Jak správně uchovávat víno v domácích podmínkách

Víno je láska, grunt, svoboda, nápoj bohů, ale hlavně zdravá a chutná delikatesa. Ať už jste milovníkem vína, příležitostný degustátor, či máte víno doma schované pro zvláštní příležitosti, je ve vašem zájmu, aby bylo co nejchutnější a doslova vás pohltila jeho dokonalá chuť. Jak toho dosáhnout, tedy jak správně skladovat víno v domácích podmínkách nebo v práci, vám poradíme v našem článku.

Žena se sklenicí vína

Vína není vhodná skladovat v ledničce, protože je v ní standardní teplota 4 °C. Bohužel tato hodnota není pro konzumaci vína vhodná – nápoj je pak podchlazený.

OKAY Tip: Podívejte se na vinotéky a lednice, které jsou momentálně v akci.

Když máte doma tekutou révu

Jestli existuje nápoj, který jednou zachutná všem, je to právě víno. V tomhle mu bohužel nemůže konkurovat ani limonáda, káva a mnohdy ani pivo. Doma byste proto v každém případě měli mít pár lahví, i pokud alkoholu zrovna neholdujete. Chutný přípitek neodmítne žádná návštěva. A koneckonců někdy přijde i správná nálada, nečekaná pozvánka na večírek či kolegovy narozeniny a vhodný dárek máte vždycky po ruce. Aby vše bylo dokonalé, musíte víno vhodně skladovat.

Vinotéka Candy CWCEL 210/N

Vyberte si možnost nastavení speciálního programu na míru každému vínu pomocí digitálního ovládacího panelu.

Jak správně skladovat víno

Při tomto procesu jistě vyvstane spousta otázek – Jaká je vhodná teplota pro skladování vína? Mělo by při skladování stát nebo ležet? Dá se archivovat jakékoliv víno? Ideálním prostorem pro uchování vína, je samozřejmě vinný sklípek. Pokud nepatříte mezi šťastlivce, kteří jej vlastní, musíte si vytvořit ideální podmínky doma. Máme pro vás několik tipů, jak přehledně a jednoduše podchytit vše důležité. Jak na to?

Vinotéka Guzzanti GZ 1226

Moderní vinotéky disponují velmi nízkou hlučností, nebudou vás tak rušit doma ani v kanceláři.

  1. Vytvořte stabilní podmínky

Vínu prospívají stabilní podmínky, tedy chlad, tma a optimální vlhkost. Ideální teplota je do cca 11°C. To vše samozřejmě bez velkých výkyvů. Takové podmínky vyřešíte vhodnou vinotékou.

  1. Víno má rádo tmu

Především sluneční světlo a UV záření v něm obsažené, může víno znehodnotit a způsobit jeho předčasné zestárnutí. Proto se na víno často používají lahve z barevného skla. Víno ochrání stejně jako sluneční brýle vaše oči.

  1. Víno nasává

Přesně tak! Ne tedy přímo víno, ale korek má tendenci pohlcovat okolní pachy, které proniknou i do aroma vína. V žádném případě proto neuchovávejte víno s nebezpečnými chemikáliemi, například v kuchyňské lince společně s dezinfekčními přípravky. Ovšem s něčím vína přece jen skladovat můžete. Inspiraci hledejme u zkušených vinařů, kteří sklep využívají k ukládání i jiných věcí než vína. Bílá vína můžete skladovat třeba společně s ovocem, které nevydává zápach.

4. Láhev s vínem musí ležet

Láhev vína byste rozhodně neměli nechat ve vertikální poloze někde ve skříni nad digestoří. Při tomto typu skladování musí být korek stále ponořen, čehož byste v případě polohy nastojato nejspíš nedocílili. Láhev vína proto doporučujeme při skladování pokládat. Korek je nejen ponořen a ještě je zabráněno jeho vysychání (vlhký korek maximálně zabrání přístupu kyslíku).

5. Vzduch je nepřítel

Některá vína se nedoporučuje vůbec skladovat, ale měli byste je ihned zkonzumovat. Jsou to například taková, která jsou nalita ve špatně utěsněné lahvi. Vždy si tedy radši zkontrolujte, zda je korek správně zasazen a je zabráněno přístupu vzduchu. Ve vzduchu obsažený kyslík má na svědomí následnou oxidaci, a tedy znehodnocení nápoje.

6. Chraňte víno před otřesy

Silné otřesy v našich končinách příliš nehrozí. Myšleno je zde spíš na vibrace, které mohou způsobovat ne příliš časté jevy, typu bydliště v blízkosti železniční trati nebo nad klubem, kde se pořádají metalové koncerty. Vibrace podle některých studií mohou poškodit víno tím, že urychlí chemické reakce v kapalině.

Vinotéka Haier HWS247GGU1

Vinotéka může být i stylový doplněk vaší domácnosti.

OKAY Tip: Znáte inteligentní funkce lednic, která vám usnadní život? Přečtěte si více v našem článku.

Trendem jsou domácí vinotéky

Co se skutečně vyplatí mít doma alespoň v malém provedení na pár lahví vína, jsou kvalitní tzv. domácí vinotéky. Už se nejedná pouze o výsadu restaurací, domácí vinotéku má v domácnosti čím dál více lidí. Pokud pijeme jen jeden druh vína (červené nebo bílé), úplně vám postačí vinotéka jednozónová. V opačném případě, když rádi kombinujete, volte vinotéku vícezónovou. pořídit si můžete vestavnou vinotéku nebo volně stojící.

Výhody vinoték

  • Poskytují konstantně optimální podmínky pro skladování vína.
  • Lahve vína v ní jsou správě položena v horizontální poloze.
  • Uskladnit můžete až 200 lahví vína.
  • Stylový doplněk do bytu.
  • Skla dveří s UV filtrem zamezují průchodu nepříznivých paprsků světla.
  • Vybírat můžete z mnoha typů vinoték - jsou jak volně stojící, tak vestavné modely vinoték.
  • Nechybí ani „vychytávky“, který mi jsou propracovaný systém cirkulace vzduchu, antivibrační zařízení, rozčlenění prostoru na zóny s odlišnou teplotou, dvířka s UV filtrem, dětská pojistka či vnitřní osvětlení.
  • Některé vinotéky mají i připojení přes Wi-Fi, můžete si tak regulovat teplotu odkudkoliv přes váš mobilní telefon.

Prohlédněte si další nabídku elektra


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.