Vstupte do jara s čistotou: Tipy a triky pro úklid domácnosti

Nejspíš každý z nás touží po domově, ve kterém vládne pořádek a čistota. Dosáhnout toho ale může být někdy výzvou, zejména v dnešním uspěchaném světě. S několika jednoduchými tipy a triky můžeš z této rutinní povinnosti udělat příjemný a efektivní proces.

Poradíme ti, jak na úklid domácnosti, aby ti zabíral co nejméně času.

Vybrat z nabídky vysavačů
jarni uklid

Jak často doma uklízet?

Každý z nás máme jinou představu o tom, co znamená uklizená domácnost, proto se vždy orientuj podle svého pohodlí i časových možností.

Uklizená domácnost nepřináší pouze pocit vnitřní harmonie při pohledu na přerovnaný prostor, ale také odstraňuje stresové podněty. S tím se pojí také zvýšená produktivita. Při úklidu jde ovšem hlavně o minimalizování zdravotního rizika, jako je množení škodlivých bakterií či odstranění prachu a alergenů, což snižuje riziko respiračních problémů, alergických reakcí i infekcí.

Je tedy vhodné uklízet:

  • sezónně (ty náročnější věci jako spáry kachliček),
  • týdně (věci důležité ke každodennímu používání jako podlahy),
  • denně (nepořádek z běžného provozu jako rozházené oblečení).

Není bohužel reálné udělat všechno najednou. Na to člověk nemá dost času a ve výsledku ani dost sil a energie. Pro efektivní uklízení je vhodné rozdělit si činnosti dle jejich náročnosti, míry používání i důležitosti. Vytvoř si k tomu svůj vlastní plán úklidu domácnosti.

Vybrat z prostředků na úklid
jarni uklid

Jednou za čas

Při velkých úklidech je důležité věnovat pozornost i oblastem a úkolům, které běžně neřešíš. Na takovéto sezónní úkoly je nejvhodnější např. předvánoční období, začátek letních prázdnin či právě jarní úklid.

Zaměř pozornost např. na:

  • Okna a okenní rámy: Odstraň nahromaděný prach, špínu a nečistoty, které mohou ovlivňovat kvalitu vzduchu. Vylešti sklo. Vyper záclony.
  • Koberec: Hloubkové čištění koberců a kobercových podložek pomůže odstranit skryté nečistoty a alergeny.
  • Sedačky: I pohovky a křesla si zaslouží jednou za čas hloubkově vyčistit.
  • Kachličky: Důkladně vyčisti spáry mezi kachličkami nejen v koupelně a na toaletě, ale např. i za kuchyňskou linkou.
  • Prostor pod a za nábytkem: Odsuň velké kusy nábytku a vysaj a vytři za nimi i pod nimi.
  • Skříně a komody: Vyhoď ze skříní nepotřebné věci. Poté důkladně vyčisti police a zásuvky.
  • Osvětlení: Odstraň prach a nečistoty, které mohou omezovat svítivost a estetický vzhled.
  • Elektronika: Prohlédni si všechny používané elektronické výrobky a zbav je prachu a nečistot. Vyčisti i lednici. Pokud nemáš NoFrost lednici, vyndej z ní všechny potraviny, rozmraz ji a vyčisti.
  • Kuchyně: Zkontroluj zásoby potravin. Vyhoď prošlé suroviny a vyčisti všechny povrchy.
  • Zahrada nebo balkon: Ukliď také venkovní prostory včetně zahradního nábytku, dlažby atd.

OKAY Tip: K důkladnému úklidu skříní a udržení pořádku v nich ti pomůže náš článek Jak uspořádat šatní skříň.

Chceš obnovit nábytek a vnést do svého domova eleganci? Vybírej z naší nabídky moderních šatních skříní a komod.

jarni uklid

Jednou týdně

Pokud ti záleží na optimálních podmínkách pro tvé zdraví, týdenní úklid tě nemine.

Jedenkrát týdně nezapomeň:

  • Vysát a vytřít podlahy: Kvalitní vysavač a mop je klíčový nejen pro kvalitní úklid, ale i pro tvůj pracovní výkon. S kvalitnějším vysavačem ti úklid půjde snáz a vezme ti méně energie.
  • Umýt koupelnu: Vhodné je volit spíše eko prostředky pro úklid, protože jsou šetrnější nejen k tvé pokožce, ale i k životnímu prostředí.
  • Umýt pracovní prostor v kuchyni: Nezapomeň na dřez a sporák.
  • Setřít prach: Hůře dostupná místa, jako jsou lustry či rámy obrazů, si můžeš nechat na sezónní úklid, ale každý týden by ses měl věnovat snadno přístupným místům včetně parapetů.

Nezbytnou součástí čistoty je také praní a sušení prádla. Pokud nemáš čas pustit pračku během pracovního týdne, budeš si na to muset najít čas o víkendu. Velkou výhodou v domácnosti jsou v dnešní době sušičky na prádlo. Díky nim nemusíš trávit čas věšením prádla a často ani žehlením, protože ze sušičky ti oblečení vyjde svěží a nezmačkané. Víkend máš určitě rád a vidina toho, že jej celý strávíš uklízením, se ti jistě nezamlouvá. Aby ti úklid povrchů nezabral příliš času, vypomáhej si během týdne pár minutami uklízení každý den.

