Jak vybrat postel do malého bytu?

Žádný jiný kus nábytku není v našich domovech tak důležitý jako postel a jejímu výběru je potřeba věnovat dostatek času a péče: vždyť v ní trávíme třetinu celého života! Co když jste ale omezeni prostorem a musíte přemýšlet nad využitím každého centimetru? Pak právě vám přinášíme soubor rad, jak vybrat postel do malého bytu. Může se to zdát jako výzva, ale garantujeme vám, že se čas strávený výběrem postele bohatě vyplatí v podobě klidného a ničím nerušeného spánku.

Na OKAY.cz naleznete široký výběr postelí všech druhů a materiálů: vyberte si z obrovské nabídky postelí čalouněných, kovových i dřevěných. Jestli hledáte ekonomičtější variantu, mysleli jsme i na vás v kategorii levných postelí.

Postel Rory

Postel Rory potěší všechny milovníky pohodlí a moderního stylu. Disponuje nadprůměrným úložným prostorem a její šedý dekor spolehlivě zapadne do každého interiéru.

Základní pravidla

Před samotným výběrem postele je důležité určit si, kolik místa v ložnici může zabírat. Jedná se totiž o nábytek, který obsáhne nejvíce prostoru v bytě. Standardní rozměry dvoulůžkových postelí jsou 180 × 200 cm a 200 × 200 cm, taková se však do malého bytu s největší pravděpodobností nevejde. Zajímat vás bude spíše kategorie postelí o rozměrech 160 × 200 cm, a pokud máte prostoru opravdu poskrovnu, zvolte nejmenší rozměr 140 × 200 cm.

I když máte malou ložnici, je důležité, aby k posteli byl možný přístup z obou stran. Jestliže chcete na každé straně mít ještě noční stolek, vyhraďte si po stranách alespoň 60 centimetrů

OKAY Tip: Přečtěte si, proč vybrat novou moderní postel, případně tipy jak vybrat postel s matrací i roštem.

Čím vyřešit nedostatek prostoru?

Nedostatek prostoru lze vyřešit mnoha způsoby a na následujících řádcích se dočtete, jak vybrat ten nejlepší nábytek do malého bytu, ať už půjde o postel do garsonky, do studentského bydlení, a nebo do menší ložnice.

Rozkládací sedací souprava na každodenní spaní

Sedačky, které je možné rozložit, jsou tou nejlepší volbou pro každou domácnost, která nedisponuje dostatečným prostorem. Rozkládací postel přes den nabídne luxusní posezení a v případě potřeby z ní během pár vteřin vykouzlíte parádní letiště, na kterém se vyspíte lépe než na průměrných postelích. S rozkládací sedačkou získáte dostatek prostoru navíc, který přijde vhod třeba i při ubytování návštěv, pro které nemáte samostatný pokoj.

Trojsedák Connie

Trojsedák Connie v šedé barvě rozzáří každý interiér a je vyhotoven ve velmi pevném a odolném provedení

Máte-li zájem o opravdovou kvalitu, která je navíc za velmi dostupnou cenu, pořiďte si v OKAY sedačky slovenského dodavatele GKT a Fines, které v této kategorii nabízí jednoznačně nejlepší poměr ceny a kvality.

Čalouněná postel Mary

Čalouněná postel Mary svým atraktivním designem zapadne do každé ložnice. Vyrobena je z prémiových materiálů a lze ji nastavit až do 5 různých poloh.

Postel menších rozměrů

Nejjednodušší a také nejlevnější variantou do menších ložnic je koupit si postel v menších rozměrech: buď 160 × 200 cm, anebo nejmenší přijatelný rozměr pro 140 × 200 cm. Rozhodně se nemusíte bát, že by menší postele poskytovaly méně pohodlí než ty větší, právě naopak: co jim chybí na prostoru, to vykompenzují svou útulností a kompaktností – dokazují to data i z jiných zemí, kde jsou právě tyto rozměry postelí nejprodávanější.

Postele s úložným prostorem

Na e-shopuOkay.cz nabízíme také velké množství manželských i jednolůžkových postelí s úložným prostorem, který rozhodně oceníte. Vejde se vám tam náhradní povlečení, lůžkoviny, nebo třeba peřiny pro hosty.

