OKAY rádce: Jak odmrazit mrazák a co s problémy při jeho provozu?

Odmrazování mrazáku je považováno za nepříjemný úkol, který mnoho lidí odkládá. Přesto je to nezbytný proces, který může výrazně zlepšit výkon tvého spotřebiče, snížit jeho spotřebu energie a prodloužit mu životnost.

Poradíme ti nejen, jak odmrazit mrazák, ale také co si počít s dalšími častými nepříjemnostmi při používání mrazáku.

Vybrat nový mrazák
jak odmrazit mrazák
happy day

OKAY Tip: Jestli si plánuješ pořídit nový mrazák, přečti si, jak vybrat ten nejlepší.

Vybrat No Frost mrazák
jak odmrazit mrazák

Jak rychle odmrazit mrazák

V dnešní době jsou velkým trendem spotřebiče s No Frost funkcí, díky níž většinou nemusíš svůj mrazák vůbec řešit. No Frost funkce totiž zabraňuje tvoření námrazy a odpadá ti tak velká starost. 

Pokud máš však starší typ mrazáku či ti No Frost spotřebič uživatelsky nevyhovuje, víš, jak často odmrazovat klasický mrazák? Vhodná doba je 1x až 2x ročně, ale v případě rychleji vznikající námrazy je vhodnější rozmrazovat mrazák již ve chvíli, kdy má vrstva ledu 0,5 cm. A jak funguje mrazák? Jeho ideální teplota by měla být -18 °C. Při -18 °C je:

  • většina bakterií a mikroorganismů, které mohou způsobit otravu jídlem, neaktivní,
  • potraviny jsou bezpečně uchovány po delší dobu,
  • chuť, textura a nutriční hodnoty potravin jsou zachovány lépe než při vyšších teplotách.

Optimální fungování mrazáku můžeš ovlivnit!

Proč se namrazuje mrazák? Je to běžný jev. Když povrch uvnitř mrazáku přijde do kontaktu se studeným vzduchem zvenčí, voda v něm obsažená zmrzne. Postupné namrzání mrazáku je tak nevyhnutelné. Máš však možnost ovlivnit, jak rychle bude k namrzání mrazáku docházet.Čemu se vyvarovat?

  • Teplota musí být vhodně nastavena na -18 °C.
  • Otevírej dveře mrazáku jen na nezbytně dlouhou dobu.
  • Umísti mrazák mimo přímé sluneční světlo a zdroj tepla.
  • Udržuj těsnění dveří čisté a v dobrém stavu, aby se minimalizovaly úniky studeného vzduchu.
  • Nenechávej mrazák poloprázdný. Čím je plnější, tím lépe se v něm udržuje nízká teplota.
  • Nedávej do mrazáku horké a teplé jídlo.
  • Pravidelně mrazák odmrazuj a čisti.

Postup odmrazení mrazáku

  • Vypoj spotřebič z elektriky.
  • Vyndej všechny potraviny.

K tomu se ti bude hodit speciální nádoba pro uchování mražených potravin, případně k jejich přechodnému uchování můžeš využít vhodné roční období, tedy odmrazovat v zimě.

  • Vyndej všechny zásuvky a police.
  • Nech roztát led.

Pokud nespěcháš, postačí ti nechat dveře mrazáku dokořán a několik hodin vyčkat. Jestliže naopak potřebuješ, aby se proces urychlil, můžeš vložit do mrazáku nádobu s horkou vodou a dvířka zavřít. To proces tání ledu usnadní. Můžeš využít také ventilátor s teplým vzduchem a namířit ho do mrazáku.

jak odmrazit mrazák
  • Poraď si s tajícím ledem.

Houbou nebo hadrem pravidelně stírej vodu z tajícího ledu, protože příliš velké množství vznikající vody zároveň může způsobit na podlaze menší povodeň.

  • Vyčisti mrazák.

Použij k tomu teplou vodu a vhodný čistící prostředek a hadříkem celý vnitřek mrazáku umyj. Pokud vnitřek mrazáku zapáchá, může ti k odstranění nepříjemných vůní pomoci jedlá soda. Rozpusť jí dvě lžíce v litru vody, směsí umyj mrazák a pak vše opláchni čistou vodou.

  • Vrať do mrazáku police a zásuvky.
  • Zapoj mrazák a dej mu čas, aby opět dosáhl vhodné teploty.
  • Vrať zpět potraviny.
Vybrat příslušenství pro mrazničky

OKAY Tip: Tak jako některé mrazáky se mohou chlubit No Frost funkcí, některé trouby jsou zase samočistící! Více se dozvíš v našem článku o tom, jak funguje pyrolytické čištění trouby.

