Právě probíhá VÝPRODEJ se slevou až 58 %

x

Nejlepší šéfkuchaři vaří v parní troubě. Zjistěte proč!

Pára získává v domácnosti na oblibě. Parní funkci najdete nejen u praček a žehliček, ale dnes již také v troubě. Parní trouba při pečení využívá kombinaci horkého vzduchu a páry, takže jídlo není vysušené a chutná božsky jako z restaurace s michelinskou hvězdou. Proč je vaření v parní troubě trendy?

Vaření v páře

Jak fungují parní trouby

Parní trouby disponují zásobníkem na vodu generujícím páru, která je následně vháněná do trouby. O kvalitu pokrmů rozhodně nemusíte mít strach. Získáte jídla, která budou doslova kulinářskými zážitky.

Parní trouby pro přípravu jídla využívají beztlakou páru o teplotě 40–100 °C. Jídlo tedy neprochází takovým tlakem jako v papinově hrnci, ve kterém dochází k narušování buněčné struktury potraviny. Rovněž není nutné používat nezdravé tuky a jídla přehnaně dochucovat.
Díky přípravě v páře si potraviny zachovávají svoji chuť, vzhled i obsah většiny minerálu a vitamínu. V parní troubě se navíc nemůže stát, že byste jídlo připálili. A to je velká výhoda, nemyslíte?

Parní trouba od AEG

Parní trouba od AEG z řady Mastery nabízí nejpokročilejší technologie pečení za pomocí páry.

Pečte, ohřívejte, vařte

Parní trouba nese označení multifunkční. Můžete v ní ohřívat potraviny jako v mikrovlnné troubě, péct maso, připravovat zeleninu nebo vařit knedlíky a rýži, ale také zavařovat, odšťavňovat, připravit kynuté těsto nebo sterilizovat kojenecké lahve. Troubu však lze využívat i bez parní funkce, je totiž vybavená i tradičními programy jako:

  • horký vzduch,
  • horní a spodní pečení,
  • gril a další kombinace dobře známé z klasických trub.

Trouba disponuje několika programy, které kombinují množství páry s teplým vzduchem. Pro každý připravovaný pokrm je možné zvolit určitý program a dosáhnout tak nejlepších možných výsledků. Rýže se například vaří při programu 100 % pára a velké kusy masa na program 50 % horký vzduch a 50 % pára.

Parní trouba od AEG z řady Mastery nabízí nejpokročilejší technologie pečení za pomocí páry.

Připravit můžete navíc celé menu najednou. Stačí potraviny do trouby vkládat podle toho, jak dlouhou dobu vyžaduje příprava. Začnete tedy například s bramborami, přidáte rybu a nakonec zeleninu. Nic se však nestane ani v případě, že do trouby dáte všechny potraviny najednou.

Výhody vaření v parní troubě

  • Teplota páry nepřesáhne 100 °C, takže si potraviny zachovávají důležité minerály a vitamíny, ale také svůj vzhled.
  • Potraviny není potřeba připravovat na nezdravých tucích a nemusíte používat ani mnoho dochucovacích prostředků, protože jídlo si zachová svoji přirozenou chuť.
  • V parní troubě je možné vařit hned několik pokrmů najednou, aniž by od sebe přebraly vůni.
  • Můžete ji používat jako klasickou troubu bez parní funkce.
  • V troubě můžete jídlo ohřívat podobně jako v mikrovlnce, aniž by bylo vysušené.
  • Jídlo se při ohřívání na páře tzv. oživí – zvýrazní se jeho barva a příloha i maso krásně nabudou na objemu.
  • Ohřívání jídla je možné až pro šest osob najednou, odpadne tak zdlouhavé čekání jako u mikrovlnné trouby, která umožňuje ohřev jednoho, maximálně dvou talířů naráz.
  • Vaření v parní troubě zvládne díky autopilotovi s několika přednastavenými programy i úplný začátečník.
  • Pára zkracuje přípravu jídla až o 20 %.

Parní trouba
Parní trouby umožňují nový rozměr čištění bez zbytečné námahy.

Díky speciálnímu programu je možné v některých modelech parních trub jídlo připravovat metodou SousVide, se kterou se setkáte jen v luxusních restauracích. Sous-vide je slovní spojení pocházející z francouzštiny, které v překladu znamená „ve vakuu“. Potraviny se připravují ve vzduchotěsném plastovém obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Jídlo připravené touto metodou si zachovává svoji přirozenou chuť, šťávu i texturu.

 


Věříme, že byl článek pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

LCH022020

Líbí se vám tento článek?

Podobné články