Jak správně platit mobilem bez obav?

Placení mobilem je jednoduché a bezpečné. Stačí si nainstalovat některou z aplikací na platbu mobilem, například Google Pay nebo Apple Pay, v ní mít uloženou svoji platební kartu. Pak už stačí jen přiložit mobil k terminálu s podporou bezkontaktní platby a potvrdit platbu.

V tomto článku shrneme, jaké typy plateb mobilem existují, jak je nastavit a používat, a jak se chránit před podvody a zneužitím.

Zobrazit nabídku smartphonů
Jak správně platit mobilem
Jak správně platit mobilem

Placení mobilem je jednoduché a bezpečné.

V jednom telefonu můžeš mít uloženo několik karet. Nemusíš si ke každé zvlášť pamatovat PIN kód, stačí ti jenom heslo, znak, sken obličeje nebo otisk prstu. Navíc se při placení nepředávají údaje o skutečné kartě, ale jen virtuální číslo, které se vždy vygeneruje speciálně pro každou transakci. Tím se chráníš před zneužitím karty nebo podezřelými pohyby na účtu. Po zaplacení se na displeji ukáže potvrzení s názvem a číslem obchodníka, díky čemuž máš přehled o všech platbách.

Zobrazit příslušenství k smartphonům

Typy plateb mobilem

Kromě platební karty v mobilu existují i jiné způsoby, jak pomocí svého chytrého telefonu platit. Shrňme si tři způsoby platby mobilem:

M-platba

M-platba je placení prostřednictvím mobilního operátora. Například když si koupíš SMS jízdenku nebo kredit na sim kartu. Mobilem odešleš SMS na určité číslo a tím dáš operátorovi pokyn k platbě. Tuto sumu pak zaplatíš operátorovi v rámci vyúčtování. Ten pak zaplatí poskytovateli služby.

QR platba

QR platba je způsob, kdy zaplatíš bankovním převodem pomocí bankovní aplikace a načtením QR kódu. Mobilem s příslušnou aplikací naskenuješ QR kód a dáš pokyn bance, aby provedla klasický platební příkaz a převedla peníze na účet prodejce.

Platební karta v mobilu

Do aplikací pro platbu kartou, typu Google Pay a Apple Pay, nejprve nahraješ svou standardní platební kartu (MasterCard nebo VISA) a při placení potom mobilní telefon předává platební bráně nebo platebnímu terminálu údaje z této karty. Nemusíš tedy vytahovat platební kartu z peněženky, ale pouze použiješ mobilní telefon a v něm nainstalovanou aplikaci. Všechny takto provedené platby pak uvidíš na svém bankovním výpise jako “platby kartou”. Bezkontaktní platba mobilem je však podmíněna funkcí NFC. 

Co je to NFC?

NFC znamená "Near Field Communication" neboli komunikace na krátkou vzdálenost. Jedná se o bezdrátovou technologii, která umožňuje komunikaci mezi zařízeními na velmi krátkou vzdálenost, obvykle do 4 centimetrů. NFC se často používá pro bezkontaktní platby, přenos dat mezi mobilními zařízeními (například sdílení fotografií nebo webových odkazů) nebo pro spárování zařízení, jako jsou například sluchátka nebo reproduktory s chytrým telefonem. Tato technologie je běžně využívána v moderních platebních kartách a chytrých telefonech.

Jak přidat platební kartu do mobilu?

  • Přidání platební karty do Apple Pay: Otevři aplikaci Wallet a klepni na tlačítko „+“. Poté jednoduše naskenuj svou platební kartu a ověř její vklad pomocí SMS kódu, který ti zašle banka. Nahranou a ověřenou kartu pak objevíš přímo v aplikaci Wallet a obratem ji můžeš začít využívat.
  • Přidání platební karty do Google Peněženky: Po stažení aplikaci otevři a klepni na tlačítko "Přidat do peněženky". Vyber možnost "Platební karta" z nabídky a nyní ji můžeš buď naskenovat, nebo vyplnit údaje ručně, včetně čísla karty, platnosti a CVV kódu. Následně ověříš kartu buď SMS zprávou nebo přes mobilní bankovnictví. Po úspěšném ověření najdeš nahranou a ověřenou kartu přímo v Google Peněžence.

OKAY Tip: Znáte mýtus o prospěšnosti úplného vybití baterie v mobilu? Jestli je pravdivý nebo ne, jsme napsali v tomto článku.

Placení s iPhonem a Apple Watch

V případě iPhonů s čtečkou otisků prstů stačí jednoduše přiložit prst k čtečce a k terminálu. U novějších modelů s technologií Face ID postačí dvakrát stisknout zapínací tlačítko, naskenovat obličej a teprve poté přiložit k terminálu.

Platba mobilem s Androidem

Pokud má tvůj Android telefon (například Samsung, Xiaomi nebo Huawei) čtečku otisků prstů, stačí na ni přiložit prst a telefon přiblížit k platebnímu terminálu. Pro telefony s technologií rozpoznávání obličeje (face unlock) stačí jednoduše přiložit telefon k terminálu po úspěšném rozpoznání obličeje.

Jak správně platit mobilem

Platby mobilem jsou pečlivě zabezpečeny

  • K samotnému odemčení telefonu často stačí nejen znát kód nebo speciální znak, ale můžeš si zvolit i ověření pomocí biometrických dat, jako jsou otisky prstů nebo rozpoznání obličeje. To výrazně snižuje riziko neautorizovaného přístupu k telefonu.
  • Můžeš i na dálku zablokovat telefon a smazat údaje o platebních kartách, což eliminuje potřebu blokovat samotnou kartu při fyzické ztrátě.
  • Další vrstvou bezpečnosti je, že údaje z platební karty nejsou předávány obchodníkovi při transakci.
  • Každá platba generuje virtuální číslo karty, což dodává další ochranu proti neoprávněnému zachytávání dat.
  • Při samotné platbě musíš potvrdit svou totožnost, a to buď otiskem prstu, rozpoznáním obličeje nebo odemknutím obrazovky. Toto dodatečné ověření může být vyžadováno i pro platby v nižších částkách, což přispívá k celkové bezpečnosti procesu.
  • V případě Androidu se speciálně ověřují všechny platby nad 500 Kč, ať už je částka vyšší či nižší, banka tě může náhodně vyzvat k dalšímu ověření.

Široký výběr elektra v OKAY

Pro největší výběr elektra navštivte náš e-shop.

 Vyberte si z velkého množství elektra ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříte!

Pokud se rozhodnete pro nákup nového elektra v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti. Jestli s ním nebudete spokojeni, můžete je vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.