Elektro pod stromečkem bez obav! Garance vrácení zboží do 15. 1. 2017 + garance doručení do Vánoc.

x
Sada nádobí Tefal, 10 kusů za 1 999 Kč | sleva 38 % | pouze 12 ks

Jak pečovat o automatické espresso

Aby byl nápoj vždy stejně chutný, tak je zapotřebí pravidelně přístroj udržovat, neboť je stále vystavován vlhkosti, kávě a vodnímu kameni. Tomu napomáhá automatické čištění po každé přípravě šálku a po každém zapnutí a vypnutí. I přes toto všechno je vhodné se přístroji věnovat a zajistit si tím nejen výborný nápoj, ale i též správnou a delší životnost celého přístroje. Vždy se o přístroj starejte v souladu s jeho návodem k používání.

Níže si popíšeme obvyklou péči o automatické přístroje na přípravu espressa a dalších kávových nápojů.

Každodenní péče

Ideálně každý den se zapnutým přístrojem vyprázdněte a vyčistěte odpadní nádobku na sedliny a odkapávací misku. Vhodné je též vymýt nádržku na vodu a naplnit ji čerstvou vodou. Jestliže máte přístroj s možností napěňovat mléko – nádobku na mléko (karafu), automatický napěňovač, trysku (pannarello) -  tak je též důležité čistit toto příslušenství denně, nebo po každém použití.

Jak pečovat o automatické espressoKaždodenní péče

Týdenní péče

I přes automatické čištění spařovací jednotky, je nutné ji jednou za týden vyjmout, abychom vizuálně zkontrolovali její stav. Doporučuje se jednotku umýt vlažnou vodou a důkladně očistit filtr spařovací jednotky. Nikdy nepoužívejte na čištění spařovací jednotky čisticí prostředky ani mýdlo. Potom nechte jednotku volně na vzduchu vyschnout. Přístroj uvnitř je vhodné očistit měkkou utěrkou navlhčenou do vody.

  Týdenní péče Kontrola stavu  

Měsíční péče

Čištění karafy na mléko - k odstranění případných zbytků mléka z okruhů je vhodné použít prostředku na čištění mléčných okruhů přístrojů na přípravu espressa. Řada přístrojů má pro tento účel již přednastaven program ve svém menu. Promazání spařovací jednotky – po asi 500 výdejích šálků nebo jednou měsíčně namažte spařovací jednotku příslušným mazivem (bývá v balení). Před vlastním promazáním je vhodné jednotku nejprve omýt viz. týdenní péče. Čištění spařovací jednotky s použitím odmašťovacích tablet - po asi 500 výdejích šálků nebo jednou měsíčně se doporučuje i tento čisticí cyklus s použitím odmašťovacích tablet pro přístroje na přípravu kávy. Tímto úkonem se završí údržba spařovací jednotky. Vyčištění zásobníku zrnkové kávy - aby došlo k odstranění veškerých zrnek kávy či jiných nečistot, je nutno čistit prázdný zásobník zrnkové kávy jednou měsíčně utěrkou.

 Měsíční čištěníAsi po 500 šálcích

Odvápnění

Při používání přístroje dochází k vytváření a usazování vodního kamene. Jelikož může zanést vodní a kávový okruh přístroje, je nutno zabezpečit jeho pravidelné odstraňování. U většiny přístrojů si při jeho instalaci jednoduše nastavíte tvrdost vody podle reality u Vás. Přístroj potom signalizuje, jakmile bude nutné provést odvápnění. Opět většina přístrojů má připravený program na odvápnění tak, že stačí pouze použít potřebný odvápňovací roztok a stisknout tlačítko. Je nutné použít prostředek speciálně určený čištění těchto přístrojů (viz. návod). Jako odvápňovací prostředek v žádném případě nepoužívejte ocet, abyste předešli případnému poničení výrobku.

       Odvápnění Nastav si tvrdost vody       

Výměna filtru na vodu

Instalací vodního filtru se omezí vytváření vodního kamene uvnitř kávovaru a vaše káva získá ještě intenzivnější aroma. Voda je velmi důležitou součástí přípravy každé kávy, takže pro zajištění optimální chuti je vždy nejlepší ji filtrovat profesionálně. Vodní filtr “INTENZA+” ochrání systém před tvorbou minerálních usazenin a přispívá ke zlepšení kvality vody. Na jeho výměnu opět upozorní ve většině případů přístroje po prvotním nastavení.

        Výměna filtru na vodu Vždy je lepší filtrovat profesionálně        

Zdroj: Philips

Líbí se vám tento článek?

Podobné články

Nákupní košík

0 ks / 0