OKAY rádce: Jak vyčistit digestoř?

Digestoř je nepostradatelnou součástí kuchyně. Pomáhá odstraňovat výpary a pachy vznikající při vaření, a dokonce i pohlcovat mastnotu. Aby však správně fungovala, je důležitá její pravidelná údržba.

Poradíme ti, jak vyčistit digestoř, aby zůstala v optimálním stavu, ve kterém bude efektivně plnit svou úlohu.

Vybrat z nabídky digestoří
Jak vyčistit digestoř?

Proč mám čistit digestoř?

Digestoř je zařízení, které odvádí páry, zplodiny a nečistoty ven z kuchyně. Skládá se z ventilátoru a filtrů, které zachytávají mastnotu a nečistoty. Pokud nemáš na odsávání vzduchu komín vedoucí přímo ven, bude pro tebe nejdostupnější taková digestoř, která nasaje výpary, vyčistí je a vpustí je zpět do místnosti. Nejen u takovéto recirkulační digestoře je důležité čistit její filtr. Pravidelné čištění filtru je klíčové pro udržení její účinnosti a bezpečnosti. Čistá digestoř bude např.:

  • lépe odvádět páry a pachy z kuchyně,
  • udržovat čistý a zdravý vzduch v domácnosti (odvádí např. oxidy dusíku z plynového sporáku),
  • bezpečnější (snížené riziko požáru),
  • mít delší životnost.
Jak vyčistit digestoř?
Podívej se na naši nabídku úsporných digestoří. Při provozu těchto zařízení ušetříš, aniž bys byl ochuzen o kvalitu a účinnost výrobku.

Špinavá digestoř může např.:

  • pouštět zpět do místnosti znečištěný vzduch,
  • být zdrojem nepříjemného zápachu,
  • vést k hromadění bakterií, plísní a škodlivin,
  • zanechávat mastné stopy na nábytku a stěnách (šířením par po místnosti),
  • zanechávat mastné stopy na nábytku a stěnách (šířením par po místnosti),

OKAY Tip: Chceš si pořídit digestoř, ale nevíš, kde začít a podle čeho zvolit tu nejlepší? Pak si přečti náš článek Jak vybrat digestoř!

Čím vyčistit digestoř

Čím míň digestoř čistíš, tím je pak práce náročnější a ty odolnější skvrny může být až nemožné odstranit, proto je vhodné čistit digestoř 1x za měsíc.

Použít k tomu můžeš běžné čistící prostředky, konkrétně pak ty určené na čištění kuchyňských spotřebičů.K čištění určitě nepoužívej:

  • chlor
  • alkohol,
  • rozpouštědla,
  • příliš mnoho vody,
  • vařící vodu,
  • drátěnku atd.
Jak vyčistit digestoř?

Vodu je vhodné užívat při čištění jen v nutném množství, aby nenatekla do elektrických částí přístroje. Příliš vysoká teplota vody by zase mohla poškodit plastové části digestoře. 

Jaká je přírodní cesta k odmaštění digestoře? Pokud nejsi fanouškem chemických přípravků, rozpusť v teplé vodě jedlou sodu a s ní omyj vnější plášť digestoře. Ponoř do ní na pár minut také filtr. Dále může pomoci např.:

  • ocet (namíchej směs 1:1 s vodou),
  • citronová šťáva (nechej ji chvíli působit).

Vnější plášť

Očisti vnější povrch digestoře čisticím prostředkem a teplou vodou. Důkladně ho otři včetně všech škvír a poté jej utři suchým hadříkem. K odstranění mastnoty a nečistot z povrchu použij houbičku nebo hadřík či cokoliv jemného, co nepoškrábe povrch přístroje.

Jak odmastit digestoř, pokud je zanesená tak, že běžné očištění nezabralo?

Rozmíchej jedlou sodu v horké vodě, nanes ji na digestoř a nechej ji chvíli působit. Jedlá soda účinně odstraňuje tuk. Sáhnout můžeš také po silnějších přípravcích sloužících přímo pro odmašťování kuchyňské linky a kuchyňských spotřebičů. Vyčištěný plášť digestoře dělá kuchyň příjemnější na pohled, nicméně neovlivňuje správné fungování digestoře. Větší pozornost bys proto měl věnovat jejímu vnitřku. 

Potřebuješ vědět, jak vyčistit nerezovou digestoř?

Tady můžeš zvolit čistící prostředek přímo pro nerezové povrchy. Digestoř lehce otřeš. Kromě obyčejného hadříku se ti k tomu nabízí také speciální nerezový kartáček či houbička s mikrovlákny, které mají chránit povrch před poškrábáním. Nakonec můžeš obnovit lesk povrchu použitím speciálního nerezového lesku.

Jak vyčistit digestoř?

Filtry

Ať už máš doma digestoř s odtahem, nebo recirkulační digestoř, u obou je nutné čistit kovový filtr, protože právě na něm se zachycují tuky a nečistoty. Dobrou zprávou je, že je většinou možné ho jednoduše vložit do myčky a nechat jej umýt. Pokud je příliš zanesený, posloužit může již zmiňovaná lázeň z jedlé sody rozpuštěné ve vodě. Stačí jen vybrat vhodnou nádobu podle tvaru filtru.

V recirkulační digestoři je navíc umístěn ještě uhlíkový filtr sloužící k pohlcení pachů. Díky němu může být přečištěný vzduch vpuštěn zpět do místnosti. Jeho čistota je proto více než žádoucí.

OKAY Tip: Bude pro tebe nejlepší recirkulační digestoř, nebo digestoř s odtahem? Která je výkonnější a která je praktičtější pro tvoji domácnost? S tím ti nejlépe poradí náš článek Jak vyřešit odtah digestoře?

Uhlíkový filtr:

  • se mění 1x ročně za nový (při častém používání i 2x),
  • pere se 1x měsíčně.

Pokud je uhlíkový filtr vsazen do plastového rámu, musíš ho z něj před čištěním vyndat. Pak ho stačí vyprat v ruce za použití saponátu, případně vložit bez plastového rámu do myčky, a tu bez přítomnosti dalšího nádobí spustit. Následně se uhlíkový filtr vysuší v troubě na 10 minut za teploty 100 °C. Uschnout může i na topení.

Pokud je tvůj tukový filtr z látky, nemusíš ho čistit spolu se zbytkem. Ve chvíli, kdy však zaznamenáš, že je znečištěný, musíš ho vyměnit za nový.

Jak vyčistit digestoř?

Vnitřní část digestoře

Podobně jako krycí plášť i vnitřek digestoře vyčisti horkou vodou s mycím prostředkem, případně použij prostředek proti mastnotě. Pokud jsou některá místa hůře dostupná, využij např. zubní kartáček.

Pravidelné čištění digestoře je klíčové pro udržení čisté i zdravotně nezávadné kuchyně. Při čištění digestoře je vhodné dodržovat bezpečnostní opatření, jako vypnout a odpojit zařízení od elektrické sítě a používat ochranné rukavice či brýle k ochraně před chemikáliemi a nečistotami.

Která digestoř bude ta pravá pro tvou kuchyni? Díky programu Garance 100% spokojenosti si můžeš zboží objednat, vyzkoušet a pokud ti nebude vyhovovat, vrátit ho do 30 dnů bez udání důvodu zdarma. Nakupovat s námi je bezpečné.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.