OKAY rádce: Jak schovat kabely od TV na zdi?

Místnost, v níž nejsou kabely od elektroniky na očích, je jednotnější, elegantnější a celkově působí příjemnějším dojmem z prostoru. Překrytí kabelů na zdi však není jen estetickou záležitostí. Vyčnívající kabely mohou zvyšovat riziko jejich poškození a mohou vést k úrazům členů domácnosti při pohybu po místnosti.

Jak tedy elegantně skrýt kabely nejen od TV?

Vybrat z TV novinek 2024
Jak schovat kabely od TV
akce dph
Jak schovat kabely od TV

Jakými způsoby je možné skrýt kabely?

Moderní techniku můžeš zakoupit v elegantním provedení, takže vizuálem doplní tvou domácnost a přispěje na jejím reprezentativním vzhledu. Co však této představě ubírá na kráse jsou volně ležící spleti kabelů. Naštěstí stačí jen trocha času a lehké práce, abys kabely ukryl a nic tě při pohledu na místnost nerušilo. Jakoukoliv metodu ukrytí kabelů zvolíš, vždycky by sis k nim měl nechat snadný přístup. V budoucnu může být nutné kabely vyměnit a v takové chvíli budeš rád, když se k nim bez problému dostaneš.

Vybrat příslušenství k TV

OKAY Tip: Koupil sis televizi, ale nechceš ji mít postavenou na TV stolku? V našem článku Jak na montáž televize na zeď ti poradíme, co s tím.

Jak schovat kabely na zdi i jinde?

1. Poslouží ti vhodná lišta

Pokud uvažuješ, jak schovat kabely od TV na zdi, maskování kabelů na zdi pomocí kabelových lišt je asi nejefektivnější a často využívanou možností.

Lišta na kabely k TV má poměrně jednoduchou instalaci, protože má předem předvrtané otvory. Přiložíš ji ke stěně, vyznačíš na ní místa, kde jsou na liště díry, ty pak vyvrtáš do stěny a vložíš do nich hmoždinky. Lištu pak ke stěně snadno přišroubuješ. Průřez lišt můžeš koupit ve tvaru kruhu a čtverce. Materiál bývá navíc k dostání z kovu, plastu i dřeva, takže si vybíráš podle toho, jaký styl nejvíc ladí s tvojí domácností.

Lišty jdou většinou také natřít vhodnou barvou či překrýt tapetou. Lišty jsou vhodné jako kryt na kabely od televize, ale mohou být ideálním řešením také u kuchyňských linek či svítidel na stropech. Kabelové lišty navíc nemusí sloužit jen k vedení kabelů po zdi, ale mohou být i odpovědí na otázku, jak schovat kabely vedoucí podél podlahy.

Jak schovat kabely od TV
Jak schovat kabely od TV

2. Využij kabelové žlaby

Přemýšlíš, jak schovat kabely na zemi tak, aby podlaha zůstala prázdná? Řešením nemusí být pouze kabelové lišty, ale také drátěné kabelové žlaby. Ty přichytíš např. pod desku pracovního stolu či TV stolku a na ně položíš kabely či celé zásuvkové lišty. Vybrat si můžeš z různých rozměrů ten nejideálnější pro tvé potřeby. Vycházejí lacině a jejich montáž je rychlá a snadná.

3. Trubice pro kabely skryje více drátů současně

Vede ti od televize několik kabelů souběžně a společně vypadají nepřehledně a kazí dojem? Pak ti může posloužit trubice pro kabely, do které kabely ukryješ. Bude to pak působit, jako by ti místností šel kabel jen jeden. To se ti může hodit např. v nájemním bytě, kde nechceš dělat větší zásahy.

4. Ukryj to do kabelového boxu

Kabelové boxy mají okamžitý estetický účinek. Hodí se na viditelná místa, kde jsou kabely potřebné, ale rušivé. Může jít o pracovní stůl, noční stolek či ten televizní. Vejde se toho do nich opravdu spoustu včetně zásuvkové lišty. Kromě plastu mohou být vyrobeny také např. ze dřeva. Kabely ti sice budou z boxu stále vycházet, ale budou vhodně rozmístěny na jeho levé i pravé straně.

5. Dej to přímo do zdi

Tato varianta je rozhodně nejsložitější. Hodí se proto uchýlit se k ní, když rekonstruuješ starou nemovitost nebo stavíš úplně nový dům. V takové chvíli si můžeš nechat udělat do zdi tunel k uchycení kabelů na zdi.

Další možností je vložit do zdi již zmiňované ohebné trubice na kabely, kterým se říká husí krky. V takovém případě je možné vysekat drážku přímo do stěny či si vytvořit předstěnu ze sádrokartonu, za niž kabely schováš. Tato práce tě bude stát více peněz za řemeslníky či více tvého času, jsi-li zručný a schopný udělat to svépomocí. S výsledkem však budeš spokojen, protože kabely nebudou vůbec vidět.

Jak schovat kabely od TV

OKAY Tip: Mysli taky na to, jak prodloužit kabelům jejich životnost. Chceš-li, aby ti kabely vydržely co nejdéle, dodržuj určitá pravidla. Např. drž kabely mimo vodu a vlhkost i mimo žár od topení i přímého slunečního světla. Když kabel někam vedeš, dělej to v obloucích, nelam ho.

Vybíráš kabel nebo konektor a nevíš k čemu jaký druh slouží? Přečti si našeho průvodce druhy kabelů a konektorů.

Jak schovat kabely bez speciálních pomůcek?

Nechceš nic kupovat ani nic montovat, ale už se nemůžeš dívat na ta klubka kabelů, která se ti hromadí kolem elektrospotřebičů? Možná je dokážeš vizuálně upravit tak, abys byl spokojený a zároveň tím nestrávil extra čas.

Vybrat příslušenství k TV
Jak schovat kabely od TV

1. Základem je zapojovat zařízení používaná společně do jedné prodlužovačky s několika zásuvkami

Chceš např. utřídit kabely okolo televize? Možná spolu s ní používáš další příslušenství, jako jsou reproduktory, set-top box atd.

Když budeš napájecí kabely všech těchto přístrojů směřovat do jednoho místa, bude to hned přehlednější, než mít je zapojené různě po místnosti. Při dlouhodobějším pobytu mimo byt máš navíc možnost TV a veškeré její příslušenství vypnout jediným tlačítkem.

2. Spoj kabely vedoucí vedle sebe

Kabely ve svazcích budou přehlednější, než když leží náhodně jeden přes druhý. Ke spojování však není vhodné používat izolepu. Raději zvol např. drátek či elektrikářskou pásku.

3. Skliď přebytečné části kabelu

Nechej ležet na očích kabely jen v nezbytné délce. Jsou-li delší, přebývající kus smotej a schovej např. za TV stolek či přímo dovnitř. Pokud nechceš používat kabelové lišty, ukryj další propojovací části kabelů vedoucí po místnosti za nábytek či dekoraci jako květináč a vázu. Máš-li doma koberce, ideálně pod nimi skryješ všechny kabely ležící na podlaze.

Jak schovat kabely od TV

Kup si novou televizi Samsung, LG nebo Hisense právě u nás!

Program Garance 100% spokojenosti ti umožní vyzkoušet si zařízení v pohodlí domova. Díky němu můžeš totiž zboží do 30 dnů vrátit a neplatit za to žádnou zbytečnou korunu.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.