Elektro pod stromečkem bez obav! Garance vrácení zboží do 15. 1. 2017 + garance doručení do Vánoc.

x

Jak funguje mikrovlnná trouba

Mikrovlnná trouba je náš každodenní přítel. Ohříváme v ní jak tekutiny, tak jídlo. S používáním mikrovlnné trouby se pojí několik přísných zákazů, o nichž většina z nás dobře ví. V tomto článku se podíváme, jak vlastně mikrovlnka funguje a proč dbát na bezpečnostní pokyny.

Za mikrovlnku vděčíme náhodě

Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny o velmi vysoké frekvenci. Toto záření objevil v roce 1886 skotský vědec James Clerk Maxwell. Že mikrovlny lze využít k ohřevu potravin však zjistil až americký vynálezce Percy Spencer. Když v roce 1945 vyráběl magnetron pro radar, zjistil, že se mu v kapse rozpustila čokoláda. Vynálezce si spojil ohřátou čokoládu s působením mikrovln a jeho objev dal vzniknout první mikrovlnné troubě. Vůbec první mikrovlnka byla vyrobena v roce 1947. Tehdy vážila 400 kilogramů, takže na kuchyňskou linku bychom ji rozhodně nedávali.

Jak funguje mikrovlnná trouba

Základem všeho je voda

Mikrovlnka k ohřevu potravin velmi šikovně využívá elementární fyziku. Základem je všudypřítomná voda, která je nezbytnou složkou všech potravin. Molekula vody (H2O) je složena ze dvou atomů vodíku, které jsou oba připojeny k jednomu atomu kyslíku. Vzniklý tvar připomínající šipku se nazývá dipól. Jeho charakteristickou vlastností je jistá nesymetričnost a tedy i nevyváženost elektrických nábojů.

Pokud je molekula vody vystavena mikrovlnám, začne se velmi rychle měnit její polarita. Zjednodušeně řečeno - mikrovlny svým působením rozkmitávají dipóly vody a dodávají jim tak pohybovou energii. Frekvence mikrovln v troubě přesně odpovídá rezonanční frekvenci vody. Mikrovlnka tedy velmi snadno rozkmitává molekuly vody uvnitř. Při tomto jevu se uvolňuje obrovské množství energie v podobě tepla. V ohřátém jídle v podstatě velmi rychle kmitá voda.

A proč se jídlo v mikrovlnce musí otáčet? Z důvodu odrážení mikrovln od stěn trouby uvnitř vznikají takzvaná maxima a minima. Jsou to místa, kde se mikrovlny vzájemně zesilují nebo naopak tlumí. Kdyby mikrovlnka neobsahovala otočnou základnu, naše jídlo by mohlo být v oblasti maxim spálené, zatímco v ostatních místech neohřáté.

Profesor OKAY radí, nikdy nedávej do mikrovlnky kov

Co se o mikrovlnce říká

Když už víme, jak vlastně mikrovlnka funguje, můžeme se podívat na několik rad, které se o mikrovlnkách ujaly.

1. Nikdy nedávej do mikrovlnky kov

Většina z nás toto varování jistě slyšela. V tomto případě je opravdu na místě se jím řídit. Stejně jako na molekuly vody, působí mikrovlny také na elektrony v kovových materiálech. Stačí, aby byl například talíř jen lehce pozlacený, a mikrovlny spustí pořádnou spoušť. Kov začne okamžitě jiskřit a velmi rychle se spálí. Způsobuje to velmi vysoký elektrický proud, který v silných kovových vodičích vzniká.

2. Nikdy v mikrovlnce nevař vajíčko

O vybuchujícím vejci se také velmi často mluví. Předpoklad zní, že vodný roztok syrového vejce se začne rychle vařit a celé vajíčko doslova exploduje. Je to skutečně tak. Voda se totiž zahřeje natolik, že roztok nestačí ztuhnout. Naopak vzniká vodní pára, která svým rozpínáním zničí skořápku. Takové vaření vajíčka na tvrdo vám tedy připraví pár desítek minut usilovného čištění, v nejhorším případě pak výměnu celé mikrovlnky.

Nedávej do mikrovlnky mikrotenové sáčky3. Neohřívej v mikrovlnce jídlo na ledovém talíři

Znáte tuto situaci? Otevřete ledničku, kde máte na talíři zbytky od oběda, a šup s tím do mikrovlnky! Musíme vás varovat - tohle se vám může krutě vymstít. Při zapnutí mikrovlnky se sice neohřívá sám talíř, protože neobsahuje vodu, ale voda z potravin na něj velmi intenzivně přenáší teplo. Proto je po ohřátí talíř vždy velmi horký. Pokud budeme ohřívat jídlo na velmi studeném talíři, dojde k tak náhlé změně teplot, že porcelán může snadno prasknout.

4. Mikrovlnka ničí vitaminy a enzymy v potravinách

Toto tvrzení je pro změnu naprostý mýtus. Mikrovlny sice dokážou mírně modifikovat molekulární strukturu, ale jen na elektrické bázi. Molekula vody se skládá ze tří atomů, kdežto vitaminy, enzymy a aminokyseliny jsou mnohem složitější řetězce, které nelze tak snadno rozbít. Jídlo oproštěné od těchto látek bychom rozhodně jen tak nesnědli.

5. Nedávej do mikrovlnky mikrotenové sáčky

Taktéž jde o planý poplach. Mikrotenové sáčky žádnou vodu neobsahují, takže v nich bez obav můžete něco ohřát. Samozřejmě - pokud naplníme mikrotenový sáček vodou a utěsníme ho, praskne nám stejně jako syrové vajíčko. Na vině bude opět vodní pára.  Ale proč bychom zrovna tohle dělali? 

Mikrovlnná trouba je fascinující vynález. Je právě tak rafinovaná jako užitečná. Využívá velmi chytré principy a je dalším z velkých kladů moderní doby. Proto je spíše zázrak, že toto zařízení prakticky nezatíží náš rodinný rozpočet.

Líbil se vám tento článek? Zajistěte si další přísun užitečných rad a tipů od Profesora OKAY!

Mohlo by vás zajímat


 

Jak vybrat mikrovlnnou troubu

Hlavním cílem mikrovlnky je ušetřit nám drahocenný čas. Je proto škoda ho ztrácet trápením se špatně vybranou mikrovlnkou.

Přečíst více >>

 

Líbí se vám tento článek?

Podobné články

Nákupní košík

0 ks / 0