OKAY rádce: Jaká je správná teplota v lednici?
Správné nastavení lednice dokáže ušetřit peníze a při extrémnějších scénářích i chránit naše zdraví. Skladování potravin při správné teplotě totiž vede ke zvýšení jejich trvanlivosti a k prevenci znehodnocení jídla. Nevhodný způsob užívání lednice pak může znamenat vyšší energetickou spotřebu, což spolu s vyhozeným jídlem udělá nemalé finanční ztráty.
Přečti si, jak uspořádat lednici i jak efektivněji využít její potenciál.
Význam udržování správné teploty v lednici
Správná teplota má vliv na to, jak dlouho vydrží jídlo v lednici čerstvé, a také slouží jako prevence bakteriálního růstu.
Správná teplota v lednici ovlivňuje např.:
- bezpečnost potravin,
- kvalitu potravin (konzervuje jejich chuť),
- dlouhodobé uchovávání potravin, kdy minimalizuje riziko nežádoucích změn v jejich struktuře atd.
Teplota v lednici a v mrazáku a její vliv na trvanlivost potravin:
TEPLOTA | STAV POTRAVIN | DŮSLEDKY |
---|---|---|
Příliš vysoká teplota | Potraviny se rychleji kazí. | Musíte je vyhodit. |
Ideální teplota | Potravinám se prodlouží trvanlivost. | Ušetříte peníze i čas strávený v obchodě. |
Příliš nízká teplota | Potraviny namrzají. | Potraviny se znehodnocují a musíte je vyhodit. |
Optimální nastavení lednice je na 4 °C
Takto to vypadá jednoduše, přesto samotné uspořádání potravin v ledničce je složitější. To, že je lednice nastavená na 4 °C totiž neznamená, že se tato teplota drží po celých prostorách zařízení. Naopak bude v různých částech ledničky rozdílná. Pojďme se podívat, jaký význam má vhodné uspořádání lednice.
Spodní police v lednici
Teplota ve spodní části lednice bude o něco nižší, než na kolik stupňů je zařízení nastaveno, obvykle okolo 0 °C. Nižší teploty zabraňují rychlému rozkladu a udržují potraviny bezpečné pro konzumaci. Do spodní části lednice je proto vhodné umisťovat ty potraviny, které mají tendenci rychleji se kazit.
Naspod lednice dej např.:
- maso a ryby,
- nápoje, u nichž chceš udržet chuť i bublinky (např. otevřená Coca-Cola),
- potraviny citlivé na světlo (např. otevřené konzervy)
- sýry,
- tofu atd.
Víš, jak dlouho vydrží maso v lednici čerstvé? Pokud kus od řezníka umístíš do spodní části lednice, kde je teplota právě okolo 0 °C, pak ho můžeš uvařit i za 3-5 dní.
Nevíš, jak skladovat zeleninu v lednici? I pro ni je vhodným místem právě spodní část lednice, protože zelenina většinou preferuje chladnější teploty. Dávej taky pozor na přítomnost ovoce. Většina totiž produkuje plyn, který urychluje zrání zeleniny, a proto je lepší skladovat ovoce zvlášť.
Moderní lednice už dnes mají speciální přihrádky na konkrétní potraviny, v nichž se udržuje ta správná teplota. Tím ti usnadňují organizaci jídla.
Například cenově dostupná kombinovaná lednice s mrazákem Gorenje NRK6192AW4 má dvě speciální přihrádky. První slouží k uchování ovoce a zeleniny a druhá je zase ideální pro maso a ryby.
Horní police v lednici
Teplota v horních policích bude naopak o něco vyšší, což je ideální pro potraviny s delší dobou trvanlivosti. Navrch lednice dej např.:
- klobásy a uzeniny,
- uvařený oběd (vychlazený do pokojové teploty),
- vejce,
- džusy atd.
Horní police bude také vhodná pro většinu ovoce.
Prostor dveří lednice
Dveře mají z celé lednice nejvyšší teplotu. Často je navíc otevíráš, a proto jsou potraviny v nich vystavovány teplotním změnám. Sem tudíž patří zejména otevřené trvanlivé potraviny. Do dveří dej např.:
- omáčky (obsahují dostatek konzervačních látek),
- kečup a hořčici,
- marmelády atd.
Nenechávej dveře lednice příliš dlouho otevřené. Narušuješ tím teplotu v zařízení a některým potravinám to neprospívá.
Např. lednice Gorenje NRK619CA2XL4 má zabudovaný alarm, který tě upozorní, když ji zapomeneš zavřít. Dokáže také zamrazit nové potraviny v nastavení na -24 °C, což je důležité pro zachování více hodnotných látek, a díky funkci NoFrost Plus nebude nikdy nutné ji ručně rozmrazovat.
Co nepatří do lednice
Některé potraviny nepatří do lednice a mají v ní dokonce tendenci ztrácet kvalitu nebo chuť. Do lednice proto nedávej např.:
- jídlo vyšší teploty, než je pokojová,
- nedostatečně zralé banány,
- cibuli a česnek, protože měknou a kazí se,
- chleba, protože tvrdne,
- brambory,
- avokádo (pokud naopak nechceš zastavit jeho zrání),
- hnědý cukr atd.
