Nové elektrospotřebiče šetří rodinný rozpočet

Drtivá většina lidí bere při nákupu většího elektrospotřebiče v úvahu energetickou třídu. Až 87 % dotázaných ji považuje za rozhodující kritérium. Více než třetina lidí ale zároveň odváží starý spotřebič na chatu či chalupu. K úspoře prostředí ani v rozpočtu tak obvykle příliš nedojde. Tyto spotřebiče mají totiž spotřebu mnohonásobně vyšší. Vyplynulo to z ankety společnosti OKAY Elektrospotřebiče.

V anketě, kterou realizovala společnost OKAY Elektrospotřebiče, odpovědělo 1749 lidí. Z toho 1521 osob uvedlo, že energetická třída spotřebiče je pro ně rozhodujícím kritériem. 190 respondentů, tedy 10,9 % dotázaných, si energetickou třídu kupovaného spotřebiče sice zjišťuje, při rozhodování pro ně ale není důležitá.

Za těmito čísly může být snaha domácností snížit výdaje. Jak ale vyplynulo z ankety, více než třetina lidí starý spotřebič dále využívá na chatě či chalupě. K úspoře prostředí ani v rozpočtu tak obvykle nedojde. Staré spotřebiče (výroba před rokem 2000) mají totiž mnohonásobně vyšší spotřebu, a to i v řádu několika tisíc korun ročně.

Odhaduje se třeba, že po deseti letech provozu je spotřeba chladniček kvůli stárnutí oproti tabulkovým hodnotám zhruba o 15–20 % vyšší (Kim a kol. 2006). Obrovské rozdíly jsou způsobeny jak opotřebováním materiálu, tak novými technologiemi. Např. nová chladnička ve třídě A++ spotřebuje minimálně o 30 % méně než spotřebič třídy A. Ten patřil dříve k těm nejúspornějším, nyní naopak spadá mezi spotřebiče energeticky náročnější. U starých spotřebičů z nižších tříd je rozdíl ještě výraznější. Chladnička A++ spotřebuje pouhou třetinu spotřeby výrobku třídy D.

„V prodejnách OKAY se chováme k přírodě i peněžence našich zákazníků fér. Vždy Vám odborně poradíme s výběrem vhodného spotřebiče, který splní Vaše požadavky na výkon i ekonomiku provozu. Podrobné informace o spotřebě jsou u nás samozřejmou součásti každého nabízeného produktu,“ říká Luděk Kováč, ředitel reklamy a marketingu OKAY Elektrospotřebiče.


Porovnání výdajů:

Chladnička a mraznička

Typ chladničky:

Chladnička ***

Objem chladicího boxu:

190 l

Objem mrazicího boxu:

44 l

Třída energetické účinnosti:

A++

A

Spotřeba za den

0.35 kWh

0.64 kWh

Cena za den

1.89 Kč

3.46 Kč

Spotřeba za rok

126.59 kWh

232.09 kWh

Cena za rok

684.58 Kč

1255.11 Kč

Roční úspora s chladničkou třídy A++ oproti chladničce třídy A: 571 Kč

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.