Jak přežít bez nabíječky? Rady pro dobíjení notebooku na cestách

Notebooky jsou skladné a vydrží i nějaký čas bez napájení ze sítě, což je dělá ideálními společníky na cesty. Co dělat, když kapacitu baterky vyčerpáš v místě, kde není možnost připojit notebook do zásuvky, ale ty ho potřebuješ dál používat?

Podívej se s námi na praktické tipy a triky, jak nabít notebook bez nabíječky a jak optimalizovat výdrž baterie notebooku na cestách.

Vybrat nabíječku na notebook
notebook.jpg__PID:d8787eb4-c1e1-482a-9eb0-45b266651744

Jak se připravit na delší cestu s notebookem

Nemáš cestou kam připojit nabíječku od notebooku a přemýšlíš proto, jak jinak nabít notebook? Pokud někam cestuješ a opravdu ti záleží na tom, abys měl možnost využívat svůj přenosný počítač bez omezení, je nutné, aby ses na cestu předem připravil.

notebook-1.jpg__PID:85d8787e-b4c1-4138-aa9e-b045b2666517
Jaké jsou možnosti?
Kup si notebook s výkonnou baterií

To je samozřejmě ta nejjednodušší varianta v případě, že v dohledné době zvažuješ koupi nového počítače. V takovém případě se podívej do naší nabídky notebooků a porovnej si modely s dlouhou výdrží baterie.

Vedle výdrže baterie je důležité také posoudit, jak efektivně daný notebook využívá energii. Některé modely jsou vybaveny technologiemi, které minimalizují spotřebu energie při běžném používání, což může být klíčové při cestování. 

Při výběru toho nejlepšího notebooku na cesty je důležité zohlednit nejen výdrž baterie, ale i další faktory, jako je velikost, hmotnost, výkon atd.

Pořiď si powerbanku

Jestliže neplánuješ pořizovat nový notebook, nebo potřebuješ ještě větší výdrž, než ti poskytne počítač s výkonnou baterií, vyplatí se ti investovat do powerbanky. 

Powerbanky jsou skvělou volbou pro cestování do odlehlých oblastí, kde není elektřina k dispozici. Jsou kompaktní, snadno přenosné a umožňují nabíjení notebooku kdykoli a kdekoli.


Minimálně Nejlépe
Kapacita: 15 000 mAh 30 000 mAh
Nabíjecí výkon: 10 W 15 W

Ideální kapacita a nabíjecí výkon u powerbanky pro notebook

Jak nabít notebook z powerbanky? Jednoduše propojíš vhodným nabíjecím kabelem notebook s powerbankou. Tu nesmíš před cestou zapomenout plně dobít.

Pořiď si do notebooku novou baterii

Investice do náhradní baterie se ti při dlouhých cestách může vyplatit. Je běžné, že se baterie v průběhu času opotřebí a notebooku vydrží nabitý stále kratší dobu. Před důležitou cestou můžeš nechat vyměnit baterii za novou výkonnější a tím prodloužit výdrž počítače o celé hodiny.

Věděl jsi, že vhodným způsobem užívání notebooku můžeš baterii prodloužit životnost?

  • Nabíjej ji dříve, než dosáhne 0 %.
  • Nenechávej notebook připojený k síti zbytečně dlouho, tedy jen na dobu nutnou k nabití.
  • Bateriím dále nedělá dobře teplo, proto je dobré notebook nepřehřívat.
  • Nevystavuj notebook ani příliš nízkým teplotám.
  • Notebook by neměl být celé dny na režimu spánku, je vhodné jej někdy i úplně vypnout.
notebook-2.jpg__PID:c085d878-7eb4-41e1-b82a-9eb045b26665

Pojisti to USB kabelem

Jak nabít notebook přes USB? Aby to šlo, musí mít tvůj přenosný počítač konektor USB-C s podporou nabíjení (označení Power Delivery). Tento konektor ovšem není standardem, proto si zkontroluj možnosti u svého konkrétního zařízení.

USB-C má tu výhodu, že jeho prostřednictvím můžeš, jak přenášet data, tak i zařízení případně nabíjet. Napadla tě někdy otázka, jak nabít notebook přes mobil, a pak jsi ji zavrhl?

Teoreticky USB-C porty na mobilních telefonech s podporou funkce Power Delivery by měly být schopny poskytnout dostatečný výkon pro nabíjení notebooku. Nicméně, v praxi je kapacita baterie mobilního telefonu obvykle nedostatečná k efektivnímu nabíjení notebooku.

Využít ovšem můžeš v případě USB-C konektoru nabíječku pro mobil. Notebook se bude nabíjet pomaleji než běžně, ale pokud u sebe nemáš nabíječku na notebook, může ti nabíječka na telefon zachránit práci.

notebook1.jpg__PID:b4c1e138-2a9e-4045-b266-651744274d26

Nabíjej za jízdy v autě

Chceš vědět, jak nabít notebook v autě? Pořiď si autonabíječku!

Nabíjecí adaptér pro notebook do auta připojíš do zásuvky zapalovače, propojíš ho s notebookem a můžeš sledovat, jak se nabíjí. V autě ti samozřejmě může posloužit i powerbanka nebo konektor USB-C.

Vybrat nabíječku do auta
Tipy před cestou
  • Dobij plně notebook, případně i powerbanku, jestli ji vlastníš.
  • Využívej při práci na počítači jen méně náročné aplikace.
  • Většina moderních notebooků nabízí různé úsporné režimy, které pomáhají prodloužit výdrž baterie.

OKAY Tip: Přečti si, jak můžeš zrychlit svůj notebook, aby byl výkonnější a co nejšetrnější k baterii.

Nastav si před cestou úsporné funkce notebooku. To zahrnuje například nastavení časovače automatického spánku na co nejkratší dobu, deaktivaci nepotřebných periferií (jako jsou Bluetooth, Wi-Fi nebo externí disky) a minimalizaci počtu spuštěných aplikací na pozadí.Na výdrž baterie má vliv také pravidelná aktualizace softwaru pro optimalizaci výkonu.

notebook2.jpg__PID:7eb4c1e1-382a-4eb0-85b2-66651744274d

Na výdrž baterie má vliv také pravidelná aktualizace softwaru pro optimalizaci výkonu.

1. Nakládej chytře se síťovým připojením.Používej připojení k Wi-Fi jen v nezbytných případech a např. deaktivuj automatické aktualizace aplikací.

2. Zkontroluj volné místo na disku.Před cestou je vhodné provést kontrolu dostupného místa na disku notebooku a zajistit dostatečnou kapacitu pro ukládání nových dat a souborů. Plné úložiště může vést k pomalejšímu provozu zařízení a zvýšené spotřebě energie.

3. Zmapuj si cestu a zjisti vhodná místa, kde si můžeš případně dopřát pauzu a notebook dobít.

4. Nezapomeň zálohovat.

Pracuješ-li na něčem důležitém, doporučujeme ti vytvářet si v průběhu cesty pravidelné zálohy dat do cloudového úložiště nebo na externí disk, aby bylo možné rychle obnovit ztracené nebo poškozené soubory pro případ, že by se s notebookem na cestě něco stalo.

Vyber si z naší nabídky notebook s příslušenstvím, který se svou výkonností vyrovná tvým potřebám.

Naše Garance 100% spokojenosti ti zaručí, že si notebook můžeš vyzkoušet v pohodlí svého domova a nevyhovující zboží do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.