S úložištěm SSD bude váš notebook nejen rychlejší a tišší

Do ultra tenkých notebooků většinou není možné instalovat jak pevný, tak SSD disk. Rozhodnout se musíte jen pro jednu variantu. My bychom vám rozhodně doporučili tu druhou. SSD disk je rychlejší, odolnější, nenáročný na spotřebu a jeho chod je neslyšný.

Pevné HDD disky jsou hlučnější, pomalejší a méně odolné

Notebook vám ve většině případů slouží k práci nebo pro studium. Vyžadujete od něj rychlé akce a je skutečně rozdíl, jestli na otevření Wordu budete čekat půl minuty nebo jen několik vteřin.

HDD disk není špatnou komponentou a v IT světě má své důležité místo. Jeho největší předností je opravdu obří kapacita, kterou získáte za poměrně nízkou pořizovací cenu. Pokud si tedy skládáte stolní počítač nebo si jej budete kupovat, rozhodně po HDD disku sáhněte. Kombinaci HDD a SSD disku nabízejí i výkonné laptopy, na které máte vysoké nároky.

Notebook 6HL92EA značky HP má HDD 1 TB, je tak naprosto vyhovující pro běžnou práci a nabízí dostatečné úložiště

Nevýhody pevných disků

Asi největším nedostatkem HDD disků je to, že jsou mechanické, což se odráží na pomalejší práci, hlučnosti i náchylnosti na poškození. A právě proto by neměly být jediným úložištěm notebooků. Jen si vzpomeňte, co všechno musí „přežít“ vaše taška na notebook.

Výhody pevných disků

Hlavní výhodou je jednoznačně obrovská kapacita, kterou získáte za nízkou cenu ve srovnání s SSD diskem. Proto je vhodný především do stolních počítačů, kam si ukládáte multimediální soubory, filmy, fotky nebo hrajete PC hry. Navíc ve velké počítačové skříni se HDD disku nic nestane a hluk se dá alternativně vyřešit. Přenosová rychlost herních souborů nebo filmů je pro stolní počítač dostačující.

Stolní počítač značky Lenovo

Stolní počítač Lenovo IC Y520 pro všechny, kteří nepotřebují počítač na cesty, nabízí taktéž dostačující 1 TB úložiště

Předností SSD disku je praktičnost a rychlost

U SSD disku nedochází k mechanickému pohybu, jelikož neobsahuje žádné pohyblivé součástky. Data se ukládají na flash paměť, což můžeme přirovnat k paměťové kartě, flashdiskům nebo dalším zařízením.

Při používání SSD disku nejste limitovaní pohybem ploten a zapisovací/čtecí hlavy, což se projevuje mnohem rychlejším čtením i zápisem. Tam, kde je přenosová rychlost 120 MB/s dokáže být tento disk čtyřikrát i pětkrát rychlejší.

Superrychlý Notebook ASUS S412FA nabízí SSD disk o kapacitě 256 GB

Výhody SSD disků

Tím, že zde absentuje mechanika, je chod SSD disků rychlejší a neslyšný. Navíc zde není problém s fragmentací a jejich provoz je nenáročný na spotřebu energie, takže baterie v notebooku déle vydrží.

Nevýhody SSD disků

Zřejmě jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena za GB a menší dostupná kapacita ve srovnání s HDD disky. Do notebooků se však instalují disky s kapacitou 128, 256 nebo 512 GB, což na práci s nimi skutečně bohatě stačí. Pořizovací cena laptopu vás nezruinuje, protože mnohdy se pohybuje na podobné hranici jako výrobky s HDD diskem. Sice za ni dostanete poloviční kapacitu, ale výhody, které s sebou přináší, stojí za to.

Externí SSD disk značky Seagate o kapacitě 1 TB

Při výběru notebooku zvolte rychlost

Některé, zpravidla herní notebooky, mohou být vybaveny oběma dvěma typy úložných disků. Tyto stroje jsou však většinou těžké, takže je pro běžnou kancelářskou práci nevyužijete. Klasické laptopy kompaktních rozměrů zpravidla nedisponují dostatečným místem pro uložení obou komponent.

Pokud se tedy u běžného notebooku rozhodujete mezi rychlostí a kapacitou, volte rychlost. Samozřejmě, že chod stroje ovlivní konkrétní konfigurace, systém, zaplněnost a další faktory, ale rozdíl mezi HDD a SSD je skutečně znatelný.

Pamatujte na to, že notebook vybavený SSD diskem se nespouští dvě minuty, ale jen několik sekund.Otevření Wordu vám nezabere půl minuty, ale bude připravený okamžitě. Rychlost se projeví také na odezvě systému, při práci v prohlížeči, při spouštění programů nebo ukládání dat. Práce na rychlém počítači je zkrátka komfortnější.

Kapacitu navyšte externím zařízením nebo virtuálními úložišti

Pokud se obáváte, že nebudete mít dostatek místa na úložišti, sáhněte po cloudech, streamovacích službách, on-line úložištích nebo externím pevném disku, který se pohodlně vejde do brašny nebo může ležet na stole vedle vašeho počítače. Vzhledem k jeho rozměrům nezabere téměř žádné místo a jeho hmotnost v tašce skutečně nepoznáte.

Externí HDD Western Digital My Passport 1TB

Notebooky, které slouží pro práci na cestách nebo při studiu, neslouží jako primární úložiště, ale i tak mají dostačující kapacitu pohybující se kolem 1 TB. Bez problémů můžete mít v počítači uloženo několik her, filmů, fotek a dalších programů.

 


Věříme, že byl článek pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.