OKAY Tip: Pokud tě zajímá, jak si usnadnit veškeré činnosti v kuchyni, inspiruj se v našem článku Jak na vnitřní uspořádání kuchyně.

jarni uklid

Každý den

V běžném provozu vzniká doma taky běžný nepořádek. Když ho každý den část uklidíš, zbyde ti méně práce na větší úklid.

  • Kuchyně: Každý den pokliď špinavé nádobí, setři linku a ukliď vytahané potraviny. Setři případné mastnoty na sporáku, pokud ti např. přetekl hrnec. Jestliže máš doma malé děti, pravděpodobně se ti bude hodit i zamést podlahu.
  • Obývák: Ukliď vytahané předměty a přerovnej polštáře.
  • Ložnice: Ráno zastel postel a v průběhu dne uklízej oblečení do skříní.
  • Dětský pokoj: Děti potřebují hlavně opakující se rituály. Zaveď pravidlo vracení hraček na místo, kdykoliv si s nimi dohrají, nebo zaveď 15 minut na úklid před chystáním se ke spánku.
  • Úklid koupelny: Práci si můžeš usnadnit např. opláchnutím umyvadla po čištění zubů.

Tipy, jak zvládnout úklid domácnosti

1. Zapojte se všichni

Pokud zůstane úklid celé domácnosti, kterou obývá více lidí, jen na jednom, je to frustrující. Zodpovídejte všichni za své věci a rozdělte si týdenní úklid na části.

2. Používej čističe, které tě těší

Na vůni a vzhledu záleží. Sežeň si eko čističe v designu, jaký tě osloví, a s vůní, která tě pohladí na duši. Po takových prostředcích budeš sahat s větší radostí.

3. Nenechávej to zaschnout

Když se ti něco připálí v troubě nebo vyteče na sporák, umyj to hned, jakmile ti to teplota dovolí. Bude tě to stát mnohem méně času a úsilí než pokoušet se odstranit zaschlé skvrny.

4. Vracej to na místo

Spousta drobných věcí roznesených po celém bytě je velmi demotivující. Každému předmětu najdi doma striktní místo, a pokud je to jen trochu možné, vracej věci, kam patří, hned po jejich použití.

5. Postupuj z místnosti do místnosti

Úklid jednoho pokoje je vhodné vždy nejprve dokončit, než se přesouváš dál. Pokud budeš přenášet věci z místnosti do místnosti, v každé z nich se ponoříš do úklidu, ale před dokončením činnosti odběhneš do jiného pokoje, budeš v tom mít zmatek a bude ti to trvat déle, aniž by ve výsledku bylo alespoň v nějakém z pokojů čisto.

6. Uklízet můžeš i spontánně

Jsou činnosti, které můžeš doma udělat, aniž by ti to zabralo příliš času. Když např. odcházíš z obýváku, můžeš z něj rovnou přenést použité nádobí do kuchyně. Až budeš nakládat myčku, nebudeš ho muset složitě hledat po bytě. Jdeš ven? Třeba bys s sebou mohl rovnou vzít i odpadkový koš atd.

Marie Kondo: zázračný úklid

Úklid podle Marie Kondo je metodou japonské koučky úklidu. Říká se jí také metoda KonMari a jde v ní o to naučit se říkat sbohem nepotřebným věcem.

Jak postupovat:

  • Shromáždi na jednu hromadu všechny věci stejné kategorie. Např. vytáhneš ze skříní všechno oblečení, dáš na hromadu všechny knihy, vyskládáš na hromadu všechny dětské hračky atd.
  • Teď vidíš, co všechno v této kategorii věcí vlastníš. Možná je toho hodně.
  • Dle Marie Kondo úklid pokračuje nelítostným vyřazením všech věcí, které ve skutečnosti nepoužíváš.
  • Nevíš, jestli zrovna tohle vyhodit, přestože to nepoužíváš? Zeptej se sám sebe, zda ti tato věc přináší potěšení. Ano, nech si ji. Ne, vyhoď ji. Řiď se emocemi, ne kupní cenou.
  • Skladuj věci přehledně, dej jim řád. Měly by být uloženy po kategoriích, abys vždy měl před očima, kolik jich vlastníš.

Není bohužel reálné udělat všechno najednou. Na to člověk nemá dost času a ve výsledku ani dost sil a energie. Pro efektivní uklízení je vhodné rozdělit si činnosti dle jejich náročnosti, míry používání i důležitosti. Vytvoř si k tomu svůj vlastní plán úklidu domácnosti.

Největší výběr v OKAY!

Uklízení domácnosti je důležité nejen pro fyzické zdraví a pohodu, ale také pro duševní a emocionální blahobyt. Udržování čistoty a pořádku doma je investicí do tvého vlastního štěstí a pohodlí. Pokud hledáš ty nejlepší pomocníky na úklid, vybírej z naší nabídky vysavačů a vybavení pro úklid. Nakupovat s námi je snadné, protože v rámci programu Garance 100% spokojenosti si můžeš zboží objednat, vyzkoušet a případně jej do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.