OKAY rádce: Jak zapojit myčku?

Svou vysněnou myčku máš doma a už ji stačí jen zapojit a začít používat. Na první pohled se její zapojení může zdát složité, ale ve skutečnosti je to poměrně snadné.

Připravili jsme si pro tebe pár kroků, jak zapojit myčku svépomocí.

Nabídka příslušenství pro myčky
Jak zapojit myčku?
Jak zapojit myčku?

Kde bude myčka stát?

Zapojení myčky nádobí vyžaduje dodržení několika základních kroků, aby bylo zajištěno její správné a bezpečné fungování.

Připravili jsme si pro tebe obecný postup, který ti může pomoci s instalací. Doporučujeme ti však věnovat v první řadě pozornost specifickým instrukcím, které jsi obdržel od výrobce svého konkrétního modelu myčky.

1. Najdi myčce vhodné místo

Myčka musí být napojena zároveň na:

  • vodovodní potrubí,
  • odpad,
  • i elektriku.

 

Myčka nesmí být:

  • pod plynovým sporákem,
  • zapojena do elektriky přes prodlužovací kabel,
  • zapojena spojováním více hadic dohromady.

Tato skutečnost ti pravděpodobně zúží výběr místa, kam můžeš ve své domácnosti myčku postavit. Nejčastěji se myčka dává vedle dřezu, aby byla blízko k odpadu.

Pokud bys chtěl myčku instalovat do jiného místa, nejspíš si budeš muset dokoupit dostatečně dlouhé hadice na připojení zařízení.

2. Nachystej prostor

Je možné, že instalace myčky do kuchyňské linky bude vyžadovat uzpůsobení prostor kuchyňské linky tak, aby do ní myčka zapadla. Máš-li myčku na míru, je to výhoda, ale přesto oceníš náčiní na připojení hadic i na finální upevnění myčky do prostoru.

K tomu se ti bude hodit:

  • šroubovák a kleště (pro utažení a další montážní práce),
  • vrtačka a vrtáky (pro případné přizpůsobení linky),
  • izolační materiál (pro bezpečné zapojování hadic),
  • sada konektorů pro myčku nádobí, která by měla být v balení s myčkou (spolu s elektrickým kabelem a hadicemi).

Nezapomeň, že myčka potřebuje pro optimální fungování stát na rovném povrchu.

3. Odrazová fólie ochrání linku

Myčka vypouští na konci každého cyklu ven páru, která by mohla způsobit navlhnutí pracovní desky a poškození kuchyňské linky. Využij proto tzv. odrazovou folii. Měla by být součástí balení myčky. Fólie se nalepí na na spodní část linky a bude ji chránit před nepříznivými vnějšími vlivy.

Postup zapojení myčky

Myčku máš připravenou na místě a teď už ji jen stačí zapojit. V návodu tvé konkrétní myčky pravděpodobně najdeš přehledný obrázkový postup, jak zapojit myčku. S tím ti blíže pomůže také náš jednoduchý návod. Vyplatí se ti opatrně položit myčku na záda, abys získal lepší přístup k jejím výstupům.

Jak zapojit myčku?

1. Připoj vodu

Jak na to:

  • Zavři přívod vody.
  • Nainstaluj na vodovodní linku uzávěr zpětného toku pro zajištění, že odpadní voda se nebude vracet do myčky nebo do vodovodního systému.
  • Nainstaluj na vodovodní linku uzávěr zpětného toku pro zajištění, že odpadní voda se nebude vracet do myčky nebo do vodovodního systému.
  • Pro zapojení myčky na vodu připoj jeden konec hadice pro přívod vody na vývod na zadní straně myčky za pomocí přiložených konektorů.
  • Následuje připojení myčky na studenou vodu, tedy nainstaluj druhý konec hadice na vodu.
  • Ujisti se, že je vše pevně utaženo.
Jak zapojit myčku?
Jak zapojit myčku?
Jak zapojit myčku?

2. Připoj odpad

Myčka ke svému zapojení na odpad potřebuje, aby byl sifon opatřen odbočkou, na kterou se připojí odpadní hadice myčky. Podívej se proto pod svůj dřez, jak tvůj sifon vypadá. Jestliže odbočku nemá, budeš muset sifon nejprve vyměnit za nový, který ti připojení odpadu myčky nádobí umožní.

Vybírej z naší nabídky příslušenství k myčkám!

Pokud je vývod na odbočce odpadu uzavřen, nezapomeň tzv. záslepku před používáním odstranit, v nutných případech i odřezat, aby voda mohla protékat.

