Televize místo monitoru

Použití televizoru s vysokým rozlišením místo PC monitoru se může na první pohled zdát jako naprosto skvělé řešení, které zajistí špičkový prožitek, obraz jako z kina a počítačové zákoutí jako ze sci-fi. Televize sice může monitor nahradit, je akorát potřeba vybrat tu pravou. Pokud se ale s pár záludnostmi vypořádáte, můžete se těšit z velkého kvalitního obrazu a skvělých herních zážitků. Pojďme se na to tedy podívat – televize jako monitor: ano, nebo ne?
Nejčastější důvod pro to, nahradit PC monitor televizí, je hraní her. Některé televize lze napojit přímo na notebook a kochat se scenérií ve velkém rozlišení, která se před vámi rozprostře, aniž byste museli investovat do monitorů navíc. V dnešní době už se jen těžko můžete setkat s televizí, která by neměla alespoň jeden HDMI vstup a nejspíš při propojování počítače nebo notebooku s televizí použijete právě ten. Pokud HDMI výstup nemáte, pomůže redukce.
monitor k PC

Rozměry a rozlišení

První a hlavní věc, po které se budete pídit, je rozlišení televize a její rozměry. Nejčastějším rozlišením je Full HD, tedy 1080p. Nejvyšší rozlišení 4K/Ultra HD má 2160p. Rozměry monitoru by měly odpovídat vzdálenosti, ze které se na něj budete dívat. Menší televizory s úhlopříčkou 40" se pohodlně sledují i z menší vzdálenosti, pořád je to ale zhruba 1,2 metru, což je faktor, který je třeba uvážit při jejich umístění v prostoru. Úhlopříčka 32" není oproti velkému monitoru až taková změna, dá se na ni dívat i z metrové vzdálenosti, ale i při rozlišení 1080p už rozlišení trochu pokulhává. Pokud si můžete dovolit větší vzdálenost od monitoru, v tomto případě televize, klidně investujte i do 55" nebo 60" televize, ale s co nejvyšším rozlišením.
OKAY tip: Při připojení TV k počítači se může vyskytnout chyba s kvalitou obrazu, v takovém případě si jen stačí trochu pohrát s nastavením televizoru, případně s nastavením grafického ovladače.
Herní televize Samsung QE49Q60R (2019)  49 (123 cm)

Obnovovací frekvence televize

Obnovovací frekvence nám určuje, jak rychle je televize schopna přenášet (zobrazovat) snímky na obrazovku. Obnovovací frekvence bývá nejčastěji 50, 100 a 200 Hz. Pro hraní her bohatě vystačí obnovovací frekvence 50 Hz, protože většina her má stejně hranici nastavenou na 60 snímků za vteřinu.
Herní televize LG 55SM8500 (2019)  55 (139 cm)

Input lag

K jednomu z úskalí použití TV místo monitoru je třeba zařadit i takzvaný input lag. Velmi zjednodušeně řečeno je to čas, za který se vaše akce objeví na obrazovce. Monitory, které mají input lag příliš vysoký, nejsou vhodné k hraní akčních her, totéž platí i u televizí. V dnešní době už výrobci počítají s tím, že řada zákazníků bude využívat televizi jako monitor, proto je řada nových smart televizí vybavena tzv. Herním režimem (Game mode), který se stará o minimalizování input lagu.

Celkové pohodlí

Oproti standardnímu PC monitoru je televize nepoměrně větší, těžší a o kus širší. S tím je třeba počítat při jejím umístění, což by se dalo považovat za nevýhodu. U monitorů se počítá s tím, že se na ně člověk dívá z menší vzdálenosti, tudíž mají větší hustotu pixelů. U televizí je tomu přesně naopak, hustotu pixelů mají menší, proto se počítá s pohledem z větší vzdálenosti. Jsou výborné i při pohledu z úhlu, ale velká obrazovka při pohledu zblízka namáhá oči. Je tedy vhodné volit minimálně FullHD a ideálně si sednout o kousek dál.
Pokud si shrneme všechno, co jsme se v článku dozvěděli, dojdeme k jednoduchému závěru. Televize se jako monitor k pc rozhodně použít dá a zlepší váš požitek z hraní her. Je ale potřeba pečlivě si vybrat správný rozměr a rozlišení.
________________________________________
Věříme, že článek byl pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.