OKAY rádce: Výběr oblíbených chladících boxů do auta

Chystáte se na cestu autem a nechcete přijít o možnost mít po ruce osvěžující nápoje a čerstvé jídlo? Chladicí box udrží v autě nízkou teplotu potravin i při vysokých letních teplotách. Ať už se chystáte na dovolenou do Chorvatska, do italských Alp nebo jen strávit příjemné chvíle na Šumavě, autochladnička vám vaši cestu rozhodně zpříjemní.

Jak vybrat nejlepší chladicí box do auta? Hledáte spíš designově vkusné kousky, jako ty, které vyrábí značka POLARBOX, nebo praktické autochladničky pro každou příležitost? V našem článku vám poradíme, na co se zaměřit při výběru chladicího boxu do auta a představíme vám, k čemu všemu je můžete nejlépe využít.

Vybrat chladicí box do auta
chladicí boxy

Co to vlastně je chladicí box do auta?

Přenosné chladicí boxy jsou ideální řešení pro ty, kteří chtějí mít své oblíbené nápoje a občerstvení vždy po ruce, ať už jste na pláži, na pikniku nebo na dovolené. Jsou lehké, snadno přenosné a často je lze napájet i jen přes zapalování v autě, což zajišťuje jejich plynulý provoz i během jízdy.

OKAY Tip:  Chladicí box do auta je skvělý pomocník na cesty. Přečtěte si další tipy na nezbytnou elektroniku pro moderního cestovatele na našem blogu.

Jak chladicí box do auta funguje?

Autochladnička udržuje jídlo a nápoje během dlouhých cest na požadované teplotě. Chladicí boxy jsou skvělým společníkem pro rodinné výlety, kempování nebo dlouhé cesty, protože vám umožní mít osvěžující nápoje a potraviny vždy po ruce.

Chladicí boxy se dělí na dvě kategorie:

    1. Pasivní chladicí box

    Pasivní chladicí boxy jsou nejjednodušší a nejlevnější varianta. Fungují na principu izolace, což znamená, že nemají žádný zdroj chladu, ale pouze udržují původní konstantní teplotu. Cokoli do pasivního chladicího boxu vložíte, bude tedy mít po jeho otevření stejnou teplotu. Je proto vhodný spíše pro krátkodobé použití, například na výlet na piknik nebo na pláž.

    Mezi oblíbené pasivní chladicí boxy patří designové kousky od značky POLARBOX.

    Koupit
    chladicí box POLARBOX
    Aktivní chladicí box

    2. Aktivní chladicí box

    Aktivní chladicí boxy jsou složitější a dražší varianta, která funguje na principu aktivního chlazení. Mají vlastní zdroj chladu (kompresor, termoelektrický článek nebo absorpční systém) a jsou tak vhodnější pro dlouhodobé použití, například při kempování nebo na dlouhé cesty autem. Aktivní chladicí boxy je možné napájet z různých zdrojů, ať už z 12V zásuvky v autě, 230V zásuvky v domě nebo z akumulátoru.

    Aktivní chladicí boxy se potom dále dělí podle technologie, kterou k aktivnímu chlazení využívají.

Kompresorový chladicí box

Funguje podobně jako běžná lednička nebo mrazák. Kompresor stlačuje a rozpíná plyn, který cirkuluje mezi dvěma tepelnými výměníky. Tím dochází k přenosu tepla z vnitřku boxu ven. Kompresorový chladicí box dokáže dosahovat velmi nízkých teplot až pod bod mrazu a udržovat je i při vysokých venkovních teplotách.

Koupit
Kompresorový chladicí box

Výhody kompresorového
chladicího boxu

  • vysoký výkon a úspora energie
  • teplotu si nastavíte podle potřeby
  • můžete ho použít i jako mrazák

Nevýhody kompresorového
chladicího boxu

  • vysoká cena a hmotnost
  • vyšší hlučnost
  • je třeba ho stabilně napájet

    Termoelektrický chladicí box

    Termoelektrický chladicí box funguje na principu Peltierova jevu, kdy elektrický proud prochází mezi dvěma různými kovy. Tím dochází k vytváření tepla na jedné straně a chladu na druhé straně.

