Jak skladovat potraviny v lednici a které tam vůbec nepatří?

Mnoho z nás, i já, se snažíme skladovat všechny potraviny v lednici a mnohdy tak, aby se jich tam vlezlo co nejvíce. Je to však správně? Co když některé potraviny do lednice nemusíme dávat nebo tam vůbec nepatří? Co když některé potraviny či nápoje rveme v lednici tam, kde by vůbec neměly být? Napadlo vás to už někdy?

Na začátek si však připomeňme, jaké jsou správné podmínky a teploty, by v lednici a mrazáku měly panovat. Chladící část lednice by měla udržovat teploty nepřesahující 4 °C. V mrazící části by se pak teplota měla držet kolem -18 °C. Některé potraviny, jako mleté maso nebo ryby jsou však na teplotu mnohem náročnější a vyžadují o pár stupňů nižší teplotu.

Dveře a části ledničky

Představte si, že máte v bytě v létě kolem 30 stupňů. Ne, to není scifi, to je krutá realita mnoho dobře izolovaných bytů, do kterých celý den paří v létě slunce a není žádná možnost je vychladit. V takovém teple, když otevřete dveře lednice, dojde k prudké změně teploty v prostoru mezi lednicí, kde je většinou pod 10° a teplotou 30° v bytě. Co většina z nás skladuje ve dveřích? Pro co tam jsou speciální místa? No třeba pro vajíčka, mléko, dresinky a jiné výrobky, které můžeme do dveří naskládat. Díky těmto pravidelným změnám teploty se vajíčka nebo mléčné výrobky rychleji kazí a proto je vhodné najít pro ně lepší umístění.Skladování potravin v lednici

Většina ledniček má ve spodní části boxy, kam patří zelenina a ovoce, ovšem krom druhů, které si vypíšeme níže, a do lednice nepatří. Některé lednice mají dokonce speciální zásuvky, u kterých můžete nastavit úroveň vlhkosti podle skladovaného typu potravin. U LG ledniček je to například Moist Balance Crisper zásuvka. Co se týče vajíček a mléčných výrobků, tak ty by se měli vždy skladovat ve vyšších patrech lednice. V nižších by se pak mělo skladovat maso, masné výrobky a ryby.

Pokud chcete uvolnit v lednici místo, můžete z ní vyndat například zavařenou zeleninu, protože obsahuje ocet jako konzervant. Také z ní můžete vydělat různé salsy nebo kečup.

Co do lednice nedávat

Určitě nedoporučujeme dávat do lednice čokoládu, zvláště pokud si chcete následně vychutnat její chuť po delší dobu. Tak jako káva dokáže čokoláda přejímat různé pachy z vaší lednice. Navíc dostává čokoláda v lednici teplotní šok a vytvoří se na ní povlak, toho si můžete lehce všimnout, protože zbělá. Ztrácí tak svoji chuť a aroma.

O kávě se říká, že když ji vložíte do lednice, tak začne pohlcovat všechny pachy. To je sice pravda, ale je to taky jediný důvod, proč ji do lednice vkládat. Rozhodně není potřeba na pohlcování pachů dát do lednice celé balení a k tomu nějaké drahé arabiky. Kávová zrna zažívají po vyndání z lednice teplotní šok a mohou se oddělit tuky a oleje. Kávová zrnka také mohou zvlhnout a to jistě žádný milovník dobré kávy nechce.  

Co třeba med? Med se již několik staletí používá pro léčbu různých lehčích chorob, protože působí antisepticky a antibakteriálně. Je však vhodné ho vkládat do lednice? Ačkoliv med neztratí v chladu žádné důležité látky, nízká teplota zapříčiní to, že krystalizuje a tuhne. Takový med si pak do čaje dáte jen těžko a na chleba se taky nebude mazat zrovna lehce. Pokud se vám to však již stalo, můžete jej lehce ohřát, ne více jak na 40 stupňů.

Zelenina skladovaná v lednici

U ořechů může v lednici docházet k ochraně olejů, nicméně dochází i k zhoršení jejich chuti a mohou být opravdu nepoživatelné. Je mnohem lepší ořechy skladovat ve vzduchotěsné nádobě v temnu.

