Připravte se na konec prohlížeče Internet Explorer

Společnost Microsoft oznámila ukončení veškeré podpory svého prohlížeče Internet Explorer. Po 26 letech tak mizí nástroj, který zažil vrcholy i pády.

Konec internetu explorer

Jak šel čas


První verzi prohlížeče webových stránek představil Microsoft 15. srpna 1995, kdy se stal výraznou konkurencí pro tehdy majoritní Netscape Navigator. Poprvé se stal Internet Explorer nejpoužívanějším v roce 1998 ve své 4. verzi a následoval velmi rychlý růst. Počátkem roku 2004 už byl ve verzi 6 používán už téměř 95 % uživatelů a jeho pozice se zdála neotřesitelná. Už tehdy ale rostl podíl konkurenčních prohlížečů Firefox, Safari a od roku 2010 také stále oblíbenějšího Chrome. Ten se během roku 2012 stal nejprve druhým a brzy i vedoucím prohlížečem webových stránek.

V roce 2013 představil Microsoft 11. (a poslední) verzi prohlížeče Internet Explorer s ambicí vrátit se na čelní pozici v podílu na trhu. I nadále však ztrácel a koncem následujícího roku se propadl na 3. místo (s necelými 18 %) pod Firefox (18 %) a jedničku Chrome (50 %). Od roku 2015 se už ale Microsoft věnuje plně svému novému prohlížeči Edge, který je součástí Windows 10, a IE už dále nerozvíjí.


Výkonné notebooky s vysokou pamětí RAM zaručí plynulý chod i pro náročnější uživatele


Kdysi slavný IE končí. Co to znamená?


Microsoft svůj kdysi tolik oblíbený Internet Explorer přestal výrazněji podporovat už loni v listopadu, kdy ho přestal podporovat dalším svým produktem Microsoft Teams. Letos 16. srpna přestanou IE podporovat i aplikace velmi rozšířeného balíku Microsoft 365, což je už patrně finální hřebíček do rakve s nápisem IE.
Jde o logický krok, kterým se Microsoft snaží podpořit přesun uživatelů směrem ke svému prohlížeči Edge, založeném na stejném jádru jako je nejpoužívanější Chrome, ale současně samozřejmě vytváří prostor i pro jiné prohlížeče. Pro uživatele Internet Exploreru to neznamená nic víc, než vybrat si některý z aktuálně podporovaných prohlížečů. Musí také počítat s tím, že starší počítač se při zobrazování moderních webů zadýchá.

Nároky, nároky a zase nárok


Současné webové stránky používají celou řadu moderních postupů, které se navenek projevují například v pohyblivých interaktivních prvcích, pracují s videi, zvukem či formuláři, což se samozřejmě promítá i ve vyšších nárocích na výpočetní výkon. Prohlížeče se těmto trendům musejí samozřejmě přizpůsobovat a jít jim vstříc, a k tomu potřebují dostatečný výkon počítače či chytrého telefonu a především velkou operační paměť a rychlou odezvu úložišť.


Aktuálně nejpoužívanější Chrome například dokáže velmi dobře využívat veškerou operační paměť a zejména při mnoha otevřených záložkách ji zužitkuje téměř beze zbytku, často na úkor jiných programů. To bývá také nejčastější důvod k pořízení nového PC, notebooku, smartphonu či tabletu – složité webové stránky vyžadují výkon, kterého se jim na starších zařízeních nedostává.


Výkonný procesor AMD Ryzen 3, 8 GB operační paměti a ultrarychlý SSD disk – to je model roku 2020 od HP


Novější často znamená rychlejší

Už jste to asi zažili několikrát, to ohromení nad výkonem nového notebooku, kterým jste nahradili svého dosluhujícího pracanta. Teprve tehdy si uvědomíte, jak rychle roste výpočetní výkon. A stejně nadšení budete i z toho, že prohlížení internetu bude s novým počítačem či mobilem mnohem pružnější, odpadne čekání a problémy se zobrazováním některých prvků.


Rozhodně tedy neprohloupíte, budete-li nový notebook, stolní počítač, tablet či chytrý telefon vybírat z aktuální nabídky. Dívejte se nejen po vyhovující úhlopříčce a rozlišení, ale také po dostatečně výkonném procesoru a jeho generaci, rychlém SSD disku a velkou operační paměti, u které obzvláště platí, že čím víc, tím líp.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.