Nejčastější otázky a problémy spojené s mrazáky

jak odmrazit mrazák

Co dělat, když lednice nechladí, mrazák mrazí?

Pro začátek zkontroluj, na kolik je nastavená teplota v lednici. Možná se změnila teplota v místnosti a lednice potřebuje chladit na nižší stupeň, aby tuto změnu vyrovnala. 

Dále si odpověz na otázku: Je lednice dostatečně daleko od stěn? Nenachází se v její blízkosti zdroj tepla? Nebrání větší nádoba na jedné z polic proudění vzduchu po lednici tím, že překrývá výparník? 

V neposlední řadě zkontroluj těsnění dvířek.

Co dělat, když mrazák nemrazí?

Postupuj jako v předchozím případě s nechladící lednicí. Na jakou teplotu je nastaven termostat? Jak daleko od stěn mrazák stojí? Není v jeho okolí zdroj tepla? Těsní dvířka? Nejsou potravinami blokovány větrací otvory mrazáku? Pokud problém nevyřešíš sám, budeš muset zavolat na pomoc servisního technika.

Jak rozmrazit mrazák bez vypnutí lednice?

V tomto případě záleží na typu tvé kombinované lednice s mrazákem. Pokud to tvůj model umožňuje, nemusíš celé zařízení vytahovat ze zásuvky, ale postačí pouze vypnout mrazící část.

Za jak dlouho začne mrazit mrazák po připojení do sítě?

Při zapojování nového mrazáku do sítě trvá určitý čas, než začne optimálně fungovat. Řiď se podle svého typu zařízení a přiloženého návodu. Dosažení optimální teploty trvá většinou 4 - 24 hodin.

Jak dlouho se namrazuje mrazák, pokud byl vytažen z elektřiny jen na pár hodin? Doba pro dosažení optimálního fungování bude v takovém případě nižší, pravděpodobně 4 - 6 hodin.

jak odmrazit mrazák
jak odmrazit mrazák

Jak dlouho vydrží mrazák bez elektřiny funkční?

Ať už z jakéhokoliv důvodu nemáš možnost připojit mrazák k elektrické síti, mrazák ještě nějakou dobu uchová dostatečně nízkou teplotu. Potraviny v něm můžou vydržet bez rizika znehodnocení až 2 dny, a to zejména v případě plného mrazáku, kde na sebe potraviny naléhají. V případě poloprázdného mrazáku se doba zkrátí maximálně na 1 den.

Jak je to se spotřebou kWh u mrazáků?

Spotřeba elektrické energie mrazáku závisí na několika faktorech, včetně velikosti, typu (samostatný mrazák nebo kombinovaná lednice s mrazákem), účinnosti a stáří spotřebiče. Pro přesnější odhad spotřeby energie konkrétního mrazáku se můžeš podívat na energetický štítek, který by měl být umístěn na spotřebiči nebo v jeho dokumentaci. Energetický štítek obvykle udává roční spotřebu energie v kilowatthodinách (kWh).

Mrazák – výpočet spotřeby kWh:

Roční náklady = spotřeba v kWh × cena za 1 kWh

Proč se namrazuje mrazák?

Slyšíš z mrazáku vrčení? Pravděpodobně se namrazuje. Pokud se to děje příliš často, zkontroluj gumové těsnění dveří, zda správně doléhá a není zaneseno nečistotami. Vliv na to, jak často zapíná mrazák, má také teplota v místnosti, která by se měla pohybovat od 16 °C do 32 °C. Kolem mrazáku by pak mělo být dost prostoru k tomu, aby teplý vzduch měl kudy proudit pryč.

Námraza v mrazáku No Frost

Přestože mrazáky s technologií No Frost jsou navrženy tak, aby minimalizovaly tvorbu námrazy, občas se může stát, že se v nich námraza objeví. V takovém případě zkontroluj dvířka a jejich těsnění.

Ujisti se, že nedáváš do mrazáku teplé potraviny. Je však možné, že je odmrazovací systém poškozený. Takový problém obvykle vyžaduje zásah odborníka.

OKAY.cz - největší prodejce velkých spotřebičů, televizí a sedaček

Vyber si ten pravý mrazák právě u nás. Díky programu Garance 100% spokojenosti, není nakupování s námi risk. Ozkoušej si svůj nový spotřebič a buď jištěn garancí bezplatného vrácení zboží do 30 dnů.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.