Jak zjistit spotřebu elektřiny

Jak zjistit spotřebu elektřiny, jak ušetřit či jaké úsporné spotřebiče si pořídit. Otázky, jež v současné době rezonují snad každou domácností, dílnou nebo kanceláří. Ceny energií rostou a tak není divu, že výrazněji zatěžují rodinné rozpočty. Šetřit můžete začít ihned, stačí jen zjistit spotřebu energie. A jak na to? To vám poradíme v našem článku.

Počítání spotřeby energie

Už víte, jak efektivně ušetřit na energiích a elektřině?

OKAY Tip: Jak si udělat celou domácnost smart vám poradíme v našem článku zde.

Jak předcházet nadměrné spotřebě energie

Je jasné, že to co aktuálně probíhá na trhu s energiemi, jen tak neovlivníme. Můžeme však mít dokonalý přehled o dění v naší domácnosti. Efektivně a bez ztrát tak můžete spotřebu sledovat, ba dokonce snižovat. Jak na to?

1. Používejte úsporné spotřebiče

Investujte do moderních chytrých spotřebičů, které vám budou vše šetřit bez starostí. Kupte si úspornou lednici, pračku nebo myčku. Pro lepší přehled si sežeňte i termostat, díky kterému si přesně nastavíte teplotu dle vašeho přání – přes den a v noci nižší, večer vyšší.

2. Zařiďte si úsporné vytápění domu

Pořiďte si solární panely, nebo vyměňte stará okna za nová, která budou dobře těsnit. Nezapomeňte ani na větrání. Kromě toho, že je příjemné se nadýchat čerstvého vzduchu, můžete jím i zvrátit ztráty tepla. Jak je to možné? Při krátkém, ale intenzivním větrání, kdy budou okna dokořán, se rychle vyvětrá, ale stěny zůstanou teplé. Pokud máte třeba okno na ‚‚ventilačku“ a topíte, plýtváte!

3. Čtěte energetické štítky spotřebičů

Hlídejte optimální podmínky provozu spotřebičů. Provoz ledničky, chladničky i mrazáku jede doslova nonstop – 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Proto se rozhodně vyplatí investovat do kvalitního spotřebiče s co nejmenšími náklady na provoz. Úplně nejjednodušší orientace je podle podrobných štítků, které na každé lednici najdete. Nejúspornější ledničky a mrazničky jsou označované písmenem A, nejméně úsporné G.

SMART zásuvka Tesla Smart Plug

Chcete si užít chytré ovládání i obyčejných domácích spotřebičů? Stačí si pořídit chytrou zásuvku.

4. Pořiďte si termostatickou hlavici

Vybavte svou domácnost inovativní chytrou termostatickou hlavicí. Je široce kompatibilní, díky čemuž si vše pohodlně nastavíte odkudkoli a ušetříte tak spoustu energie – dokonce až 30 % nákladů na vytápění. Pomůže vám totiž přizpůsobit vytápění a maximálně jej tak zefektivnit. Navíc vás vždy upozorní například na otevřená okna, díky čemuž zabrání zbytečnému úniku tepla.

5. Mějte po ruce měřič spotřeby elektrické energie

Digitální měřič vám snadno vypočítá přesnou cenu a změří spotřebovanou energii. Mezi další funkce patří měření elektrických veličin - napětí a okamžitý odebíraný výkon.

LED žárovka Emos ZQ5140

Ideální cesta ke snížení energetického výdeje, vede skrz úsporné LED žárovky.

6. Používejte úsporné LED žárovky

LED žárovky pracují na principu elektroluminiscence, což znamená, že přemění elektrickou energii přímo na světlo a nevzniká tak žádné teplo. Díky tomu se energie ihned přemění a nepotřebuje tak vysoký příkon, tudíž nespotřebuje tolik elektřiny. Navíc svítí stejně dobře jako klasické žárovky, jejich pořizovací cena se drží v rozumné hladině a mají výbornou a dlouhou životnost. Pokud byste chtěli být ještě o krok napřed, vyzkoušejte smart osvětlení. Pro zapomnětlivé ideální řešení. Už se vám nestane, že byste svítili celé hodiny, světlo totiž můžete ovládat na dálku. Navíc, a to je velký hit, můžete měnit barvy či si nastavit časovač. Led žárovky mají navíc řadu výhod.

  • Cena – asi nejdůležitější parametr. Pokud vezmete v potaz pořizovací cenu a životnost, vychází nejvýhodněji.
  • Chlazení
  • Barva – vybrat si můžete ze studenějších, nebo naopak teplejších odstínů.
  • Odolnost - můžete ji mít jak venku, tak vevnitř. Jejich kryt je totiž dostatečně bytelný a odolá i dešti.

Jak spočítat spotřebu energie

Pokud jste ve fyzice ve škole nedávali pozor a ani nebyli premianti třídy, nevadí. Výpočet spotřeby elektrické energie hravě zvládne úplně každý. Musíme znát dvě věci – příkon a vzorec. Zjistěte si, jaký má spotřebič příkon (tato informace bývá uvedena na štítku spotřebiče, v návodu nebo na žárovce). Jednotky, ve kterých se příkon udává, jsou watty (W). Tuto jednotku vynásobte počtem hodin, kdy je spotřebič zapnutý. Tím získáte jeho spotřebu ve watthodinách (Wh) či kilowatthodinách (kWh). Poslední zmíněná je jednotka, ve které se uvádí cena elektřiny. Ta záleží na vašem dodavateli energie.  

Digitální měřič spotřeby elektrické energie Solight

Digitální měřič vám na displeji zobrazí všechny potřebné informace.

Kalkulačky dostupné online

Pokud by se vám přece jen nechtělo nic počítat, můžete využít množství online kalkulaček. Vždy je lepší znát alespoň orientační spotřebu celé domácnosti s jistotou. Na internetu je k dispozici řada takových nástrojů. Spočítat vám dokážou spotřebu nejen energie, ale i vody, plynu, či vám srovnají ceny.

 

 

Prohlédněte si další nabídku elektra


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.