OKAY rádce: Jak pověsit obraz na zeď bez problémů?

Správné zavěšení obrazu na zeď mu nejen dodá na estetičnosti, ale zabrání i nebezpečným situacím, jako je pád obrazu. Chceš vědět, jak jej pověsit na zeď tak, aby zůstal pevně a bezpečně na svém místě?

Poradíme ti, jak mu najít nejvhodnější místo, jak jej přichytit bez vrtání i jaká jsou specifika věšení obrazu v paneláku.

Vybrat z nabídky obrazů
Jak pověsit obraz

Výběr vhodného místa

Obraz nejen zútulní prázdné zdi pokoje, ale také dodá místnosti osobitý ráz. Výběr obrazu vypovídá o duši majitele a spolu s další výbavou bytu dělá prostor osobitým a jedinečným.

Každý obraz nebude sedět do jakékoliv místnosti. U vaření budeš pravděpodobně vyžadovat jiné smyslové podněty než při ukládání se ke spánku. Pokud už tedy máš ten pravý obraz doma, je pro začátek důležité zamyslet se nad správným výběrem jeho místa.

Zaměř se na:

Jeho velikost:

Velké obrazy je vhodné věšet na prostorné zdi. Menší obrazy se pak hodí věšet do prostorů, které jsou omezeny a kde by velký obraz mohl místnost vizuálně přehltit. Mělo by navíc být možné si od obrazu dostatečně poodstoupit, aby jeho formát dokázal v člověku rezonovat.

Vhodné je pak věšet velké obrazy nad kusy nábytku, které je opticky lépe uchytí v prostoru, tedy např. nad čelo postele či nad podlouhlou skříňku apod.

Jsou-li obrazy naopak příliš malé, pak je na místě zvážit, zda by nebylo lepší vytvořit na zdi obrázkovou koláž, díky níž díla lépe vyniknou. Při koláži by rozestupy mezi obrazy neměly být větší než samotná díla.

Jeho rám:

Rám okolo obrazu může být estetickým doplněním, ale přináší ti starost navíc, jelikož jeho vlastní barva a styl musí také zapadnout do vybraného interiéru. Na druhou stranu mohou být příležitostí udělat pokoj díky rámům barevnější či sjednocenější.

Jeho barevnost:

Obraz by měl ladit se zbytkem pokoje. V žádném případě s ním nemusí doslova splývat, nicméně určité prvky podobné jiným předmětům v místnosti, např. ladící s barvou deky na pohovce pod obrazem, dokáží místnost vkusně sjednotit.

Vzhled stěny:

Obrazy je vhodné věšet na jednobarevnou stěnu, s níž bude případný rám obrazu kontrastovat. Díky tomu má pak obraz možnost lépe vyniknout.

Tematiku obrazu:

Díla s výraznými vzory je vhodné věšet spíše do prázdných prostorů, kde vyniknou. Do obývacího pokoje nejspíš zvolíš něco, co tě bude prezentovat před návštěvou, něco elegantního, uměleckého či abstraktního. Oproti tomu do dětského pokoje vybereš např. něco uklidňujícího, případně zvolíš vzor probouzející kreativitu.

Formát obrazu:

Věděl jsi, že umístit obraz provedený do šířky bude mít na místnost jiný efekt než při obrazu navrženém do výšky? Obrazy do šířky opticky zmenšují příliš vysoké stropy, a naopak obrazy do výšky optickým trikem nadzvednou nízké stropy.

Umístění v zorném poli:

V neposlední řadě mysli na to, že dílo je nejvíce vnímáno, pokud se nachází v tvém zorném poli, tedy ve výšce očí. V průměru je proto nejvhodnější výška, v níž by se měl nacházet střed obrazu, cca 145 cm nad zemí.

Vybral jsi místo, kde se bude tvůj obraz nejlépe vyjímat a teď se chceš pustit do samotného uchycení obrazu na zeď? Pojďme se podívat, jaké jsou tvé možnosti.

OKAY Tip: Vytváříš svému dítěti nový pokojíček? Podívej se na naši inspiraci, jak dětský pokoj vybavit!

