Novinky v aplikaci WhatsApp. Co se mění v roce 2024?

Používání aplikace WhatsApp bude i nadále v roce 2024 zcela zdarma, což je pro mnoho uživatelů dobrou zprávou. Nicméně i přes tuto skutečnost přicházejí určité změny, na které je důležité dát si pozor.

Pojďme se podívat, jaké inovace můžeš letos v aplikaci WhatsApp očekávat.

foto.jpg__PID:a45adbc4-5c52-4db5-ab12-39f816ad4ee3

Bude WhatsApp zpoplatněn?

Internetem kolují od začátku roku články, které varují, že dojde ke zpoplatnění WhatsApp aplikace. Můžeš však zůstat v klidu, k ničemu takovému letos nedojde. Aplikace je i nadále zadarmo, a pokud má tvůj telefon požadovaný operační systém, můžeš si ji bez problémů nainstalovat a používat.

Vybrat z nabídky smartphonů

Jednou z velkých změn pro rok 2024 je však způsob ukládání dat z aplikace WhatsApp. Týká se uživatelů Androidu.

OPERAČNÍ SYSTÉM WHATSAPP ZÁLOHA
iOS: iCloud
Android:Google Disk

Jak zálohovat WhatsApp

Jestliže jsi uživatel iPhonu, tvá data z WhatsAppu se zálohují na iCloud, proto se tě problémy se zpoplatněným Google úložištěm nebudou týkat.

Pokud tě přesto zajímá, kolik místa u tebe v telefonu WhatsApp zabírá, přejdi v aplikaci do Nastavení, zvol Úložiště a data a následně Správa úložiště. V horní části obrazovky uvidíš, kolik místa u tebe aplikace zabírá.

OKAY Tip: Máš pocit, že tvůj telefon reaguje pomaleji než obvykle a komplikuje ti to jeho užívání? Pak se ti může hodit náš článek Jednoduché triky pro zrychlení smartphonu.

Největší změna, ke které dochází souvisí sice s WhatsAppem, nicméně jde o zálohování dat z aplikace přes Google. Do roku 2024 nepočítal Google zálohy z WhatsAppu do celkového objemu bezplatných dat. To se teď změní, a proto pokud užíváš platformu Android a ukládáš tudíž data na Google Disk, může tě tato skutečnost zasáhnout a omezit. Cloudové úložiště Google Disk má každý uživatel limitováno na 15 GB zdarma. Jakmile tohoto množství dosáhneš, máš dvě možnosti:

  • Koupit si další místo v rámci měsíční platby, která se výší odvíjí od požadovaného datové objemu.
  • Promazat stará data, která ti zbytečně zabírají místo.

Kde najdu zálohu WhatsApp na Google Disku a k čemu je?

Zálohování WhatsApp na cloud u Google Disku ti přináší např.:

  • jistotu, že tvé důležité soubory mají někde kopii,
  • snadnou dostupnost tvých souborům z jakéhokoliv zařízení, na kterém se přihlásíš ke svému Google účtu,
  • snadnou obnovu dat z WhatsApp chatů při koupi nového telefonu atd.

Pokud tedy u aplikace WhatsApp přestaneš využívat zálohu dat na cloud, pak např. v případě koupě nového zařízení nebudeš moct obnovit své předchozí chaty a soubory. 

Možná to pro tebe ale není důležité a chceš na Google Disku vypnout zálohování dat z WhatsAppu, abys šetřil místo. Pak jdi na Google Disk, zvol Úložiště, dále vpravo nahoře Zálohy, tam vybereš Záloha WhatsApp a objeví se okno, které ti umožní smazat dosavadní zálohu nebo celkově vypnout zálohování WhatsApp na Google Disk.

zaloha whatsapp
zaloha whatsapp

Jak ručně zálohovat chaty ve WhatsAppu?

Nechceš kupovat na Disku další místo, ani mazat staré zprávy, fotografie či videa, proto ses rozhodl vypnout zálohování dat na Google Disk. V takovém případě se ti data z aplikace ukládají přímo do paměti telefonu nebo jiného zařízení, které je aktuálně používáno. Tato forma zálohování není propojena s externími cloudovými službami, jako je Google Disk nebo iCloud, a data tak zůstávají uložena pouze na konkrétním zařízení.

Je důležité si uvědomit, že pokud se zařízení poškodí nebo ztratí, může dojít k nevratné ztrátě dat. Máš však možnost vytvářet si případnou zálohu dat sám. Musíš to však provádět ručně například přenosem na počítač nebo na externí úložiště.

Jak na to?

  • V aplikaci WhatsApp otevři konkrétní chat, který chceš zálohovat.
  • V pravém rohu pomocí tří teček „rozbal“ možnosti.
  • Hledej Exportovat chat (možná se tam dostaneš přes Více).
  • Zvol, zda jej chceš exportovat i s médii, nebo bez nich.
  • Zvol, kam jej chceš exportovat (např. na domácí cloudové úložiště).

Ještě bezpečnější chatování v roce 2024

Poměrně novou a vítanou vychytávkou je bezpečnost v oblasti posílání hlasových zpráv. Tato inovace se začala spouštět v prosinci minulého roku a WhatsApp ti tak nově umožňuje nahrát audio zprávu určenou pouze k jednomu poslechu. Pokud tedy potřebuješ někomu sdělit citlivější informace a máš strach, aby někde nezůstaly „viset“ a nedostal se k nim někdo nepovolaný, tyto zprávy na jedno puštění tě jistě uklidní.

V následujících měsících budeš mít také možnost zamknout a skrýt chaty. V současné době máš možnost chat uzamknout tak, aby se nezobrazoval jeho obsah. Přicházející inovace ti nejen dovolí zamknout konverzaci tajným kódem, ale chat se pak nebude zobrazovat mezi ostatními konverzacemi až do chvíle, kdy tajný kód zadáš do vyhledávání. Díky tomu nikdo nepovolaný nemusí zjistit, že podobný chat vůbec existuje.

Pokud využíváš WhatsApp pro soukromé i firemní účely a máš tudíž účty na dvě telefonní čísla, pak tě potěší novinka z října loňského roku, která umožňuje vytvořit v jedné aplikaci dva paralelní účty a jednoduše mezi nimi přepínat. 

Se svými bezpečnostními prvky, rozšířenými možnostmi komunikace a podporou pro podnikání je WhatsApp jedním z nejlepších nástrojů pro komunikaci v digitálním světě. Je k dispozici na široké škále zařízení včetně smartphonů s operačními systémy Android a iOS a také na počítačích pomocí webového rozhraní a desktopové aplikace. Tato flexibilita umožňuje používat WhatsApp prakticky kdekoli a kdykoli.

Sháníš nový telefon? Podívej se na naši nabídku iPhonů, Xiaomi i Samsungů. S námi nemusíš s koupí váhat. Díky programu Garance 100% spokojenosti si můžeš smartphone vyzkoušet a případně jej bez udání důvodu do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.