Jakou vybrat herní konzoli?

Hraní her na herních konzolích se může někomu zdát jen jako zbytečná záliba znuděných teenagerů, kteří jsou schopni celé dny sedět před televizní obrazovkou a hrát a hrát. Nenechte se mýlit, trend hraní na herních konzolích není výsadou jen mladších ročníků – také dospělí občas zatouží po úniku do virtuální reality, kterou jim perfektně zprostředkují moderní herní konzole.

Pokud vybíráte herní konzoli a nevíte, co od které očekávat, věnujte pár chvil čtení následujících řádků, které vám rozhodování usnadní. Možná si také říkáte, že k hraní her vám bohatě postačí stolní počítač nebo notebook. To zajisté ano, ale pokud chcete mít z hraní her opravdu silný zážitek, jste milovníky nejpropracovanějších detailů a nad plynulostí a velikostí obrazu díky propojení s chytrou televizi nenacházíte slov, pořízení herní konzole pro vás bude skvělou volbou.

Herní konzole

Co je to herní konzole?

Jedná se vlastně o počítač, který jednoduše připojíte k televizi a za pomoci herního ovladače se můžete téměř ocitnout ve virtuálním světě. Herní konzoli není potřeba nijak složitě instalovat ani aktualizovat, zábava s ní začíná prakticky ihned. Na některých konzolích je také možné přehrávat filmy pomocí Blu-Ray disků, stejně jako procházet například YouTube nebo Netflix. V případě, že máte chytrou televizi, budou aplikace v herní konzoli spíš doplňkovou výhodou. Největšími hráči na poli s herními konzolemi jsou tři společnosti: Sony, Microsoft a Nintendo.

PlayStation 4 společnosti Sony

Společnost Sony je trhu s herními konzolemi už nějaký ten pátek, díky čemuž má svou stabilní fanouškovskou základnu, která se s každou novou konzolí může těšit na vylepšení po všech směrech. Model PS4nabídne oproti svému předchůdci, PS3, speciální hrací ovladač Dualshock 4 nebo snímač pohybu hráče, PlayStation Eye. Oproti předchozí verzi nabídne vylepšený výkon včetně Full HD rozlišení 1920 × 1080 px. Za rychlou odezvou stojí 8GB RAM paměť, interní úložiště disponuje u verze PS4 Pro velikostí 1 TB.

PlayStation 4
PlayStation 4

Xbox one od Microsoftu

Jedná se o největšího konkurenta PS4, který mají na svědomí vývojáři společnost Microsoft. Do povědomí veřejnosti se dostali díky typu Xbox 360 s přijatelným rozlišením 1280 × 720 px. Díky pohybovému senzoru Kinect hraní na Xboxu dostává úplně jiný rozměr. Model Xbox One je následovníkem verze 360. Jak již asi tušíte, i zde došlo k vylepšení – nový typ disponuje stejným rozlišením jako PS4, tedy 1920 × 1080 px. I zde je možnost připojení ovladače Kinect druhé generace, se kterým si zahrajete také spoustu sportovních i tanečních her, takže si u relaxace a zábavy i zasportujete. RAM paměť i velikost interního úložiště je shodná s parametry PS4 Pro.

Xbox One

Xbox One

Nintendo Switch

Hybridní přenosná konzole, kterou je možné používat jak ke hraní doma u televize, tak i na cestách, a to díky tabletu s dotykovým displejem a rozlišením 1280 × 720 px, doplněným o dva samostatné ovladače. Nintendo Switch se pyšní rozlišením, 1920 × 1200 px, při hraní náročnějších her však počítejte s o něco nižší kvalitou obrazu. K ovládání je použit ovladač Joy-Con s vibrační odezvou, díky které bude váš herní zážitek ještě procítěnější. K ukládání herních pozic slouží 32GB interní úložiště, které lze ještě zvětšit pomocí microSD karty ve velikosti až 2 TB. Plynulost hry zajistí 4GB RAM paměť.

A jak je to s cenou?

Přenosná konzole je k dostání již pod pět tisíc korun. Ceny za výše uvedené konzole se pohybují v rozmezí od pěti do deseti tisíc. Za tuto částku pořídíte plnohodnotnou herní konzoli, záleží ale také na velikosti interního úložiště a případných doplňků a počtu her v příslušenství. Nad deset tisíc korun už se jedná o nejvýkonnější herní konzole s nadstandardním příslušenstvím a velkou RAM i interní pamětí.


Věříme, že článek byl pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.