OKAY rádce: Jak se zbavit molů v domácnosti?

Moli v domácnosti nejsou jen estetickým problémem, ale také nepříjemnými škůdci. Jejich přítomnost může znamenat znehodnocení potravin i zničené věci. Boj s moly je často frustrující, protože jakkoliv jsou malí, zbavit se jich není vůbec snadné.

Připravili jsme proto pro tebe několik užitečných tipů, jak před nimi ochránit svůj domov.

Moli v domácnosti

Poznej svého nepřítele

Mol se ti dostane domů snadno, aniž bys tomu mohl příliš zabránit. Můžeš ho přinést na oblečení nebo v potravinách z obchodu a může ti dokonce vlétnout do bytu i ve chvíli, kdy na okamžik otevřeš okno či se dostat dovnitř přes stupačky od sousedů.

Mol v bytě navíc může být dost časově náročným problémem. Jednodušší bude pokusit se jejich přítomnosti zcela vyhnout než moly v domácnosti likvidovat. K tomu je pro začátek dobré udělat si o těchto drobných motýlech přehled.

Moli obecně mají rádi např.:

  • tmavá místa,
  • nevětraná místa,
  • vlhkost,
  • teplo.

Moli vyhledávají tmavá a nevětraná místa, proto není divu, že je často najdeš ve skříních a skříňkách. Vlhkost a teplo jsou pak pro moly ideálními podmínkami, ve kterých se daří jejich životnímu cyklu.

V domácnosti nejčastěji narazíš na dva typy molů, kterými jsou mol šatní a mol potravinový. Rozdíl je již v samotném názvu.

Tvé oblečení napadá mol šatní.

Mol šatní má stříbrná křídla a preferuje zejména:

  • vlnu,
  • hedvábí,
  • len,
  • bavlnu,
  • kožešiny,
  • přírodní vycpávky polštářů atd.

Mol potravinový a s ním i mol moučný znehodnocují tvé jídlo.

Oba jsou tmavší než šatní mol, spíše do hnědé barvy. Mol moučný je pak o něco větší a na křídlech má skvrny různých odstínů šedé a hnědé barvy.

Moli napadají potraviny jako např.:

  • obilniny,
  • mouku,
  • ořechy,
  • sušené ovoce atd.
MOL POTRAVINOVÝ  
Délka života dospělého jedince: 30 až 45 dní
Délka života larvy: 2 až 3 měsíce
MOL ŠATNÍ
 
Délka života dospělého jedince: 14 dní
Délka života larvy: 1 měsíc až 2 roky

Mol většinou nebývá zdraví škodlivý, přestože u citlivějších lidí se po konzumaci molem znehodnoceného jídla může projevit alergická reakce. Moli hlavně znehodnocují potraviny i věci, čímž způsobují finanční ztrátu i všeobecný diskomfort. Mol moučný nejen klade larvy do jídla, ale zanáší potraviny i trusem a hmyzími pozůstatky. Larvy mola šatního dělají díry do oblečení a textilu.

OKAY Tip: Nevyhovuje ti, že je tvoje skříň nepřehledná a kolikrát v ní nemůžeš najít, co zrovna potřebuješ? Pak si přečti náš článek Jak uspořádat šatní skříň.

Moli v domácnosti

Prevence výskytu molů v domácnosti

Zbavovat se molů je rozhodně náročnější než pokusit se jim zabránit v tom, aby se u tebe doma zabydleli. Co můžeš udělat, abys vytvořil prostředí, do kterého se jim nebude chtít?

