OKAY rádce: přehled typů USB konektorů

Možná si to neuvědomujete, ale USB konektory používáme každý den. Jsou součástí počítačů, mobilů, tabletů, herních konzolí a mnoha dalších zařízení. Jejich typů je však poměrně velké množství a rozdíl mezi nimi nemusí být na první pohled každému jasný. V tomto přehledu typů USB konektorů vám všechny druhy představíme, řekneme si o jejich rychlosti a také se podíváme na novinku jménem USB 4.

Mezi všemi typy USB nemusí být snadné se zorientovat.

Přehled standardů USB

Než se pustíme do jednotlivých typů USB konektorů, je třeba ujasnit si pojem standard USB. Ten určuje především rychlost přenosu dat a v průběhu let se stále vyvíjí. V tomto přehledu si ukážeme všechny, se kterými se dnes můžete setkat.

USB 2.0

USB ve verzi 2.0 bylo představeno v roce 2000, a i když je již dávno překonáno, stále je najdeme u některých počítačů a telefonů. Tento standard dosahuje přenosové rychlosti 480 Mbit/s a často je využíván v kabelech pro nabíjení mobilů.

USB 3.1

Standard USB 3.1 přinesl zvýšení rychlosti přenosu až na 5 Gbit/s a o něco později i 10 Gbit/s. Je zajištěna zpětná kompatibilita s USB 2.0 a navíc bylo umožněno také rychlonabíjení mobilních telefonů.

Čím vyšší standard USB, tím vyšší rychlost přenosu dat.

USB 3.2

USB 3.2 přišlo na podzim roku 2017 a přineslo s sebou opět zdvojnásobení rychlosti, a to na 20 Gbit/s. Zpětná kompatibilita s předchozími standardy je samozřejmostí.

USB 4.0

USB 4.0 je nejnovější standard, který nabízí zvýšení přenosové rychlosti až na úžasných 80 Gbit/s. Podporuje pouze konektor USB-C a nabízí více videovýstupů, rychlé nabíjení, vysokorychlostní přenos dat i další vylepšení.

S USB 4.0 přenesete všechna svá data během chvilky.

Typy USB konektorů

Typů USB konektorů existuje velké množství, a proto si představíme ty nejoblíbenější, kterými disponuje většina elektroniky.

USB typ A

USB typu A je nejpoužívanějším typem konektoru. Má obdélníkový tvar a je využíván pro připojení klávesnice, myši, externího disku, tiskáren a dalších periferií. Je dostupný ve dvou standardech: USB 2.0 a USB 3.0. Verze 3.0 je novější, nabízí rychlejší přenosovou rychlost a poznáte ji podle vnitřku z modrého plastu.

USB typ B

USB typu B je konektor používaný zejména u starší elektroniky. Charakterizuje ho jeho lichoběžníkový tvar a nejčastěji se s ním setkáte u skenerů a tiskáren staršího data.

USB typ C

USB-C je nejnovějším a nejrychlejším typem konektoru. Jeho symetrický oválný tvar je výhodný v tom, že jej můžete připojit oboustranně. V současnosti se jedná o nejoblíbenější typ konektoru a je jím obsazována drtivá většina smartphonů, notebooků i dalších zařízení. Disponuje vždy standardem USB 3.0 a vyšším, což zajišťuje skvělou přenosovou rychlost.

Kromě toho je USB-C schopno s redukcí přijímat i jiné signály jako např. DisplayPort či HDMI a můžete je využít jako napájecí prvek třeba notebooků. Vše nasvědčuje tomu, že tento typ se stane novým univerzálním standardem u většiny nově vyrobené elektroniky.

Kde se s USB konektorem setkáte?

Kabely s USB konektorem dnes slouží k propojení a napájení velké většiny elektroniky. Nabíjet jimi můžete svůj smartphone, notebook, ale také jimi k těmto zařízením připojíte různé doplňky jako klávesnici nebo myš.

Vybrat si můžete z široké nabídky typů USB kabelů s připojením USB A, USB-C i micro USB. Přenášení různých dat i multimédií vám umožní USB flash disky disponující standardem 2.0, 3.0 i 3.1., případně také USB-C flash disky. Praktický USB hub vám potom umožní připojit větší množství zařízení do jednoho portu.

Článek pro vás připravil:

Sluka Martin

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.