Postele Boxspring

Boxspring, často označované také jako postele americké, jsou komfortní postele kontinentálního typu s vysokou ložnou plochou a masivním dominantním čelem a o jejich výhodách se dočtete třeba tady. Zde je však uvádíme především proto, že zabírají méně místa díky minimální tloušťce rámu. Ten totiž může být u běžných postelí široký až 10 cm na každé straně postele, což v omezeném prostoru může působit značné potíže.

Vestavěné patro

Máte-li k dispozici malý pokoj, který však disponuje vysokými stropy, je vestavěné patro tou ideální možností. Získáte s ním zbrusu nový prostor pouze na spaní, přičemž místo pod patrem bude ideální pro pohovku či psací stůl. Jen si dejte pozor, aby byla místnost dostatečně vysoká: neměla by mít na výšku méně než 3,2 metrů.

Postel New Bolero Boxspring poskytuje nadprůměrné pohodlí a velmi velký úložný prostor pro uschování lůžkovin nebo jiných potřebností.

Výsuvná postel

S výsuvnou postelí neušetříte tolik místa jako s postelí vyklápěcí, ale nějaký prostor vám přece jen přibude. Když je plně vysunutá, dosáhne rozměrů klasické manželské postele, a v polovysunutém stavu ji lze využít třeba jako pohovku.

OKAY Tip: Chcete spát v dokonale čisté posteli? Tady si přečtěte, jak na to.

Pár tipů na závěr:

I postel musí dýchat!

Všichni potřebujeme velký úložný prostor a je jedině logické, že v případě malého bytu a tedy i skromného úložného prostoru se nabízí věci ukládat pod postel. Nedoporučujeme to však provádět v přílišném množství: postel by měla svým způsobem také dýchat a množství krabic a pytlů jí v tom rozhodně nepomůže. Pokud celý prostor pod postelí zaplníte, začne se tam vířit prach, množit roztoči a zkrátka vše, co vám spánek jenom znepříjemní.

Jak vizuálně zvětšit ložnici?

Existují typy postelí, které svým vzhledem opticky zvětší třeba i menší ložnici v paneláku, a to například postel na nožičkách bez čalounění vyvedená s dřevěnou či kovovou konstrukcí. Postel díky tomu vypadá lehčeji, jemněji a více zapadne do interiéru.

V nabídce OKAY naleznete velké množství všech typů postelí za dostupné ceny.

Oddělte si postel od zbytku místnosti alespoň opticky

Jestliže bydlíte v garsonce či jiném typu bytu, kde musíte mít postel v jedné místnosti společně s kuchyní či obývákem, je důležité ji alespoň symbolicky oddělit. Například široká knihovna v tomto případě poslouží naprosto ideálně: vytvoří vám separovaný prostor, kde budete mít soukromí a udržíte si v něm díky ní delší dobu tmu. Kromě toho můžete použít také závěs či paraván.

Vyberte si v OKAY moderní designovou knihovnu či regál, které poslouží vašim účelům.

Zvolte jednoduchý design

Vyberte si postel, která se hodí ke stylu vašeho bytu a podtrhne jeho jedinečnost. Pro malý prostor jsou nejlepší volbou postele s jednoduchým designem a neutrálními barvami, které nebudou působit přeplácaným dojmem. Pro výběr vkusných a cenově dostupných polštářů a přikrývek navštivte tuto kategorii na našem webu, a kdybyste potřebovali kompletně vybavit třeba svůj obývací pokoj, vyberte si u nás z široké nabídky bytového textilu.

Největší výběr postelí v OKAY

Pokud se rozhodnete pro nákup nové postele v OKAY, můžeme vám zaručit100% garanci spokojenosti – jestli s ní nebudete spokojeni, můžete ji vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Kromě toho nabízímekompletní nabídku služeb: expedice do 5 pracovních dní a doprava zdarma včetně vynášky a montáže.

Poskytujeme také všestranný servis: máme skladem největší výběr nábytku i elektra za trvale nejnižší ceny.


Prohlédněte si další nabídku nábytku


Článek pro Vás připravil Martin Sluka

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.