    Termoelektrický chladicí box dokáže snižovat teplotu oproti okolní teplotě o 15 až 20 °C a zároveň je schopen obsah i ohřívat, a to až na 60 °C. Používá se často i jako domácí přenosný minibar.

    Koupit
    Termoelektrický chladicí box

Výhody termoelektrického chladicího boxu:

  • nízká cena a hmotnost
  • tichý provoz
  • možnost ohřevu obsahu

Nevýhody termoelektrického chladicího boxu:

  • nízký výkon a vysoká spotřeba energie
Absorpční chladicí box

Absorpční chladicí box

Absorpční chladicí box funguje na principu absorpce amoniaku do vody a jeho následném odpařování. Tím dochází k odvodu tepla z vnitřku boxu ven. Absorpční chladicí box dokáže snižovat teplotu oproti okolí o 20 až 30 °C. Je také schopen pracovat z různých zdrojů energie, jako jsou elektrický proud, plyn nebo teplo.

Výhody absorpčního
chladicího boxu:

  • střední výkon a spotřeba energie
  • tichý provoz
  • možnost použít různé zdroje energie
  • nezávislost na poloze a náklonu boxu

Nevýhody absorpčního chladicího boxu:

  • vysoká cena a hmotnost
  • potřebuje pravidelnou údržbu
  • potřeba ventilace pro odvod tepla

Jak vybrat velikost a objem autochladičky?

Velikost a objem chladicího boxu do auta se udávají v litrech. Obvykle se pohybují od 10 do 50 litrů. Pro orientaci můžete použít následující tabulku:

Počet osobDruh potravin a nápojůDoporučený objem chladicího boxu
1-2Nápoje, svačiny10-20 litrů
2-4Nápoje, svačiny, jídlo20-30 litrů
4-6Nápoje, svačiny, jídlo, zmrzlina30-40 litrů
6+Nápoje, svačiny, jídlo, zmrzlina, mražené potraviny40-50 litrů

Pokud se chystáte pořídit si autochladničku, měli byste zvážit jeho využití, aby vám na vašich cestách nebo dovolených dobře sloužil. Existuje mnoho typů chladicích boxů, které lze uplatnit pro specifické účely. Zde je několik typů, na které se zaměřte:

Chladicí boxy na jídlo a potraviny

Chladicí boxy na jídlo a potraviny

Praktický společník pro každodenní cesty nebo pikniky. Můžete v něm uchovávat vaše jídlo čerstvé, a kdykoli si ho tak vychutnat i na dlouhých cestách.

  • Chladicí box na dort - Bezpečná a praktická možnost pro přepravu dortů na oslavy nebo rodinné akce.
  • Chladicí box na zmrzlinu - Skvělá volba pro ty, kteří milují sladké pochoutky. Udržuje zmrzlinu v dokonalé teplotě, takže si ji můžete vychutnat kdykoliv.
Koupit
Chladicí boxy na nápoje

Chladicí boxy na nápoje

V horkých letních dnech to bude váš nejlepší přítel. Využijete ho jak na cesty autem, tak při kempování, nákupech či zahradních párty.

  • Chladicí box na pivo - Pro milovníky piva je toto skvělá volba. Vychutnejte si své oblíbené pivo v perfektní teplotě, vždy osvěžující a chladné.
  • Chladicí box na víno – Nezbytný doplněk pro milovníky vína. Udržuje vaše oblíbené víno v optimální teplotě pro váš maximální zážitek z pití.
Koupit

Největší výběr elektra v OKAY!

Pro největší výběr kvalitního elektra navštivte náš e-shop. Vyberte si z našich modelů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříte!

Pokud se rozhodnete pro nákup nového elektra a nábytku v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti. Pokud nebudete spokojeni, můžete produkt vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.