  • Pravidelně uklízej

    Vysávání a praní je rozhodně dobrým základem k tomu, abys případný pokus molů zabydlet se u tebe doma zarazil hned v začátku.
  • Skladuj vhodně oblečení

    Oblečení, které se často nenosí a nepere, skladuj v uzavřených boxech či vacích. Obyčejný igelit i papír dokáží moly prokousat. Pokud je oblečení mokré či vlhké, nech ho vyschnout mimo skříň a teprve potom jej ukliď.
  • Větrej prostory

    Zatuchlé šatny a šatní skříně jsou přesně tím místem, kam se moli pokusí usadit. Dbej proto na větrání prostor, ve kterých skladuješ jídlo a oblečení. Pokud nejsi se svými skříněmi spokojený, vybírej z naší nabídky!
  • Kontroluj potraviny

    Na potraviny je vhodné používat vzduchotěsné nádoby a dlouho skladované potraviny čas od času prohlédnout. Dobře organizovaná potravinová skříň bude snadnější k orientaci v obsahu.
  • Předejdi vlhkosti v domě

    Vlhkost vzduchu v domácnosti zvyšuje pravděpodobnost, že se u tebe molům zalíbí.
  • Využij bylinky na odpuzení molů

    Moli nemá rád například levanduli, rozmarýn a mátu, proto se skvěle hodí jako přírodní prevence výskytu molů. Můžeš si doma vytvořit pytlíčky s těmito rostlinkami a rozmístit je do skříní a skříněk. Moli nemá rád ani pepř, můžeš ho dát do skříně mletý nebo drcený. Podobné pytlíčky např. s levandulí se dají zakoupit i v drogeriích a obchodech, takže s jejich výrobou nemusíš mít práci.

Jak zlikvidovat moly

Co když už ale máš moly doma a pořád se množí? Jak se zbavit šatních molů nebo těch potravinových? To už ti bohužel zabere víc času. Základem je nelítostně vyhazovat napadené věci a pečlivě čistit i ty nejmenší škvíry, kolem kterých jsi objevil nějaké znečištění.

Jak tedy postupovat?

  • Vyhoď napadené jídlo

    Nesnaž se ho zachraňovat ani nějak odsypávat. Jakmile jsi našel v plechovce červy, výkaly či pavučinky, je ztracená. Vyhoď ji.
  • Vyhoď napadené oblečení a ostatní vyper na vyšší teplotu

    Důležité je nedělat práci jen na půl. Přestože na některých kusech oblečení nenajdeš známky molí přítomnosti, je lepší vyprat komplet všechno než za pár dní zjistit, že se někde rozmnožily další larvy.
  • Vyčisti napadená místa nábytku

    Tady musíš být poctivý. Vysát pavučinky i výkaly, důkladně umýt zasažené skříňky a šuplíky vodou. Nezapomeň ani na štěrbiny mezi nábytkem či pod šroubem v šuplíku. Udělej to jednou pořádně, ať to nemusíš dělat víckrát.
  • Použij přípravky proti molům

    Zbavil ses larev a teď se ještě musíš vypořádat s dospělými jedinci, aby se ti doma nerozmnožovali dál.

    Použít můžeš např.:

    - pasti z octu, piva i vína, ve kterých se motýlci utopí,

    - spreje proti molům (chemické či přírodní), které odpuzují nebo rovnou zabíjejí moly a jsou jednoduché na použití s dlouhotrvajícím efektem,

    - feromonové lapače na moly chytající samce, čímž ukončují rozmnožovací cyklus,

    elektrické pasti lákající moly na UV záření (efektivní a ekologické) atd.
  • Zamysli se, jak udělat napadená místa pro moly „nehostinná“.

    Je pravděpodobné, že jednou napadené místo může v budoucnosti lákat další moly. Posloužit ti mohou např. pytlíčky s bylinkami, jako je levandule a cedrové dřevo, které rozvěsíš po skříních a šatnách, aby působily jako preventivní odpuzovače.

Největší výběr v OKAY!

V naší nabídce šatních skříní i potravinových skříní si můžeš vybrat nové kusy nábytku, které nejen designově doplní tvou domácnost, ale poskytnou ti také dostatek úložného prostoru.

S námi se nemusíš bát nakupovat. V rámci programu Garance 100% spokojenosti můžeš bezplatně do 30 dnů vrátit nevyhovující zboží.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.