Problémy s pračkami: Nejčastější závady praček a jak je řešit

Pračka je nedocenitelným pomocníkem v domácnosti, ale občas tě může potrápit některými závadami. Není nutné hned ztrácet hlavu! Často můžeš problémy s pračkou vyřešit sám, nebo s minimální pomocí odborníka.

Pojďme se podívat na nejčastější závady praček a co si s nimi počít.

Vybrat novou pračku
závady praček
závady praček

Co mám dělat, když…

Z důvodu potenciálních problémů při používání pračky je vhodné si po její koupi pečlivě uschovat návod ke konkrétnímu typu zařízení. Při projevu závady by pak prvním krokem mělo být, že zkusíš v příslušných dokumentech dohledat řešení na projevenou závadu. Pokud nic nezabere, je nutné kontaktovat autorizovaný servis. 

S řešením některých problémů se můžeš inspirovat v našem obecném přehledu možných závad praček.

Vybrat příslušenství k pračkám

1. Pračka nenapouští vodu

V takovém případě zkontroluj:

  • jestli jsi nedal do pračky více prádla, než povoluje maximální hmotnost,
  • zda není uzavřen přívod vody u tebe doma či v celém domě,
  • jestli není zlomená či ucpaná hadice pro přívod vody,
  • zda má přívod vody dostatečný tlak (do přistaveného kyblíku by mělo natéct 10 litrů vody za minutu, v opačném případě budeš muset zavolat instalatéra).

Pokud neodhalíš problém sám, pak budeš potřebovat pomoc odborníka. Chyba totiž může být v řídící jednotce.

závady praček
závady praček

2. Pračka nevypouští vodu

Pokud ti zůstala v pračce voda, nejdřív ze všeho ji vypusť. Předtím je lepší odpojit pračku ze zásuvky a nachystat si lavor či jinou nádobu na odtékající vodu. Uzávěr pro vypouštění vody najdeš většinou zepředu pračky. Jakmile je voda vypuštěná, můžeš zkontrolovat možnou příčinu závady. Zajímat by tě mělo zejména:

  • zda není zanesený filtr,
  • jestli není nečistotami zanesené čerpadlo,
  • a dále míra ucpání vypouštěcí trubice.

Pračka neždíme a nevypouští vodu? Nejpravděpodobnější závada bude právě v ohnuté či ucpané odpadní hadici.

3. Buben pračky drhne

V takovém případě si odpověz na otázky:

  • Dokážu bubnem otočit za pomoci rukou? Pokud ne, možná dovnitř pračky zapadl nějaký předmět a vzpříčil se. Odstraň ho.
  • Máš moderní pračku a ta ti na displeji hlásí poruchu? Podívej se do manuálu, zda dokážeš problém opravit. Pokud ti poruchu nehlásí, může být problém v elektronice a bude potřeba volat servis.
  • Máš pračku s klasickým motorem, voda se napouští a vypouští, ale buben se netočí? Mohou být opotřebované uhlíky motoru. K motoru by se mělo dát dostat v zadní části pračky. Jsou-li uhlíky opotřebované a krátké či je z nich černý motor, budeš muset pořídit nové uhlíky a vyměnit je.
  • Máš pračku s klasickým motorem, buben se nehýbe, ale slyšíš, že elektromotor se točí? Může být problém s klínovým řemenem motoru. Je-li pouze uvolněný, natáhni ho na malou řemenici motoru a následně i na velkou řemenici bubnu. Je-li vytahaný, popraskaný, zvaž jeho výměnu. Je-li roztrhnutý, vyměň ho hned.

Jak poznat uvolněný buben pračky? Uvolněný řemen může způsobit, že pračka bude při ždímání pískat. Jeho stav můžeš vždy ověřit i přímo nahlédnutím na motor přes zadní část pračky.

garance spokojenosti
závady praček

4. Pračka teče zespodu

V takovém případě:

  • Vypni pračku a odpoj ji od elektřiny.
  • Pak zkontroluj, zda není ucpaná odtoková hadice.
  • Podívej se také, zda není poškozená nebo zanesená přívodní hadice.
  • Zkontroluj zanesení filtru např. vodním kamenem.
  • Ověř, zda není těsnění dveří pračky opotřebované.

5. Aviváž zůstává v zásobníku pračky

Všiml sis, že ti prací prášek zůstává v zásobníku? Propláchni zásobník, aby nebyl ucpaný a zanesený. Jde-li zásobník vyjmout, můžeš ho nechat odmočit v lavoru s vodou. U vyjímatelného zásobníku je vhodné vyčistit malým kartáčkem také prostor, kam se zásobník ukládá. 

