Souboj AMD vs. Intel? Kdo má v dnešní době navrch?

Být či nebýt? AMD nebo Intel? To jsou otázky, které si v dnešní době klademe při souboji dvou rivalů na poli procesorů, který trvá už více než tři desítky let. Mozek počítače, tedy procesor, je jeho základním stavebním kamenem. Zpracovává informace od všech jiných hardwarových součástek a řídí, co jednotlivé komponenty dělají. Jaké procesory jsou ale lepší? Procesory AMD nebo Intel? V tomto článku se na tuto otázku pokusíme odpovědět.

Černý notebook na stole

Vždy záleží, jak a k čemu své PC používáte. Rozlišení, výkon grafické karty, či nároky na detaily u herních notebooků.

OKAY Tip: Znáte 10 nejlepších aplikací a her pro tento rok? Podívejte se na náš článek.

Na co budu procesor používat?

Prvním krokem ke správné koupi je střízlivé zhodnocení, na co budete primárně procesor používat. A také kolik jste za něj ochotni utratit. Pro různá použití totiž můžete koupit levnější model, střední třídu nebo naopak velmi drahý procesor.

Herní notebook MSI Katana GF76

Procesor Intel Core i5 zajistí přístroji skvělý výkon po celý den. Hry budou plynulejší a multitasking půjde bez sebemenších potíží.

 

Procesor pro práci

Spousta uživatelů má počítač pro produktivní a pracovní činnost – programování nebo úpravu fotek a videí. V takovém případě se vyplatí mnohojádrový procesor. Ten totiž dokáže rovnoměrně rozprostřít zátěž mezi programy, což má zásadní vliv na rychlost vykonání práce, kterou u náročnějších úkolů dokáže zrychlit i o celé hodiny. Samozřejmě však záleží na času, který nad činností strávíte. Pokud editujete videa či fotky každá den, bude lepší si vybrat z procesorů dražších. Pokud jednou týdně, nic nepokazíte levnějším modelem.

Procesor pro hráče

Druhá skupina, která by si na výběru procesoru měla dát záležet, jsou hráči. Ti mají odlišné požadavky. Klíčovou roli zde nehraje ani tak počet jader, jako jednojádrový výkon, který má dvě složky - IPC, tedy výkon na takt a frekvenci jader. U obou stoprocentně platí jednoduchá úměra - čím více, tím lépe. Zároveň také ukazují na důležitý fakt, že prosté srovnání taktů nestačí. To jsou i hlavní důvody, proč čtyřjádrový procesor může být ve hrách lepší než osmijádro. Je pravda, že hry nejsou ani tak omezovány procesorem, jako grafickou kartou. Čím je tedy vyšší rozlišení hry, tím roste důležitost grafiky a zároveň klesá prim procesoru. Někdy bude tedy mazanější koupit lepší a dražší grafické karty a ušetřit na procesoru.

Notebook ASUS X515

S výkonným procesorem Intel Core i3 jedenácté generace se můžete spolehnout na rychlé spuštění vašich aplikací.

Procesory Intel

Zkratka Intel (Integrated Electronics), představuje americkou nadnárodní a technologickou společnost, kterou zná snad každý už podle loga. Zároveň se jedná o největšího výrobce polovodičových součástek na světě. Společnost Intel, stejně jako AMD, vyrábí i základní desky počítačů, notebooků a mnoho dalšího. Procesory Intel měly dlouhou dobu navrch nad procesory AMD, nyní už to tak jednoznačné není, jak se ostatně podíváme dále.

Co se procesorům Intel rozhodně nemůže upřít, je dobrý výkon CPU a vybavenost téměř všech pomocí iGPU. Zároveň mají i vyšší takt než procesory AMD, avšak za cenu vyšší spotřeby a výdrže baterie. Pro krátkou pracovní zátěž a jednojádrové navýšení, především v případě notebooků, lze tedy použít novější notebooky s procesorem Intel, pokud nejde o výdrž baterie. Pokud mluvíme o desktopu a chcete změnit kompatibilitu procesoru, základní desky nebo socketu, pak má Intel k dispozici méně možností než procesor AMD kvůli častým změnám základní desky a čipsetu.

Patří sem: Intel Xeon, Intel Core i series, Intel Core m series

Procesory AMD

AMD, neboli Advanced Micro Devices, je americká nadnárodní polovodičová společnost, jež vyrábí procesory AMD zhruba od 70. let minulého století. Ve své historii prošla zajímavým vývojem. Mezi významné milníky patří například odkoupení ATI, toho času předního výrobce grafických čipů. V současné době již tedy v počítačích nepracují jenom procesory AMD, ale i grafické čipy a základní desky.

Notebook Lenovo IdeaPad Gaming 3

Spojení procesoru AMD a Ryzen je vždy skvělá volba pro úchvatné herní zážitky i běžný bezchybný výkon.

 

Zároveň také vyrábí levnější procesory než Intel v podobném rozsahu. Tyto procesory jsou účinné ve srovnání se současnou generací řady Core. AMD APU jsou také dobrou volbou pro svůj dobrý výkon iGPU a srovnatelný výkon CPU s řadou Core i. Notebooky napájené procesory Ryzen se často taktují níže a méně agresivně ve srovnání s notebooky s procesorem Intel, často běží déle na baterii, takže pro notebooky, kde je preferován vyšší výkon iGPU a delší výdrž baterie, lze použít notebooky s napájením Ryzen. Pokud se bavíme o desktopu, mobilu a chcete se věnovat pouze běžnému hraní či každodennímu použití, Ryzen APU je správná cesta. Pro těžší úkoly, jako je střih videa, 3D modelování atd., by měly být preferovány procesory Ryzen 7 nebo 9 nebo Threadripper.