Nakonec utáhni úchytovou sponku šroubovákem.

Možný je také samostatný odpad pro myčku, který je výhodný, jelikož se snadno čistí a nemusíš se u něj obávat, že se ti vrátí odpadní voda do myčky. K němu jsou nicméně zapotřebí ne zrovna snadné stavební úpravy.

Jak zapojit myčku?
Jak zapojit myčku?

3. Připoj myčku k elektrice

Zkontroluj, zda má zásuvka požadované napětí pro myčku. Tuto informaci bys měl najít v návodu. Myčka musí být navíc připojena na svůj vlastní elektrický obvod. Pokud tvé místo pro myčku tyto požadavky splňuje, můžeš ji bez obav zapojit do elektrické sítě.

Jak zapojit myčku?

OKAY Tip: Na provozu myčky se dá ušetřit. Poradí ti náš článek Průvodce energetickými třídami spotřebičů.

Připevni to

Myčku je důležité na jejím místě uchytit, a to nejlépe k pracovní desce kuchyňské linky. Abys myčku ochránil před převrácením, zajisti ji také:

  • připevněním k zadní stěně,
  • nebo vestavbou přímo pod pracovní desku.
Jak zapojit myčku?

Zkontroluj to

Myčka je zapojená a ty už bys ji rád použil. Před prvním skutečným použitím je ale vhodné ji nejprve otestovat.

  • Zkontroluj, zda všechny hadice těsní.
  • Zapni myčku na testovací běh.

Prázdnou myčku zapni na krátký program a ověř, jestli funguje, jak má, aniž by docházelo k úniku vody.

Mám vestavnou myčku

Také vestavnou myčku bys měl být schopen zapojit svépomocí. Budeš si však na ni muset předem změřit místo, aby ti sedla do kuchyňské linky. Na myčku budeš navíc potřebovat dvířka v designu kuchyňské linky. Ty si musíš sehnat u výrobce, od nějž máš kuchyňskou linku.

Samotné zapojení myčky je pak stejné jako u myčky volně stojící. V neposlední řadě před zasunutím myčky na místo nezapomeň na spod kuchyňské linky přilepit parotěsnou folii, aby se ti při používání myčky nepoškodila.

Nejčastější obtíže při provozu myčky

Co mám dělat, když:

  • Myčka nejde zapnout

    V tomto případě je vhodné začít kontrolou, zda jsou dvířka správně dovřená. Další otázky na místě jsou, zda je myčka připojená k síti a zda jsou zapnuté pojistky. Můžeš také zkusit do zásuvky zapojit jiný spotřebič, aby sis ověřil, že vina není v ní. Myčku můžeš také zkusit restartovat dlouhým stisknutím startovacího tlačítka. Je-li v ní voda a nezabere restart, budeš muset vodu odčerpat ručně. Se zbytkovou vodou se totiž myčka pravděpodobně nezapne.
  • Myčka nevypouští vodu

    Vyndej filtr, a pokud je špinavý, vyčisti jej za pomoci např. jemného kartáčku. Jestliže nebyla chyba v ucpaném filtru, je na řadě zkontrolovat čerpadlo. Vyndej filtr a za pomoci houbičky odsaj vodu z myčky. Pod filtrem by měl být kryt čerpadla, který vyndej, aby ses dostal až k čerpadlu. Může se kolo čerpadla volně otáčet? Jestli ne, odstraň z něj nečistoty.

    Chyba může být také v odpadní hadici. Zkontroluj, zda není ucpaná nebo jinak porušená, což by mohlo bránit odtoku vody. Bude-li to potřeba, vyčisti odtokovou nebo přítokovou hadici.
  • Myčka nemyje

    I v tomto případě je několik možností, které vyzkoušet. Je filtr čistý? Pouštíš myčku na dostatečně silný program? Seškrabuješ zbytky z nádobí předtím, než ho vkládáš do myčky? Dáváš do myčky dostatek čistícího prostředku? Na čistotu nádobí má vliv také rozložení jednotlivých kusů nádobí v myčce. Mají ostřikovací ramena prostor se otáčet a efektivně rozstřikovat vodu po prostoru?

     Pokud tyto problémy nedokážeš vyřešit svépomocí, nebo se jedná o technický problém zařízení, nezbyde ti, než si zavolat opraváře.

Největší výběr v OKAY!

Chceš, aby tvoje myčka byla úsporná? Prohlédni si naši nabídku úsporných myček nádobí. S námi není nakupování risk. Díky programu Garance 100% spokojenosti máš možnost nechat si zboží zaslat, vyzkoušet jej a v případě výhrad jej do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.