Tomuto problému můžeš předejít, když budeš používat jen doporučené množství pracího prostředku. Příliš velké množství aviváže může způsobit, že se zásobník nevyprázdní úplně. Vhodné je také zásobník 1x měsíčně preventivně čistit.

závady praček

6. Pračka neždíme

Pokud se ti častěji stává, že prádlo vytahuješ z pračky nasáklé vodou, aniž by v pračce jinak voda zůstala, pak může být příčinou praní příliš velkého množství prádla najednou. Přetížená pračka nefunguje optimálně. Další příčinou může být ucpaná vypouštěcí hadice.V neposlední řadě může jít o závadu na motoru, která již bude vyžadovat přivolání odborníka.

závady praček

7. Pračka neohřívá vodu

Vytáhl jsi prádlo, na kterém jsou zřetelné nevyprané skvrny? Pak je možné, že pračka špatně ohřívá vodu. Problémem může být:

  • velké množství pracího prášku,
  • topné těleso je porouchané (na opravu bude potřeba odborník),
  • topné těleso pokrývá vodní kámen (naplň zásobník prostředkem na odbourání vodního kamene a zapni pračku při teplotě alespoň 60 °C),
  • termostat (opět vyžaduje zásah odborníka).

8. Pračka vyhazuje pojistky

Nejčastějším důvodem vyhazování pojistek bývá příliš slabý jistič. V takovém případě jej buď budeš muset vyměnit za silnější, nebo napojit ostatní elektrospotřebiče na jiné okruhy. Závada však může být také v elektrickém kabelu pračky. Pokud vidíš na první pohled patrné poškození kabelu, budeš jej muset vyměnit. Jestliže závada vidět není, může být problém také v zásuvce. K tomu již budeš muset pozvat elektrikáře.

Jak restartovat pračku

Pokud ti během používání pračky vyskočila nějaká chyba či např. nejdou otevřít dvířka pračky, jedním z prvních pokusů opravy, který často problém vyřeší, by mělo být vypnutí a opětovné zapnutí pračky.

  • Stiskni tlačítko pro vypnutí a ukonči tak aktuální program pračky.
  • Vytáhni pračku ze zásuvky.
  • Nechej pračku pár minut vypnutou.
  • Připoj pračku zpět do zásuvky a zkontroluj aktuální stav.
  • Pokud pračka funguje, zapni vhodný program.
  • Pokud pračka nefunguje, podívej se do jejího manuálu či se inspiruj v našem předchozím seznamu možných závad praček.
Jak restartovat pračku

Jak vhodně pečovat o pračku

Způsob, jakým pračku používáš a udržuješ, má vliv na její optimální fungování i životnost. Preventivní péče o pračku navíc může ušetřit finance, protože dokáže předejít nákladnějším závadám. Pravidelná kontrola pračky pak snižuje riziko různých havárií. Díky čisté pračce bude vyprané prádlo bez nepříjemného zápachu. Pravidelné čištění také pomáhá zabránit šíření plísní a bakterií.

OKAY Tip: Více o tom, jak se starat o pračku, jak ji odvápnit i jaké na ni používat čistící prostředky, si můžeš přečíst v našem článku Jak vyčistit pračku.

Tipy pro údržbu a prevenci pračky

  • Pravidelně pračku čisti. Nezapomeň pravidelně čistit vnitřek pračky, včetně bubnu a těsnění dveří, aby se zabránilo hromadění špíny a plísně.
  • Dodržuj doporučené množství pracího prášku. Přílišné množství pracího prostředku může způsobit ucpávání a poškození pračky.
  • Pravidelně kontroluj hadice a filtry. Pravidelně se ujišťuj, že hadice přívodu vody a odvodňovací hadice nejsou zahnuté nebo ucpané. Čisti také filtry, aby se zabránilo problémům s odvodněním.
  • Pračka by měla stát na rovném povrchu. Ujisti se, že je pračka správně vyvážena na rovném povrchu, aby nedocházelo k nadměrným vibracím a opotřebení.
  • Používej vhodný prací program. Vyber správný program a teplotu pro každý typ prádla, abys maximalizovali výkon a minimalizovali opotřebení.
  • Bojuj s vodním kamenem. Pokud žiješ v oblasti se tvrdou vodou, zvaž použití prostředků na ochranu pračky proti usazeninám a vápnu.

Vyplatí se ti koupě sušičky? S tímto pomocníkem nemusíš v zimě řešit, kam pověsit prádlo, abys v místnosti nezadělal na plíseň, a také celoročně ti ušetří spoustu času. Prádlo nemusíš složitě věšet a ze sušičky ti vyjde měkké a nadýchané. Většinou není potřeba ho dál žehlit. Stejně jako u pračky, také u sušičky můžeš volit z různých programů, které šetrně pečují i o to jemnější prádlo.

Díky programu Garance 100% spokojenosti se o své peníze nemusíš bát. Nevyhovující zboží můžeš do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.