Patří sem: AMD Ryzen, AMD Threadripper, AMD FX-Series, AMD EPYC, AMD Opteron, AMD Athlon 64

Rozdíl mezi Intel a AMD

Situace na přelomu tisíciletí vyznívala ve prospěch AMD. Díky technologickým ‚‚vychytávám“, jako byl například řadič paměti integrovaný přímo na procesoru, byly procesory AMD výkonnější. Od roku 2008, kdy společnost Intel vypustila na trh první generaci svých procesorů Core, musely se dlouhou dobu AMD procesory výkonově dotahovat. To bylo dáno především vyspělou konstrukcí procesorů Core, kterou si Intel díky své dominanci na trhu mohl z pohledu výzkumu a technologií dovolit. Společnost AMD tak od tohoto roku postupně opouštěla své pozice na trhu a postupem času jí zbylo místo v nejlevnějších počítačových systémech a noteboocích.

Od roku 2017 se však karta obrátila a na trhu existují procesory AMD s názvem Ryzen. Dokážou se vyrovnat procesorům Intel s názvem obsahujícím slovo Core? Předběhneme diskuze a odpovíme jednoznačné ANO. A proč tomu tak je?

Procesory Intel řady Core dlouhou dobu nabízely vyšší výkon a také lepší technologie. Každý rok taktéž nabízely procesory Intel výrobcům počítačů a notebooků vylepšenou novou generaci procesorů. Tato vylepšení byla sice kosmetická, nicméně zlepšení to byla. Procesory Intel také striktně držely svou linii, kdy procesory Core i3 měly dvě jádra, Core i5 měly čtyři fyzická jádra a vrcholové procesory Core i7 měly čtyři fyzická a čtyři virtuální jádra. Kdo chtěl procesor Intel přetaktovat, musel sáhnout po procesorech s označením K, které měly otevřený multiplikátor. Jak už bylo zmíněno, počátkem roku 2017 přišly procesory AMD s označením Ryzen, což byla hotová revoluce.

V tabulce přinášíme nejnovější přehled rozdílů mezi soupeři Intel a AMD.

AMD Intel

Levnější než Intel ve vyšším rozsahu.

Levnější než procesor AMD v nižším rozsahu.

Efektivnější než Intel.

Méně efektivní než AMD.

Méně se přehřívá (TSMC 7nm je podobný Intel 10 nm)

Může se zahřát při použití s ​​funkcí Clock Speed ​​Boost (14 nm)

IPC (Zen 3) je vyšší než Intel (Rocket Lake)

IPC (Rocket Lake) je nižší než AMD (Zen 3)

Rychlost hodin může dosáhnout 5,0 GHz, ale výsledkem je větší přehřívání

Rychlost hodin dosahuje a překračuje 5,0 GHz

iGPU je přítomen pouze v řadě AMD APU s vyšším

výkonem GPU ve srovnání s Intel iGPU (HD Graphics a)

iGPU přítomné téměř ve všech CPU řady Core i (kromě Core i F-série)

Má symetrické multiprocesní schopnosti až 8 soketů/128 jader.

Má symetrické multiprocesní schopnosti až 4 soketů/28 jader

AMD má jako oblíbené procesory Ryzen 3, Ryzen 5,

Ryzen 7, Ryzen 9 a Threadripper.

Nejoblíbenější procesory Intel jsou i3, i5, i7 a i9.

Procesory Ryzen

Byly cenově o dost levnější než procesory Intel a výkonově srovnatelné, v některých aplikacích i výkonnější. Procesory nejvyšší řady Ryzen 7 v sobě měly osm fyzických a 16 virtuálních jader. Navíc je šlo bez příplatků přetaktovávat. To byla první generace procesorů Ryzen. Oproti druhé generací procesorů Ryzen společnosti AMD se musel Intel vytáhnout. Přišel tak s generací procesorů Core nazvanou Haswell-E, vylepšil technologie, snížil cenu a situace tak opět nevycházela pro AMD dobře. V současné době spolu soupeří již 3. generace procesů Ryzen proti již 9. generaci procesorů Core nazvané Coffee Lake. V oblasti nejvýkonnějších procesorů mají mírnou převahu stále procesory Intel. Jsou ale také řádově dražší než konkurence v podobě procesorů AMD. Kde Intel vyhrává, jsou především hry. To je dáno především lepší prací s pamětí díky lepšímu paměťovému řadiče. Ovšem v oblasti středně výkonných a lowend procesorů je situace mezi procesory AMD vítězí lepší cenou a úspornějšími procesory.

Procesory AMD poskytují lepší výkon v aplikacích, které slouží k jiným účelům než hraní her. Jedná se například o aplikace sloužící k úpravě fotek či videa nebo aplikace pro tvorbu hudby. Společnost AMD taktéž vítězí díky své spolupráci, resp. odkoupení firmy ATI, na poli integrovaných grafik. Grafické čipy společnosti AMD nabízejí větší výkon a lepší zobrazení než konkurenční řešení od Intelu. Pro koupi notebooku lze tedy spíše doporučit nákup těch, které obsahují procesor AMD řady Ryzen 3 s integrovanou grafickou kartou. Pro ty, kteří chtějí své počítače proměnit v nejvýkonnější mašiny, lze doporučit spíše nákup procesorů Intel, ovšem ani s konkurenčním nejvýkonnějším procesorem AMD řady Ryzen 3 chybu neuděláte.

Procesor Ryzen

Procesory nejvyšší řady Ryzen v sobě měly osm fyzických a 16 virtuálních jader.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Prohlédněte si další nabídku elektra


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.