Jak oživit nábytek

Lámete si hlavu nad tím, jak oživit váš nábytek? V následujícím článku jsme pro vás rozepsali základní rady a tipy, jak pečovat o masiv, kůži, textil a matrace. Doma by vám rozhodně neměly chybět speciální přípravky odpovídající výrobním materiálům vašeho nábytku a utěrka z mikrovlákna.

Jak oživit nábytek, aby dlouho vypadal jako nový?

V tomto článku se dozvíte, jak oživit jednotlivé druhy nábytku a jejich povrchy:

Jak oživit nábytek z masivu

Masivní nábytek je elegantní klasika. Především postele z masivu jsou krásné, dům provoní a dodají mu nezaměnitelnou atmosféru. Důležitou roli hraje v tomto ohledu povrchová úprava.

  • Lakovaný povrch: stačí setřít vlhkým a měkkým hadříkem, nejlépe utěrkou z mikrovlákna.
  • Voskovaný povrch:potřete suchým hadříkem a pro obnovu lesku použijte voskové renovační přípravky.
  • Olejový povrch: ošetřujte vlhkým hadříkem a slabým roztokem mýdlové vody.

Jak oživit nábytek

OKAY TIP: „Při čištění dřevěného nábytku se vyhněte jakýmkoliv abrazivním prostředkům a výrobkům obsahujícím rozpouštědla.“

Vhodným pomocníkem, který vám péči o nábytek usnadní, jsou přípravky na antistatické bázi, které odpuzují prach. Oživit nábytek s těmito prostředky je hračka.


Jak oživit nábytek s koženým čalouněním

Kůže patří mezi přírodní materiály, které mají při správné péči dlouhou životnost. Na čištění sedaček čalouněných pravou kůží je nezbytné používat pouze speciální přípravky a impregnační spreje určené pro kůži.

Čističe kůže a impregnace textilu Nano

Profesionální přípravky pro péči o nábytek NANO

Při běžném čištění kůže používejte jen hadřík navlhčený v čisté vodě nebo ve vodě mýdlové. Při potřísnění vodou na její odsátí použijte houbu. Pro údržbu nikdy nepoužívejte kartáč, abyste kůži nevydřeli. Vzhledem k tomu, že má kůže tendenci k vysušování, je potřeba velké čištění a impregnaci provádět nejméně 2× ročně, ideálně v zimě a v létě. Tento systém je zaručeně nejlepším způsobem jak oživit nábytek. Abyste sedačku udrželi v dobrém stavu co nejdéle, neměla by stát u zdroje tepla (topení) ani by na ni neměly dopadat přímé sluneční paprsky.

Jak pečovat o kožený nábytek

OKAY TIP pro odstranění škrábanců: „Pokud jste na dřevěném nábytku našli malinký škrábaneček, přetřete ho dužinou z ořechu (vlašského, piniového nebo para). Díky oleji, který dužina obsahuje, škrábaneček snadno zamaskujete.“


Jak oživit nábytek s textilním čalouněním

Abyste při čištění textilního čalounění dosáhli skutečně uspokojivých výsledků, je nejlepší použít speciální přístroje pro extrakční čištění nebo přídavná zařízení k vysavačům. Důležité je vědět, jak přístroj používat, proto vždy pečlivě čtěte návod. Tyto profesionální čističe jsou nenahraditelným pomocníkem jak oživit nábytek s čalouněním.

Pěče o nábytek
Parní čističe OKAY

OKAY TIP: „Prohlédněte si naši nabídkuparních čističů na nábytek. S takovým pomocníkem oživíte nábytek rychle a profesionálně.“

Pokud se rozhodnete pro čištění bez přístrojů, nepoužívejte kartáče s drsným povrchem nebo tvrdými štětinami. Skvrny vždy odsávejte čistým hadříkem nebo savou houbou. Větší nečistoty můžete odstranit jemným kartáčkem.

Prach z čalounění vysávejte a v případě větších skvrn použijte metodu suché pěny. Čisticí přípravky vybírejte podle typu látky a nezapomeňte, že velké množství běžného saponátu může nábytek poničit. I obyčejný mokrý kousek jemné látky může být skvělým každodenním pomocníkem jak oživit nábytek. Při čištění mokrou cestou vždy čistěte celou plochu, například celou sedací část, na které se nachází skvrna. Vyhnete se tak nechtěným mapám. Proti špíně i vodě můžete látkovou sedačku ochránit impregnací textilu, která je k dostání nejčastěji ve formě spreje.


Dezinfekce matrací

Přestože matrace není sama o sobě nábytkem, využíváme ji každý den, a proto si i ona zaslouží pravidelnou péči. Ostatně pravidelné čištění je základem hygienických zásad.

Matraci nejdříve pořádně vysajte. Použít můžete buď nástavec na tkaniny opatřený kartáčem, nebo klasickou trubici. Po vysátí naneste na celou matraci vrstvu jedlé sody a pomocí kartáče ji jemně třete po povrchu. Soda totiž nasaje vlhkost a pohltí nepříjemné pachy. Sodu nechte působit alespoň hodinu, ale čím déle, tím lépe. Po uplynutí této doby matraci znovu dobře vysajte.

OKAY TIP: „Matraci před znečištěním a zápachy ochránímatracový chránič.“

Matrace OKAY
Kvalitní matrace OKAY

"Věříme, že tenhle článek byl pro vás užitečný a že už přesně víte, jak oživit nábytek na kterém vám tak záleží."

Akční ponuka moderního trendy nábytku OKAY

GCS161019

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.