pravděpodobně na vině právě odcházející baterie.

5. Cestování autem se mnohdy bez mobilu neobejde

Nabíjení telefonu v autě je snadné s kompatibilní nabíječkou do auta. Jednoduše ji zapojíš do nabíjecího portu vozidla, který bývá zpravidla pod zapalovačem.

6. Nabíjení telefonu na kole je také možné

Pořiď si powerbanku a máš vyhráno! Stačí si před cestou zkontrolovat, že je powerbanka dostatečně nabitá, a pak už k ní jen připojíš telefon, kdykoliv to bude potřeba.

Některá elektrokola mají dokonce na řídítkách USB port, přes který můžeš telefon nabíjet přímo z baterie elektrokola. Mimo to existují již také nabíječky, které se připevní na normální kolo, využívají elektřinu vznikající tvým cyklistickým výkonem a dostatečně dokáží nabít připojený smartphone.

Depositphotos_249562982_S.jpg__PID:b590f79b-db28-4808-897f-9004c93d52e2

Jak šetřit baterii v mobilu?

Výdrž baterie je jedním z důležitých parametrů, na které je dobré brát zřetel, když si kupuješ nový telefon. Přesto se ti může stát, že se ti výše baterie snižuje a ty potřebuješ, aby zařízení zůstalo ještě několik hodin zapnuté.

Vybrat kabely k telefonům

Jak tomu předcházet?

  • Ujisti se, že máš nejnovější verzi softwarového systému, protože může zahrnovat optimalizace pro šetření baterie.
  • Nastav kratší dobu, po které se displej vypne při nepoužívání zařízení.
  • Zavři aktuálně nepotřebné aplikace.
  • Odinstaluj aplikace, které nikdy nepoužíváš.
  • Sniž jas.
  • Aktivuj režim Úspora energie.
  • Vypni si GPS a Bluetooth. Stejně tak wifi i mobilní data zapínej jen, když je budeš používat.
  • Vypni plánované aktualizace i automatické synchronizace.

Nakupuj na OKAY.cz - největší prodejce velkých spotřebičů TV a sedaček

Líbí se ti mobilní telefon z naší nabídky, ale nevíš, jestli je ten pravý pro tebe? Naštěstí je tu Garance 100% spokojenosti. Nech si zboží zaslat a vyzkoušej si ho v pohodlí domova. S námi máš jistotu, že můžeš telefon do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.