Jak vybrat rychlovarnou konvici?

Rychlovarná konvice je nepostradatelný pomocník v každé domácnosti. Většina z nás si už bez její pomoci nedokáže představit připravit kávu nebo čaj. Vybrat nejlepší konvici pro svoji domácnost ale není jen tak. Na co bychom se měli při výběru zaměřit? A jaké jsou nejlepší rychlovarné konvice na trhu? V tomto článku se pokusíme odpovědět na tyto a další otázky.

Vybrat z nabídky rychlovarných konvic
Jak vybrat rychlovarnou konvici?

Rychlovarná konvice ohřívá vodu pomocí elektrického proudu. Vodu nalijeme do nádoby spojené s topným tělesem, topné těleso je obvykle umístěno ve spodní části nádoby nebo je zabudováno do dna konvice. Po zapnutí konvice začne elektrický proud procházet topným tělesem a zahřívat ho, čímž zahřívá i vodu v nádobě. Jakmile voda dosáhne bodu varu, konvice se automaticky vypne. Ty lepší konvice se v tomto bodě umí samy přepnout do režimu udržování teploty.

Chci konvici s regulací teploty 
Jak vybrat rychlovarnou konvici?

Jaké jsou hlavní parametry rychlovarné konvice?

Při výběru rychlovarné konvice bychom měli zvážit následující parametry:

  • Objem:  Určuje, kolik vody dokáže konvice uvařit najednou. Obvykle se objem rychlovarných konvic pohybuje od 0,5 do 2 litrů.
  • Výkon:  Udává, jak rychle dokáže konvice uvařit vodu. Obvykle se pohybuje od 1000 do 3000 wattů. Čím výkonnější ovšem konvice je, tím rychleji uvaří vodu. Zároveň spotřebovává více elektrické energie a dělá větší hluk.
  • Účinnost topných těles: Nenech se zviklat pouze výkonem. Vyšší výkon nemusí vždy znamenat rychlejší dobu varu. Testy totiž ukázaly, že konvice se stejným příkonem nemusí uvařit stejný objem vody za stejnou dobu. Pro rychlejší výsledky hledej konvice s účinnými topnými tělesy.
  • Materiál:  Nejčastěji se používají plastové, kovové nebo skleněné materiály.
    • Plastové konvice jsou lehké, levné a snadno se čistí. Nevýhodou je, že plast může při zahřívání uvolňovat nežádoucí látky do vody nebo způsobovat nepříjemný zápach. Proto bychom měli volit plastové konvice s certifikací bezpečnosti potravin (např. BPA free).
    • Nerezové konvice jsou odolné, elegantní a dobře izolují teplo. Nevýhodou je, že jsou těžší a o něco dražší.
    • Skleněné konvice jsou estetické, neuvolňují žádné látky do vody a umožňují sledovat proces vaření. Nevýhodou je, že jsou křehké, náchylné na vodní kámen.
    • Keramické konvice jsou podobně jako skleněné konvice náchylné na usazeniny, jsou křehké a oproti ostatním materiálům těžší uzvednutí. Na druhou stranu keramika je materiál zcela bez chemikálií a skvěle izoluje teplo, takže voda v konvici zůstane dlouho horká i po dovaření.
Jak vybrat rychlovarnou konvici?
  • Izolace: Vybírej konvici s pokročilou izolační technologií, která zajišťuje, že vnější část konvice zůstane chladná i když voda uvnitř vře. Konvice s touto technologií je bezpečnější a snadněji se s ní manipuluje.
  • Funkce:  Funkcí, které bychom u varné konvice mohli sledovat, je velké množství. Mezi ty nejpraktičtější patří:
    • Bezdrátová konvice – konvice není připojena kabelem k základně, ale pouze k topnému tělesu
    • Ochrana proti přehřátí a převrácení – zabraňuje poškození konvice nebo způsobení požáru v případě, že dojde k přehřátí topného tělesa nebo k převrácení konvice; v takovém případě se konvice sama vypne.
    • Filtr na vodní kámen – zachycuje nečistoty a usazeniny z vody, které by mohly ovlivnit chuť nápoje nebo zkrátit životnost konvice; filtr je obvykle umístěn v nálevce nebo ve víku konvice
    • Nastavitelná teplota– umožňuje nastavit požadovanou teplotu vody podle typu nápoje, který chceme připravit: například pro zelený čaj je ideální teplota 70-80 °C, pro černý čaj 90-100 °C a pro kávu 85-95 °C
    • Signalizace zapnutí a ukončení vaření – informuje o stavu konvice světelnými nebo zvukovými signály; například může svítit červeně, když je konvice zapnutá, a zeleně, když je voda uvařená, nebo může pípat, když začne a skončí vaření

OKAY Tip: Rychlovarná konvice vyžaduje pravidelnou údržbu. Praktické tipy jak vyčistit rychlovarnou konvici najdeš na našem blogu.

Nejlepší rychlovarné konvice z naší nabídky

Elektrická konvice TWK5P475

Elektrická konvice TWK5P475

Elektrická konvice Bosch TWK5P475 má objem 1,7 litru a výkon 2400W a elegantní vzhled z kvalitní oceli. Má čitelný ukazatel hladiny vody, vyjímatelný nerezový filtr proti vodnímu kameni a otočnou základnu 360°, která usnadňuje manipulaci pro leváky i praváky. 

Disponuje též bezpečnostními funkcemi: automatické vypnutí, ochranu proti přehřátí a vyvaření a automatické vypnutí při sejmutí konvice ze základny. Navíc má pevnou stabilitu díky protiskluzovým nožičkám.

Koupit
Rychlovarná konvice Gorenje K17CLI

Rychlovarná konvice Gorenje K17CLI

Konvice Gorenje K17CLI má retro styl v krémové barvě s nerezovými doplňky, je vyrobena z odolného plastu a kovu a má objem 1,7 litru a výkon 1850 W.

Dále má ukazatel hladiny vody pod rukojetí, otočnou základnu 360° a vyjímatelný nerezový filtr proti vodnímu kameni. Po dosažení varu se sama vypne, nezapne se pokud v ní není voda a má protiskluzovou základnu.

Koupit
Concept Thermosense RK4170

Concept Thermosense RK4170

Velkou předností rychlovarné konvice Concept Thermosense RK4170 je její digitální display, na kterém lze vybrat jednu z přednastavených teplot ohřevu od 40 °C do 100 °C. Vodu udrží teplou až 4 hodiny.

Je vyrobena z kvalitního skla a plastu, který se nezahřívá. Má kvalitní konektor STRIX a dvojnásobnou bezpečnostní ochranu. Má objem 1,7 litru a výkon 1700 W.

Koupit

Největší výběr elektra v OKAY!

Pro největší výběr kvalitního elektra navštivte náš e-shop.

 Vyberte si z našich modelů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříš! Pokud se rozhodneš pro nákup nového elektra a nábytku v OKAY, můžeme ti zaručit 100% garanci spokojenosti, nebo můžeš produkt vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.