Revoluce mezi žárovkami

Ekologie hýbe světem a je jedním z nejaktuálnějších a nejdiskutovanějších témat dnešní doby. V tomto článku se věnujeme revoluci mezi žárovkami a přechodu z běžných žárovek na moderní úsporné žárovky. Drobnou zajímavostí je, že podobná revoluce mezi svítidly proběhla téměř přesně před sto lety.

Revoluce mezi žárovkamiKaždé století má svoji žárovku

Thomas Alva Edison přišel se svojí žárovkou v roce 1879. Všeobecně se však uvádí, že první prakticky použitelnou žárovku sestrojil Heinrich Göbel už v roce 1854. U těchto žárovek se využívalo uhlíkové vlákno vyráběné z bambusu či jiných organických materiálů. Jejich největším konkurentem byla především svítidla využívající zemní plyn a obloukové lampyčeského vynálezce Františka Křižíka. Na přelomu 19. a 20. století došlo k první významnější žárovkové revoluci, která se podobala té dnešní. Na trh přišly žárovky s kovovými vlákny – nejprve se využívala tantalová vlákna, ta však později nahradila vlákna wolframová. Neochota přestupu k nové technologii svícení proběhnuvší v posledních letech jakoby z oka vypadla situaci na začátku dvacátého století. Levnější žárovky si zákazníci oblíbili díky jejich nízké pořizovací ceně a novým, dražším (i když v konečném součtu úspornějším) žárovkám moc nedůvěřovali. Na přelomu dvacátého a jednadvacátého století zase přišly tzv. úsporné žárovky a žárovky využívající LED technologii. Rovněž se vyznačovaly vyšší cenou, ale obdobně jako před sto lety se pořízení pokročilejších žárovek ekonomicky vyplatilo. Neochotu zákazníků pořizovat novější typ žárovek nakonec vyřešily jednotlivé státy. Jednoduše zakázaly výrobu starých typů a zákazníkům tak nezbývá nic jiného, než po vyprodání zásob přejít na moderní svítidla.

Trocha matematiky nikdy nikoho nezabila

Chcete-li se přesvědčit, zda jsou nové žárovky skutečně o tolik výhodnější, je nutné přizvat si na pomoc matematiku a technická data žárovek. Prvním vhodným ukazatelem výhodnosti investice je světelný výkon v lumenech přepočítaný na jeden Watt spotřeby. Toho dosáhneme tak, že vydělíme světelný výkon spotřebou (příkonem). Klasické šedesátiwattové žárovky vyzařují světelný výkon o hodnotě 710 lumenů. LED žárovka s příkonem 8 W má světelný výkon 600 lumenů.

Klasická žárovka : 710 lm / 60 W = 12 lm/W

LED žárovka: 600 lm / 8 W = 75 lm/W

Zřejmě nejpřesvědčivějším ukazatelem je cena provozu žárovky během svého prvního roku od pořízení (vč. nákupní ceny). Budeme-li svítit každou žárovkou tři hodiny denně, prosvítíme 1095 hodin za rok. To u klasické žárovky představuje spotřebu 65,7 kWh. Za provoz 8W LED žárovky bychom zaplatili jen 57 Kč. Zde je tedy konečná úspora vidět nejlépe:

Klasická žárovka: 11,- Kč (cena nové žárovky) + 328,- Kč (el. energie) = 339,- Kč

LED žárovka: 164,- Kč (cena 8W žárovky) + 57,- Kč (el. energie) = 221,- Kč

Nyní se podívejme na životnost žárovky udávanou výrobci. U klasické žárovky je udávána maximální životnost 1000 hodin, kdežto u LED žárovky tomu je mezi 10 000 – 30 000 hodinami! Zde je úspora nejmarkantnější. Po roce můžete klasickou žárovku vyměnit a připočítat si znovu pořizovací náklady nové žárovky. Ale LED žárovka vám podle dat výrobců vydrží minimálně desetkrát déle, což představuje další obrovskou úsporu.

Získejte přehled v nových příkonech žárovek

Původní žárovky už byly mezi zákazníky tak známé, že každý věděl, jak svítí „šedesátka“ a jak svítí „stovka“. U nových úsporných žárovek došlo logicky ke snížení příkonu, což znamená nové hodnoty, se kterými se zákazníci musí znovu sžít. Doufáme, že se nám podařilo vás o výhodnosti nových žárovek přesvědčit. A abychom vám usnadnili orientaci na trhu, přinášíme přehlednou tabulku příkonu klasických a úsporných žárovek podobných světelných výkonů:

Klasická žárovka

Halogenová žárovka

LED žárovky

Světelný tok

25 W

5-9 W

3 W

220-230 lm

40 W

7-11 W

3,5-5 W

410-430 lm

60 W

11-15 W

6-8 W

700-750 lm

75 W

15-18 W

8-10 W

920-970 lm

100 W

20-23 W

12-20 W

1300-1400 lm

Z tabulky je jasně patrné, že nejvyšší efektivity dosahují LED žárovky. Z toho důvodu už se na obalech žárovek neobjevují pouze údaje o příkonu, ale i světelný výkon. Lumeny jsou klíčovou vlastností, podle které byste měli LED žárovku vybírat. Navíc se na tuto měrnou jednotku můžete stoprocentně spolehnout. Výrobci ji totiž nemohou zfalšovat a pozměnit.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.