Průvodce výběrem správného typu baterie

Baterie všech druhů jsou nezbytnou součástí každé moderní domácnosti. Je jich však velké množství a liší se mezi sebou kapacitou, výdrží i typem nabíjení. Jaký je tedy ten správný typ baterie právě pro vás? To a další užitečné rady pro výběr se dozvíte v tomto článku.

Vybrat z nabídky baterií
baterie

Zvolte ten správný typ

Při výběru baterií se setkáte s velkým množstvím typů, které mohou vypadat podobně, ale přesto se liší. Nejjednodušší rada by tak mohla znít: zvolte takovou baterii, která se vejde do dané zdířky. To však může být poměrně složité, protože i jeden typ může mít více různých označení. Nejčastěji budete potřebovat tyto typy baterií:

  • Baterie AA neboli tužkové s napětím 1,2–1,5 V použijete v dálkových ovladačích a drobném příslušenství.
  • Baterie AAA neboli mikrotužkové disponují stejným napětím, jsou o něco menší a své využití najdou v ovladačích, hodinách či hračkách.
  • Baterie typu C neboli malé mono zvolte, pokud potřebujete zdroj do klasických hodin, budíků či svítilen.
  • Baterie typu D neboli velké mono využijete např. ve velkých svítilnách či stolních rádiích.
  • Baterie 9V jsou díky vyššímu napětí vhodné do vysílaček, meteostanic či svítilen.
  • Knoflíkové baterie nabídnou napětí 1,4–3 V a svým kapesním provedením se hodí do hodinek, kalkulaček a další menší elektroniky.
typy baterií

Jednorázová, nebo nabíjecí baterie?

Baterie je dále možné mezi sebou rozlišit podle možnosti napájení. Primární baterie jsou jednorázové a není je možné dobíjet. Sekundární baterie neboli akumulátory naopak dobíjet lze.

Primární baterie jsou vhodné do zařízení, která nejsou příliš náročná a používáte je jen občas. Jedná se tedy o televizní ovladače, kalkulačky či hodiny. Jednorázové baterie jsou levné, samovolně se nevybíjejí, ale po vyčerpání veškeré energie je musíte vyhodit.

Sekundární baterie použijte do přístrojů, které využíváte dlouhodobě a intenzivně, jako např. myši či fotoaparáty. Až jim dojde energie, jednoduše je dobijete, přičemž tento proces lze opakovat v řádech stovek cyklů.

baterie do mobilu

Samovolné vybíjení: jak se mu vyhnout?

Pokud baterii nepoužíváte, vždy se začne samovolně vybíjet a přicházet o svoji energii. Jednorázovým bateriím za rok ubude pouze pár procent kapacity, což není žádný problém. U nabíjecích baterií je úbytek energie vyšší – měsíčně přijdou až o 30 % kapacity. Je tedy nutné tyto baterie před použitím vždy nabít.

Rozdělení baterií podle typu článku

Následující druhy baterií lze dělit podle typu jejich článku:

Alkalické baterie: Nejčastěji se jedná o tužkové a mikrotužkové modely, které dosahují napětí 1,5 V. Použijete je v hodinách, dálkových ovladačích či PC myších.

Lithiové baterie: Mají vyšší kapacitu a tedy i vyšší výdrž. Spolehlivě poslouží i ve velkých zimách, takže jsou vhodné do venkovních kamer, bezpečnostních systémů či alarmů.

Nepodceňte kapacitu baterie

Kapacita baterií se uvádí v miliampér hodinách (mAh), přičemž platí, že s vyšší kapacitou přichází i vyšší výdrž. Baterie s nízkou kapacitou sice pořídíte levněji, ale budete je muset o to častěji dobíjet. U jednorázových baterií jejich kapacitu nenajdete, protože jejich spotřeba se liší podle typu napájeného zařízení.

Nabíječka baterie umožní opakované použití

Nabíječka má baterii vždy nabít na 100 % její kapacity – ani více, ani méně. Chytrá nabíječka zvládne monitorovat teplotu i stav nabití baterky, čemuž pak uzpůsobí nabíjecí cyklus. Díky tomu nedojde k přebíjení ani nedostatečnému nabití. Určitě nekupujte nabíječku, která baterky nabíjí po celou dobu zapojení do elektřiny.

nabíjení mobilu

Největší výběr baterií v OKAY!

Pro největší výběr kvalitních jednorázových a dobíjecích baterií, ale i užitečných nabíječek navštivte náš web. Vyberte si z obrovského množství modelů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříte!

Pokud se rozhodnete pro nákup nového elektra v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti. Jestli s ním nebudete spokojeni, můžete je vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma. 

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Martin Sluka

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.