Průvodce druhy nábytkových desek

V oblasti výroby nábytku hraje výběr materiálů klíčovou roli při určování kvality, odolnosti a estetiky výsledného produktu. Mezi tyto materiály patří nábytkové desky, které jsou univerzálními součástmi používanými při výrobě různých typů nábytku.

Podívej se s námi na druhy nábytkových desek, jejich charakteristiku a použití.

Vybrat z nabídky nábytku
druhy desek
druhy desek

Každý materiál má něco do sebe

Když si vybíráš v obchodě nábytek, můžeš si u něj všimnout zkratek, které popisují, z jakého typu nábytkové desky je konkrétní kus vyroben. Můžeš zahlédnout např.:

  • LTD (laminovaná dřevotříska),
  • DTD (dřevotřísková deska),
  • MDF (dřevovláknitá deska),
  • HDF (tvrdá dřevovláknitá deska) atd.

Nábytkové desky slouží jako stavební bloky pro tvorbu pevných a estetických kusů nábytku. Existuje široká škála materiálů nábytkových desek, z nichž každý nabízí jedinečné vlastnosti a výhody.

Deskový materiál: LTD DTD MDF
Složení materiálu: Laminovaná dřevotřískaDřevotříska, nejzákladnější deska Dřevěná vlákna
Vzhled: Pokrytá dekorativním laminem V základní formě se používá zejména ve stavebnictví. U nábytku se volí polepená dýhou Hladká a homogenní struktura, chráněna PVC fólií nebo lakem
Cenová dostupnost: Levná Zlatý střed Střední až vysoká
Nejčastější použití: Levnější zejména skříňový nábytek v kuchyni a koupelně Náročnější nábytek Nábytek se strukturálními a dekorativními prvky, přesné tvarování

Jednotlivé druhy od sebe odlišuje nejen uspořádání a hrubost dřevěné drti, ale také typ pojiva.

Ty levnější výrobky bývají označeny zkratkou LTD. Ta znamená, že povrch dřevotřísky je pokryt zalisovanou melaminovou pryskyřicí spolu s dekoračním papírem. Design bývá v dokonalém provedení imitace dřeva. Kvalitní LTD deska by měla mít šířku alespoň 18 mm.

DTD deska působí o něco luxusnějším dojmem. Z vrchu je pokrytá dýhou, tenkým plátem dřeva v řádu milimetrů. Na první pohled tak nábytek působí jako dřevěný, protože na hlavní složení, tedy dřevotřísku uvnitř tenkých plátů dřeva, není vidět.

MDF materiál je více přírodní, protože je dřevovláknitý a může být vyroben i bez použití lepidla. Jeho povrch bývá chráněn buď PVC fólií nebo lakem.

HDF deska se vyrábí podobně jako MDF, ale je vyšší hustoty než předchozí materiály, takže je odolnější a pevnější. Je proto o něco dražší a využívá se pro často používané kusy nábytku do domácnosti, např. pro výrobu dveří. Uplatnění má např. také jako záda u skříní.

A co formaldehyd?

Rizikové materiály jsou u nás testovány státní zkušebnou a výrobci se musí řídit přísnými normami. Povrchy desek jsou vždy upraveny tak, aby bylo zabráněno průchodu škodlivých látek. Úniku formaldehydu se tedy nemusíš obávat. Vzhledem k tomu, že MDF deska se může vyrábět i bez použití lepidla, u takto provedeného nábytku ti starosti o zdraví odpadají úplně.

Který materiál pro mě bude nejlepší?

Vybíráš si nový nábytek do bytu a přemýšlíš, kde ušetřit? Na nábytku se ti to podařit může, ale vždy si předem polož otázku: Plánuju si v budoucnu pořizovat nový nábytek, nebo bych tento chtěl mít co nejdéle? Velmi dobře vypadající nábytek se dá pořídit i za velmi nízkou cenu. To se může vyplatit například v situacích, kdy potřebuješ investovat peníze spíše jinam, nebo máš akční zvířata, u kterých hrozí, že nábytek poničí, možná jsi v přechodném pronájmu. V takovém případě se jistě vyplatí vyčkat s investicí do dražšího nábytku na později.