Mnoho z nás uchovává v lednici salátové okurky. Podle jedné univerzitní studie to však není úplně správně. Potraviny, které mají velký obsah vody, totiž v ledničce rychle mění konzistenci a tím pádem dochází i ke zhoršení jejich chuti. Nejlépe by se měli skladovat v chladu spíže a nejlépe daleko od rajčat, protože jinak rychleji dozrávají.

Rajčata mnoho z nás také skladuje v lednici. Opět však dochází k jejich zvodnatění, zničení membrán a ztrátě chuti. Nedozrálá rajčata nejlépe dozrají na parapetu okna.

U pečiva platí, že se v chladu vysušuje a opravdu vám nevydrží o nic déle. Pokud jej však chcete uchovat na delší dobu, je lepší jej zamrazit. Ujistěte se však, že je dobře zabalené, aby se nevysušovalo a nenabíralo okolní pachy.

Citron se v lednici rychle vysuší a ztratí vůni i šťávu. Pokud jej chcete v lednici uchovat, tak jedině dobře zabalené, nejlépe v zipovém sáčku.

Pro milovníky ostrého jídla jsou samozřejmostí pálivé omáčky, například Tabasco, které také není nutné skladovat v ledničce. Díky vinnému octu, který zabraňuje množení bakterií je možné je uchovávat při pokojové teplotě a dokonce si déle uchovají i svoji pálivost. Pokud však pikantní omáčka v základu obsahuje majonézu nebo vejce, určitě je do lednice dejte.

Co do lednice určitě nepatří

Určitě to nedávejte do lednice česnek a cibuli. Česnek ve vlhku začne daleko rychleji hnít a jeho konzistence se mění v želatinu. To stejné je i u cibule, která obsahu hodně škrobu a v lednici dochází k zvodnatění a následně se zkazí. Proto je nejlepší cibuli uchovávat v temnu a chladu spižírny.

Pokud dáte do lednice brambory, tak se obsažený škrob začne měnit na cukr a to zapříčiní změnu barvy a hlavně špatnou chuť brambor. Určitě je uchovávejte dobře zakryté a nejlépe v chladu spíže.

Olej, jak klasický tak olivový asi málokdo skladuje v lednici. Nicméně při dlouhodobém skladování v lednici dochází k jeho zakalení a nakonec k zatuhnutí.Ovoce skladované v lednici

Banánům nevyhovuje teplota pod 12 stupňů. V lednici dochází k hnědnutí a ztrátě chuti. Také místo sládnutí při dozrávaní dochází k moučnatění. Banány budete nejlépe skladovat tak, že je dáte do obyčejného papírového sáčku a necháte při pokojové teplotě. Zralé banány poznáte tak, že se na nich začnou objevovat drobné hnědé tečky. Podobně byste měli uchovávat i mango, papáju nebo ananas.

Funkce ledniček

Co se týče samotných lednic, tak jsou již velmi moderní. Mnoho z nich má již lineární kompresor, který zaručuje velmi dlouhou životnost celé ledničky. K lepšímu uchovávání potravin a šetření vašeho času také přispívají různé chytré funkce. Například funkce Total No Frost vám ulehčí odmrazování lednice, s touto funkcí stačí police pouze otřít a osušit. Funkce Smart Diagnosis zase chytře diagnostikuje různé drobné závady a nemusíte tak neustále volat servisního technika. Pro lepší uchovávání potravin je tu park funkce Multri Air Flow, která zaručuje rovnoměrné proudění vzduchu a následně funkce PureNFresh, která zajistí filtraci.

Líbí se vám tento článek?

Podobné články

LG GBB60PZGFB

18 989 

bez DPH 15 693 

Samsung RB 38 J7215SR

27 490 

bez DPH 22 718 

LG GBB59PZMZS

15 990 

bez DPH 13 214 

Samsung RB37J501MSA

18 990 

bez DPH 15 693 

Nákupní košík

0 ks / 0