Teplota a úspora energie
Moderní lednice se pokouší o uživatelsky přátelský přístup nejen svými funkcemi, ale také úsporou energií. I ty ale můžeš ovlivnit to, kolik provoz tvé lednice bude měsíčně stát. Nevhodným používáním dochází také ke zkrácení životnosti lednice. Jak obsluhovat lednici, abys ušetřil:
- Postav ji mimo zdroj tepla (pryč od trouby, ne na přímém letním slunci atd.).
- Nech okolo lednice dostatek prostoru (minimálně 1 cm naboku, vzadu i 10 cm), aby se nepřehřívala. Více by ses měl dočíst v návodu tvé konkrétní lednice.
Některé lednice však již v dnešní době umožňují odstup od stěn neřešit.
Kombinovaná lednice Bosch KGN39VLCT díky provedení Perfect Fit může být postavena přímo ke stěně. Její senzory FreshSense navíc monitorují stav vnitřních prostor zařízení, aby zajistili perfektní prostředí pro potraviny.
- Mysli na to, že lednice vydává teplo. Může tak nežádoucím způsobem vyhřát příliš malou místnost.
- Lednice s ledovou námrazou vyšší než 5 mm spotřebovává o 15-20 %více energie, při námraze okolo 1 cm dokonce až o 75 % více energie.
Pokud tě nebaví svou starou lednici pravidelně odmrazovat, lednice Hisense RB390N4AC20 je vybavená funkcí Total No Frost, která zabraňuje vzniku námrazy. Má navíc systém AdaptTech, který dokáže udržet teplotu v lednici konstantní bez ohledu na to, jak často otevíráš dveře.
- Čím kratší dobu jsou dveře lednice otevřené, tím méně se spotřebuje energie. Když budeš mít potraviny v lednici přehledně uspořádané, lépe se v ní vyznáš a budeš otevírat dveře jen na nezbytně dlouhou dobu. Ušetříš tím na energiích.
- Horké potraviny a potraviny s vyšší teplotou, než je pokojová, nepatří do lednice.
OKAY Tip: Pokud tě trápí zápach z lednice, může se ti hodit náš článek Jak odstranit zápach z lednice. V našem příslušenství pro lednice si pak můžeš koupit speciální pohlcovače pachů.
Má přeplnění lednice vliv na teplotu?
Obecně platí, že lednice by měla být zaplněná maximálně ze svých 70 %. Přeplněná lednice omezuje proud vzduchu a omezená cirkulace vzduchu ztěžuje chlazení potravin i udržení konstantní teploty v lednici. Zařízení pak musí pracovat intenzivněji a tím roste i spotřeba energie. Přeplnění může také způsobit, že se mezi jídlem zvyšuje vlhkost. To některým potravinám nedělá dobře a má to vliv na jejich čerstvost. Pokud máš starší typ lednice, může se kvůli tomu i tvořit led v její mrazící části.
Jaká je správná teplota mrazáku
Správná teplota mrazáku by měla být nastavena na -18 °C. Tato teplota je ideální pro zachování kvality potravin a bezpečné dlouhodobé skladování. Udržuje potraviny trvanlivé a minimalizuje riziko množení bakterií. Při této teplotě vydrží potraviny dlouhé měsíce, ovoce např. celý rok.
Při zamrazování jídla je naopak nejideálnější teplota -24 °C. Při ní je totiž zachováno o něco více živin i vitamínů.
Např. kombinovaná lednice s mrazákem Hisense RB390N4AW20 disponuje funkcí FastFreeze, kdy přejde z -18 °C na -24 °C. Nemusíš ji pak kontrolovat, sama funkci po 2 dnech vypne a vrátí se na původní teplotu.
Co nepatří do mrazáku
Některé potraviny, ale i obaly mají takovou strukturu, která se po zmrazení a opětovném rozmrazení může výrazně změnit. Do mrazáku proto nedávej např.:
- potraviny s vysokým obsahem vody (okurka, šťavnaté tropické ovoce atd.), protože výrazně změní svou strukturu i konzistenci,
- potraviny s vysokým obsahem tuku (jogurt, ořechy atd.),
- potraviny s vysokým obsahem soli (uzeniny atd.),
- přílohy (brambory, rýži atd.),
- med,
- kávu,
- vajíčka ve skořápce, protože zmrazením nabydou na objemu a mohou prasknout a zanést mrazák,
- skleněné nádoby (hrozí stejný efekt jako u vajec jen nebezpečnější),
- horké jídlo, např. pokud si chceš zamrazit vývar, nechej ho nejdřív vychladnout…
Nemusíš se bát, že při zamražení ztratí potraviny všechny své prospěšné látky. Samozřejmě už nebudou obsahovat všechno, co měly před zmrazováním, ale např. ovoce a zelenina ze zahrádky budou mít v zimě pravděpodobně i po rozmražení více živin než nedozrálé ovoce a zelenina z dovozu, které se tou dobou budou prodávat v obchodech. Aby však zamrazování potravin zůstalo přínosné, dodržuj zásadu, že co jednou rozmrazíš, to už nebudeš znovu zamrazovat.
Prohlédněte si další nabídku elektra
Lednice
Pračky
Televizory
Sušičky
Mobilní
telefony
Notebooky
Kávovary
Myčky
nádobí
Vestavné
spotřebiče
Smart
elektro
Vysavače
Péče
o tělo
Do kuchyně
Mikrovlnné
trouby
Audio
Sporáky
Sluchátka
Přislušenství