Signál Wi-Fi nejspolehlivěji zesílíte druhým routerem nebo extenderem

Máte doma v některé místnosti signál na Wi-Fi naprosto špičkový, ale v jiné spíše tragický? Řešení problému je hned několik, záleží jen na tom, kolik jste ochotni do zlepšení investovat. Kromě možností, které vás nebudou stát ani korunu, existují i varianty finančně náročnější, ale za to spolehlivější.


Výkonnější nebo druhý router

Mezi nejspolehlivější řešení patří nákup nového nebo druhého routeru. Pokud se rozhodnete pro nákup nového, kupte takový, který má více pásem, vyšší výkon a lepší konfiguraci antén. Za přístroj si sice připlatíte, ale rozhodně se vám zlepší pokrytí a nemusíte instalovat další zařízení.

Router od Asusu
Špičkový Wi-Fi router – Asus RT-AC5300

Další možností je nákup druhého routeru. Ten spojíte s tím, který již doma máte a využijete jej jako Access Point. Přepínání však může být někdy složitější, jelikož zařízení nemusí vždy spolehlivě poznat, kdy je vhodný čas na připojení ke druhému směrovači. Kvalitní modely se o to však snaží a klidně můžeme říci, že se jim to úspěšně daří.

Prodlužte síť s Wi-Fi extenderem

Wi-Fi extenderdokáže převzít signál, který vysílá znovu, ale s větším rozsahem. Díky tomu docílíte většího pokrytí. Narazit můžete na dva modely:

  1. Krabička, která se připojuje do zásuvky.
  2. Krabička s anténami (vzhledově podobná routeru), kterou můžete kamkoliv umístit.

Princip fungování extenderu

Princip fungování extenderu

Wi-Fi extender nastavíte na vaši SSID a ten poté začne přijímat signál konkrétní Wi-Fi sítě, který může až zdvojnásobit. Extendery jsou většinou opatřeny Ethernetovými porty, takže se k nim můžete připojit přímo pomocí kabelu. Mezi jejich nesporné výhody patří absence kabeláže. Extender by měl být umístěn tam, kde signál sítě „vidí“.

TP-Link extender
Výkonný extender TP-Link TL-WA855RE

Instalace systému mesh

Moderním a jistým řešením je využití meshových sítí. Jedná se o komplexní funkční řešení, které nevyžaduje žádné složité nastavení a umožňuje další rozšiřování. Mesh obsahuje dvě až tři krabičky, které se vhodně umístí po místnostech tak, aby byl váš domov Wi-Fi sítí plně pokrytý.

Mesh sítě
Moderní mesh systémy umožňují připojení více zařízení současně

Tyto krabičky spolu dokáží inteligentně komunikovat a připojená zařízení si přidávat. Nestane se vám tedy, že byste v jedné místnosti měli signál slabší a v jiné vynikající. Mesh nabízí vysoké rychlosti pro celý dům. Jejich jedinou nevýhodou je vysoká pořizovací cena.

Mesh systém Whole-home WiFi System Deco E4

Moderní mesh systém –Whole-home WiFi System Deco E4

Nejlevnější způsob řešení slabého pokrytí

Pokud do posílení signálu nechcete investovat, můžete vyzkoušet jiná řešení, která však nejsou tak spolehlivá, jako výše uvedená nezaručují tím pádem úspěch.

Vyzkoušejte router posunout na jiné místo. Některé modely mají pouze vnitřní antény, ale pokud jste majiteli krabičky se třemi nastavitelnými anténami, natočte ty krajní pod úhel 45°. Zlepšení však bude nejspíš jen malé a kvůli kabelovému spojení je často vyhledání lepšího místa dost omezené.

Kam umístit router?

  • Router by neměl ležet na zemi a už vůbec ne pod nábytkem, jelikož každá tato překážka blokuje a zeslabuje signál. Ideální je vyvýšené místo.
  • Signál Wi-Fi může rušit i okolní elektronika. Proto krabičku nemějte u televize, reproduktorů nebo lednice a dalších spotřebičů, které mohou být zdrojem rušení.
  • Signál mezi vysílačem a přijímačem mohou blokovat zrcadla, tlusté zdi, železobetonové zdi i akvária, jelikož voda spolehlivě odstiňuje většinu signálu. Zamyslete se nad tím, co je mezi routrem a místem, kde chcete signál přijímat.

Kromě změny polohy routeru si můžete zkontrolovat také zahlcenost frekvence, na které jste připojeni. Stáhněte si do smartphonu mobilní aplikaci Wi-Fi Analyzer, kde dobře uvidíte sílu okolních sítí a jejich frekvenci. Pokud se některá z nich kříží s vaší, zkuste ji v administraci routeru ručně změnit.

 


Věříme, že byl článek pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

 

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.