druhy desek

OKAY TIP:  Sháníš novou kuchyňskou linku? Inspiruj se v našem článku: Jak vybrat kuchyňskou linku.

garance spokojenosti

Pojďme se detailněji podívat, jaké vlastnosti jednotlivé materiály nabízejí:

druhy desek

Dřevotřísková deska: Cenově dostupná a univerzální

Dřevotříska, často nazývaná i dřevotřísková deska, je populární volbou pro výrobu nábytku díky své cenové dostupnosti a všestrannosti. Je složena z dřevěných třísek, pilin a pryskyřice spojených teplem a tlakem. Dřevotříska nachází široké uplatnění při výrobě cenově dostupných kusů nábytku, jako jsou police, skříně a stoly.

OKAY TIP:  Hledáš stylové úložiště pro své oblečení? V článku Šatní skříně za rozumnou cenu z nabídky OKAY se nejen dozvíš, jak vybrat tu nejlepší skříň, ale můžeš se také inspirovat naším zbožím.

Výhody dřevotřísky jsou např.:

  • cenově efektivní řešení pro výrobu nábytku,
  • pěkná a realistická imitace přírodního povrchu,
  • je k dispozici v různých tloušťkách pro různé účely…

Nevýhody dřevotřísky:

  • náchylná k poškození vlhkostí,
  • omezená nosnost ve srovnání s jinými materiály,
  • menší životnost…

LTD deska pokrytá laminem je levná, ale také se u ní počítá s omezenou životností. Povrch však vypadá jako téměř dokonalá imitace a je také snadno čistitelný, proto je oblíbený zejména na kuchyňských skříňkách či v koupelnách. Vzhledem k tomu, že dřevotříska je náchylná na vlhkost, je důležité, aby nedošlo k narušení vrstvy na povrchu, která kromě estetického významu také chrání dřevotřísku uvnitř před poškozením.

Pokud hledáš nábytek jen na několik let, a nikoliv na celé dekády, je pro tebe laminovaná deska ideálním řešením. Za málo peněz přijdeš k elegantnímu nábytku.

Nepleť si pojmy: Laminátová deska je vyrobena z mnohem odolnějšího materiálu, než z jakého je laminovaná deska. Laminát je velmi pevný a odolný, proto je častou volbou podlahového krytí nebo se z něj vyrábí např. sportovní náčiní.

Oblíbená MDF deska: Co to je?

Dřevovláknitá deska (MDF) jemnější struktury je dalším často používaným materiálem při výrobě nábytku, který plnohodnotně supluje dřevěný masiv. Skládá se z dřevěných vláken spojených pod vysokým tlakem a teplotou, a to jak ve variantě za použití lepidla, tak i bez něj. 

MDF nabízí homogenní hustotu a hladkost a je tvárná, což ji činí ideální pro složité ozdobné designy. Často se používá při výrobě nábytkových komponentů vyžadujících přesné tvarování, jako jsou dveře skříní, panely a dekorační lišty. Velkou výhodou MDF je její pevnost a odolnost proti pokroucení a popraskání.

druhy desek

Nevýhody MDF jsou např.:

  • náchylnost k expanzi při expozici vlhkosti,
  • vyšší hmotnost než u jiných materiálů nábytkových desek.

Pravá dřevěná deska: Masiv má své kouzlo

Nejodolnější a nejpřírodnější ze všech těchto materiálů je samozřejmě pravé dřevo a nábytek vyrobený z masivu. Jeho velkou výhodou je, že při poškrábání je možné jej jednoduše přebrousit a přelakovat, čímž se může obnovovat jeho svěží vzhled. Cenově se však pravé dřevo pohybuje již v dražší kategorii nábytku.

Z nábytkových desek se vyrábějí také sedací soupravy. Pokud si vybereš tu pravou u nás, nákup ti pojistí náš program Garance 100% spokojenosti. V rámci něj můžeš zboží do 30 dnů zdarma vrátit, a to bez udání důvodu.

Prohlédněte si další nabídku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyně

Ložnice

Matrace

Obývací
pokoje

Dřevěný nábytek

Doplňky
do bytu

Koupelny

Kanceláře

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.