Wearables neboli nositelná elektronika: které kousky jsou nejoblíbenější?

Wearables se těší oblibě čím dál více. Chytré hodinky nebo náramek dnes najdete u lidí všech věkových generacích. Wearables však nejsou jen hodinky a náramky. Zjistěte, co všechno nositelná elektronika je.

Nositelná elektronika

Kde se vzala, tu se vzala aneb Historie nositelné elektroniky

Za první nositelnou elektroniku se nejčastěji považuje hudební přehrávač typu walkman. Bylo možné jej nosit v kapse a mít jej u sebe prakticky kdekoliv. Po walkmanu následoval diskman, MP3 a MP4 přehrávače a další.

Přestože se tyto přístroje nosily v kapse a nikoliv na těle, což je hlavní charakteristika nositelné elektroniky, po čase se její rozměry natolik zmenšily a konstrukce byla opatřena nejrůznějšími typy držáku, že bylo možné ji nosit na opasku nebo na košili. V současné době již existují miniaturní přehrávače, které jsou integrované přímo do sluchátek.

Chytrý náramek

Můžete jej také znát pod pojmem fitness náramek. Dnes je dostupný s takovými funkcemi, že jej lze označit za hybridní hodinky, které v sobě kombinují vlastnosti sportovního náramku a chytrých hodinek.

Chytrý náramek Xiaomi Mi Band 4

Náramek se od hodinek liší tím, že je primárně určen pro sledování tělesné aktivity. Jedná se v podstatě o zjednodušené hodinky, protože ukazují čas, ale navíc jsou vybaveny aplikacemi pro monitorování pohybu a spánku. Funkce, kterými disponují, mají spíše základní charakter. Hodí se pro sportovce, kteří si chtějí hlídat spálené kalorie, počet kroků, celkovou vzdálenost, kterou za den urazili, či spánkovou aktivitu. Výdrž baterie bývá u sportovního náramku zpravidla delší než u hodinek, ale samozřejmě záleží na využívání funkcí. Kapacita baterie může být i 20 dní či více.

Chytrý náramek Niceboy X-Fit GPS

Chytrý náramek Niceboy X-Fit GPS

Z hlediska designu se jedná o pásek, který má integrovaný displej, ale může být také zcela bez displeje. Bezdisplejová varianta zobrazuje základní funkce pomocí diod. Tyto modely však nejsou tolik rozšířené. Displej na fitness náramcích má zpravidla podobu oválného kamínku, který nijak nenarušuje kompaktní vzhled. Náramky se vyrábějí nejčastěji ze silikonu či jiného gumového materiálu v různých barevných provedeních. K dispozici jsou i vodotěsné varianty.

Co všechno může chytrý náramek umět:

  • monitorovat sportovní aktivity,
  • monitorovat spánek a srdeční tep,
  • počítat kroky a spálené kalorie,
  • zobrazovat notifikace z telefonu.

Chytré hodinky

Od fitness náramků se liší především svým vzhledem, ale také bohatší nabídkou aplikací. Můžete je považovat za prodlouženou ruku mobilního telefonu.

Chytré hodinky Huawei Watch GT2

Chytré hodinky Huawei Watch GT2

Vzhledem připomínají hodinky, protože je tvoří kulatý, ale někdy také hranatý ciferník a pásek. Pásek je zpravidla silikonový, z kůže nebo kovových materiálů. Díky desítkám grafických provedení ciferníků si můžete zvolit právě ten, který se hodí pro vybranou příležitost. Veřejnost tedy většinou vůbec nepozná, že na rukou chytré hodinky máte. Díky širokým možnostem designového zpracování jsou hodinky vhodné jako módní doplněk pro muže i ženy.

Hodinky kromě času monitorují počet kroků, vzdálenost, kterou jste urazili, spálené kalorie, zaznamenávají informace o sportovních aktivitách, ale také umožňují přijímat či odmítat hovory, psát SMS, zobrazovat notifikace, informovat o počasí, používat GPS, fungovat jako hudební přehrávač a podobně. Jejich cena je samozřejmě vyšší než cena fitness náramků.

Chytré hodinky iGET Fit F6Chytré hodinky iGET Fit F6

Sporttester pro náročné sportovce

Wearables, která jsou propracovanější než fitness náramek, ale ne tolik elegantní jako chytré hodinky. Po sportterstu sahají především nároční sportovci, jelikož se mohou spolehnout na relativně nejpřesnější měření srdeční aktivity, bohatou nabídku sportovních aktivit, GPS čip a aplikace, které všechny výkony dokážou převést do grafů a přehledně zobrazit výkon sportovce. Kromě toho umožňují plánovat trénink, ale také zobrazovat důležité notifikace z telefonu.

Fitness náramek, chytré hodinky nebo sporttester?

Tyto tři výrobky patří k nejoblíbenější nositelné elektronice. Spojuje je především kombinace s mobilním telefonem, do kterého se pomocí aplikace ukládají nejrůznější data, ale také nastavují hodnoty. Mnoho funkcí je podobných. Výrobky se mezi sebou odlišují designem a nabídkou aplikací a funkcí, které se samozřejmě odrážejí v ceně.

Chytré hodinky Samsung Galaxy Watch Active 2

Chytré hodinky Samsung Galaxy Watch Active 2

Neobyčejné brýle

Do nositelné elektroniky spadají i chytré brýle. Před několika lety byly populární Google Glass, které pomocí průhledného displeje zobrazovaly data přímo před očima uživatele. Brýle byly původně vyvinuty pro piloty bojových letounů. Ovládání probíhalo hlasově a pomocí speciálního touchpadu.

V současné době trh s chytrými brýlemi nabízí především výrobky pro virtuální či rozšířenou realitu. Rozšířená realita dokáže do té běžné promítat virtuální prvky, což oceníte například při plánování domu. Brýle pro virtuální realitu vás uzavřou ve zcela jiném světě, využívají se především při hraní her.

Přehrávač přímo v uchu

V kategorii nositelné elektroniky mají bezesporu své místo bezdrátová sluchátka. Ta se pomocí Bluetooth spárují s vaším telefonem, který můžete mít klidně v batohu nebo jej nechat v kapse bez toho aniž by vám sluchátka kvůli drátkům vypadávala.

Bezdrátová sluchátka Marshall Major III Bluetooth

Bezdrátová sluchátka Marshall Major III Bluetooth

Některé modely umožňují ovládání hlasitosti nebo pohyb v playlistu pomocí stisku tlačítek, kterými jsou sluchátka opatřena. Top vychytávkou je možnost přijímání telefonních hovorů a jejich vyřizování. Bezdrátová sluchátka jsou tedy ideálním společníkem pro sport, ale také na cestování například hromadnou dopravou.

Boty s intuitivně nastavitelnou velikostí

Sportovní značka Nike představila basketbalové boty Adapt BB, které kromě stylového vzhledu nabízejí funkci samozavazování nebo možnost úpravy velikosti boty pomocí tlačítek či speciální aplikace. To ocení především sportovci, kterým se při zvýšené námaze prokrvuje chodidlo, což vede k jeho zvětšení někdy až o půl čísla. Boty budou na noze přesně sedět za jakýchkoliv okolností.


Věříme, že byl článek pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

LCH022020

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.