Příprava kávy: mlýnek, filtry, odvápňovač a další příslušenství

V předchozím dílu naší minisérie jste se dozvěděli o základních možnostech přípravy kávy. Tentokrát vám představíme příslušenství, které přípravu dokonalé kávy usnadní.

Filtry do zásobníku vody kávovaru

Vodní kámen se usazuje především tam, kde dochází k větším změnám teplot. Za vznik vodního kamene může změna rovnováhy mezi ionty kyseliny uhličité a hydroxidu vápenatého. Odstranit vodní kámen můžete mechanicky nebo chemicky, případně například pomocí galvanické úpravy. Čím tvrdší voda, tím více spotřebiče trpí. Díky filtru je velká část vápenatých minerálů z vody odstraněna, takže v potrubí kávovaru nedochází k ulpívání usazenin a odvápňování není vyžadováno tak často. Jestliže váš kávovar není vybaven filtrem, doporučujeme nalévat vodu do zásobníku přes filtrační konvici.

 Kávovar

Odvápňovač

Aby kávovar fungoval tak jak má a nespotřebovával zbytečně víc elektrické energie, měl by se pravidelně odvápňovat. Většina kávovarů na nutnost odvápnění sama upozorní. Abyste se z výborné kávy mohli těšit co nejdéle, dejte kávovaru péči, jakou si zaslouží. Odvápňovací přípravek vybírejte vždy s ohledem na doporučení výrobce kávovaru, nikdy nepoužívejte přípravky, které nejsou k odvápnění určené.

Mlýnek

Mlýnek na kávu je velmi důležitým vybavením v případech, kdy není v kávovaru zabudovaný. Mlýnek je buď ruční, nebo elektrický, který vám připraví dokonale namletou směs během krátké chvíle bez většího úsilí. Téměř samozřejmostí je různé nastavení hrubosti mletí. Dle výrobce a způsobu použití mají mlýnky na kávu odlišné velikosti zásobníku na kávová zrna, v případě elektrických mlýnků také různou rychlost mletí, ale i materiál mlecích kamenů. Za nejkvalitnější se považují kameny z nerezové oceli, které vydrží opravdu dlouho. Čím jemnější hrubost mletí, tím je výsledná káva silnější.

 Mlýnek na kávu

Mlýnek Krups GVX242

Pěnič mléka

Dokonalé latté nebo cappuccino si můžete vychutnat i v případě, že si kávu připravujete pomocí překapávače. Stačí do pěniče nalít mléko – čím vyšší procento tuku, tím hutnější pěna – a jen chvíli vyčkat. Do napěněného mléka nalijete šálek voňavé kávy a perfektní latté je na světě. U některých typů pěničů mléka je také možnost vytvoření studené pěny, takže ani osvěžující cappuccino nebude žádný problém.

Pěnič mléka 
Pěnič mléka Krups XL 20004E

Šálky na kávu

Designové skleničky na kávu jsou už jen pomyslnou třešničkou na dortu, tedy kávě. Malinké skleničky na espresso, baculaté hrnky na cappuccino nebo vysoké sklenky na latté, ideálně doplněné o příhodné podšálky – se správnými a hezky vypadajícími šálky bude káva chutnat ještě o kousek lépe. Pro maximální chuťový požitek je vhodné šálky před samotnou přípravou kávy předehřát, například na části kávovaru k tomu určené, využívat však můžete také horké vody.

Šálky na kávu 

S jakými druhy káv se můžete setkat? 

Pravděpodobně za největší klasiku se dá považovat standardní espresso. Ať už v automatickém kávovaru, nebo pákovém, espresso je nápoj o objemu asi 30 ml s jemnou pěnou na povrchu, které se podává v espresso šálku o objemu 60–90 ml. Espresso macchiato v moderní podobě je klasické espresso, doplněné až po okraj svého šálku mléčnou mikropěnou, přičemž objem šálku by měl být stejný jako u standardního espressa.

Káva okay

Ristretto má kořeny na Sicílii, je velice podobné espressu, jenom je ho při stejné gramáži kávy méně – pouhých 20 ml. Chuť je tedy silnější a výraznější. Cappuccino se správně servíruje do šálku s objemem 150–180 ml a tvoří jej 30 ml espressa a teplé mléko s pěnou. Správně připravené cappuccino by mělo mít pěnu zarovnanou s okrajem šálku.

Pro Latté macchiato je určena vysoká sklenice s objemem alespoň 250 ml. Tvoří jej 30 ml espressa, minimálně 200 ml teplého mléka a samozřejmě mléčná pěna. Při přípravě se nejprve napění mléko a do něj se poté vlije espresso. Latté macchiato je ve výsledku trojbarevné. Flat white je posledním ze základních druhů kávy. Podává se ve sklenici s objemem 160 ml, tvoří jej 60 ml espressa a mléčná mikropěna.

 

Nyní už jen stačí vybrat si tu správnou směs kávových zrn a pustit se do přípravy. Pomocí dnešních moderních vychytávek může být skvělým baristou téměř každý.

1. díl seriálu

2. díl seriálu

3. díl seriálu


Věříme, že článek byl pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

LCH102019

Líbí se vám tento článek?

Podobné články