Co je to cibetková káva? A jaké jsou další druhy kávy?

Pokud si den bez tohoto nápoje neumíte představit, přinášíme třídílný seriál o kávě a všem s ní spojeném. Dozvíte se o různých typech kávovarů, jejich funkcích a využití, příslušenství i kávě samotné.

Něco málo z historie

Samotná historie kávy sahá zhruba do 13. století, kdy byly divoce rostoucí keře kávovníku přeneseny z původní Etiopie do Jemenu. Právě v Jemenu vznikly první kávové plantáže. Až do konce 18. století bylo pěstování kávy výsadou obyvatel na Arabském poloostrově. Pokud jde o pití kávy, z Arabského poloostrova se do blízkých zemí Orientu rozšířilo v 15. století. Ve zbytku světa se pití kávy začalo rozšiřovat nejdříve v přístavních městech, ale již na konci 17. století si lidé mohli vychutnat kávu i ve vnitrozemí. Za otevřením první pražské kavárny stojí Arab jménem Georgious Hatalah – svůj podnik otevřel v roce 1714.

 Drcení kávy
Drcení kávy

Dnes si kávu dáte v jakékoli restauraci či kavárně, avšak není problém si stejně kvalitní kávu připravit i v pohodlí vlastního domova. A to nejen klasické espresso, s pěničem mléka připravíte i vynikající latté nebo cappuccino. Pokud sáhnete po kapslovém kávovaru, možnosti různých příchutí a variant káv jsou téměř neomezené a každý člen vaší domácnosti nebo návštěva si může vybrat takovou kávu, na jakou má zrovna chuť. Nebo můžete zvolit tradičnější přípravu kávy za pomoci klasického, pákového nebo automatického kávovaru. 

Arabika nebo robusta? Jaký je v nich rozdíl.

Rozlišujeme dva hlavní druhy kávy, a to arabiku a robustu. Pokud chcete nejkvalitnější zrnka kávy, stáhněte po 100% arabice. Ta může být buď z jedné plantáže, popřípadě území a nazývá se jednodruhová, případně směs 100% arabik z různých zemí.

Kávová zrna

Robusta je oproti arabice méně kvalitní, a tím samozřejmě i levnější. Zrnka robusty jsou hořčejší a také chuť a aroma ve srovnání s arabikou značně pokulhává. Kávovník produkující robustu plodí dříve – již po zhruba dvou letech, kdežto u kávovníku arabského musíme před sběrem čekat i šest let.

Možná se ptáte, proč si tedy někdo do svého mlýnku na kávu vůbec dává, když jde její kvalita i chuť s arabikou jen těžko srovnat. Je pro to hned několik důvodů. Prvním je samozřejmě cena – spousta lidí chce levnou kávu i za cenu nižší kvality a horší chuti. Dalším z důvodů je nižší náročnost pro pěstování – kávovníkům robusty se totiž dobře daří i v oblastech, kde by arabika nerostla. A v neposlední řadě robusta obsahuje více kofeinu, což je vhodné pro ty, kteří kávu nepijí kvůli chuti, ale především jako životabudič.

Klasické espresso

Proč se oba druhy míchají? Opět je jedním z důvodů ekonomický aspekt, tedy cena. Například u směsi 70 % arabiky a 30 % robusty bude káva výrazně levnější než 100% arabika. Ovšem směs například 90 % arabiky a 10 % robusty vám v šálku vykouzlí bohatou pěnu, za kterou může právě robusta. Pokud si chcete dát dobrou a úžasně vonící kávu, pozor na směsi s většinovým dílem robusty. Taková káva by vám pravděpodobně moc nechutnala.

Nejdražší káva světa?

Tak jako všechno, i káva se pohybuje v nejrůznějších cenových kategoriích. Je však káva, která „obyčejnou“ arabiku svou cenou několikanásobně přesahuje. Jedná se o kávová zrnka, která prošla trávicím ústrojím například slona a cibetky. Zrnka jsou z trusu ručně sbírána a velmi pečlivě čištěna. Za kilogram kávových zrn, která prošla sloním ústrojím – Black Ivory Coffee – zaplatíte téměř 50 tisíc korun. Kilogram kávy z trusu cibetky – Kopi Luwak – pořídíte však již pod 10 tisíc korun. Takovou kávu si do svého běžného kávovaru dá asi málokdo z nás.

Cibetka

Základní informace o kávě samotné, její historii a rozdělení máme za sebou, v příštím díle se dozvíte, jaké jsou možnosti přípravy kávy, podíváme se také na rozdělení kávovarů a řekneme si, co které umí.


Věříme, že článek byl pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

LCH092019

Líbí se vám tento článek?

Podobné články