Jak pověsit obraz

Příprava před zavěšením obrazu

Možná se chystáš zavěsit jen jeden jediný obraz a chceš to mít rychle hotovo. Věnuj však pozornost přípravě, ať nezničíš zeď, obraz či dokonce sám nepřijdeš k úrazu.

  • Zjisti si, zda ve zdi na vybraném místě nejsou žádné rozvody
    Navrtat elektroinstalaci či jiné rozvody tě může vážně ohrozit. V mírnější případě tě taková chyba může stát extra peníze za opravu. Zjisti si raději předem, zda je bezpečné vrtat právě sem.
  • Jakého typu je tvá zeď?
    Zděná, betonová či ze sádrokartonu? Na složení zdi záleží. Nakup si hmoždinky, které odpovídají materiálu zdí.
  • Vyčisti povrch zdi od prachu a nečistot
  • Před vrtáním to naměř
    Použij metr i vodováhu a než vrtneš, změř si ideální místo, kam obraz zavěsit.
  • Vyvrtej požadované díry
  • Do díry zatluč hmoždinku a do ní zašroubuj šroubek
  • Pověs obraz

OKAY Tip: Pokud klasické obrazy nejsou pro tebe to pravé ořechové, poznej řadu smart televizí Samsung The Frame, které se v režimu Art Mode přemění na umělecké dílo.

Jak pověsit vícedílný obraz

Chystáš se pověsit vícedílný obraz či vlastnoruční koláž několika vybraných děl?

Postupuj následovně:

  • Rozlož si obrazy před sebe na karton či papír.
  • Pohybuj s obrázky, dokud nejsi s výsledným seskupením spokojen.
  • Obkresli každý obrázek.
  • Do obkreslených tvarů vyznač, kde budou hmoždinky.
  • Přilož papír ke zdi jako šablonu a vyvrtej díry.
  • Pověs obrazy.

Tento postup se ti může hodit, i pokud přemýšlíš, jak pověsit fotky na zeď. Koláž si nejprve rozlož na karton do požadovaného seskupení a využij ho jako šablonu, podle níž pak přichystáš prostor na stěně.

Jak pověsit obraz

Jak pověsit obraz bez vrtání

Chceš-li zavěsit na zeď jen menší či lehčí obraz, může ti stačit prosté zatlučení hřebíku. Předem je opět vhodné zkontrolovat si v požadovaném místě, zda jím nevede elektroinstalace. Pak naměř přesný bod, poznač si ho a zatluč hřebík.

Obraz můžeš i přilepit. K tomu ti poslouží např.:

  • lepící háček,
  • lepidlo
  • lepící páska.

V případě přilepených obrazů ale musíš myslet na to, že pokud jej budeš z nějakého důvodu sundávat, pravděpodobně se ti u toho poškodí omítka na stěně.

Při lepení obrazů na zeď je dále vhodné, aby nosnost byla ideálně do 2 kg, maximálně cca do 3 kg. Konkrétněji však záleží na tom, co uvádí výrobce lepidla.

Oboustranná lepící páska se ti však může vyplatit i v případě, kdy chceš umístit fotky na zeď bez vrtání.

Jak pověsit obraz v paneláku

Nevíš, jak zatlouct hřebík do panelu? Pravidla jsou stejná jako jinde.

  • Nevedou v požadovaném místě rozvody?
  • Vyhovuje ti místo z estetického hlediska? Panelák je specifický svým menším prostorem.
  • Kolik je hodin? Pro dobré sousedské vztahy je tato otázka při plánovaném vrtání nutná.
  • Chceš vrtat? Naměř si to, zvol vhodný vrták, dej do díry hmoždinku a šroub a zavěs obraz.
  • Nechceš vrtat? Speciální lepidla i lepící pásky ti i v panelákovém bytě také poslouží dostatečně.

Nejširší nabídka velkých spotřebičů, TV a sedaček na OKAY.cz

Nech si poslat obraz z naší nabídky a vyzkoušej, jak se bude vyjímat v tvém prostoru. Díky programu Garance 100% spokojenosti můžeš nevyhovující zboží do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.