Jak vyčistit žehličku - vyzkoušejte osvědčené tipy

Bez pořádné žehličky se dnes obejde málokdo – precizně vyžehlené košile, trička nebo povlečení je základ. Existuje množství žehliček, disponující řadou funkcí a možností, které z práce s prádlem dělají spíše zábavu. Při běžném používání se však žehlící plocha může kontaminovat nečistotami. Pravidelná péče a čištění vám zajistí její správnou funkci a dlouhou životnost. Žehlení bude navíc rychlejší, jednodušší a nehrozí, že si poškodíte oblíbené kousky šatníku. V našem článku pro vás máme pár osvědčených rad a tipů, jak vyzrát na připáleniny i vodní kámen.

Žena, která žehlí prádlo

Pro maximální pohodlí při žehlení slouží chytré funkce - například odvápňovací systém u parních žehliček, systém proti odkapávání vody či vertikální napařování.

OKAY Tip: Co kdybyste si mohli vybavit celou kuchyni z pohodlí domova? V našem OKAY článku vám poradíme, jak na to!

Zase ty připáleniny

Snad každý z nás něco žehličkou připálil. Pokud jste vlastníkem novějšího modelu žehličky s nepřilnavým povrchem, tak vás připáleniny až tak často trápit nebudou. V opačném případě však stačí chvilka nepozornosti, chybně zvolený materiál nebo teplota a na žehličce vám zůstane kousek potisku nebo v horším případě spálená oblíbená košile. A dobrá zpráva je, že nemusíte mít drahé chemické prostředky. Vystačíte si klidně i s tím, co máte doma.

Žehlička Philips Azur

Některé parní žehličky jsou vybaveny odvápňovacími filtry, ty problém s tvorbou vodního kamene jednou provždy vyřeší.

Čisticí prostředky „co dům dal“

  • Zubní pasta

Rychlý, levný prostředek, který snad má každý z nás doma a účinně funguje, je zubní pasta. Na menší připáleniny na žehlící ploše je naprosto dostačující. Vezměte si hadřík a naneste na něj trochu pasty, krouživými pohyby je pomalu odstraňte. Poté už jen omyjte a pokračujte v žehlení.

  • Ocet

Na odolnější připáleniny si na pomoc vezměte všemocný ocet. Naneste jej na ubrousek nebo kus hadru a po horké ploše buď přejeďte, nebo jej rovnou vyžehlete. Jen pozor na to, aby se ocet nedostal do napařovacích otvorů.

  • Sůl

Jako další možnost můžeme zmínit kuchyňskou sůl, ta je však už opravdu poslední možnost, může totiž žehličku poškrábat. Vhodnější je proto tento způsob čištění na starší modely žehliček. Opět použijte starý, známý hadřík, zabalte do něj sůl a velmi opatrně s ním přejíždějte po připáleninách.

Všudypřítomný vodní kámen

Vodní kámen je snad všude! V myčce, varné konvici nebo pračce. Bohužel se nevyhýbá ani žehličkám, u kterých brání volnému průniku páry přes napařovací otvory. Dokonce může docházet k uvolnění vodního kamene během žehlení a následnému zašpinění žehleného oblečení.

  • Samočisticí funkce

Malý zázrak u moderních žehliček. Samočisticí funkce, kterou stačí pouze jednou za čas zapnout. Vy si můžete hodit nohy na stůl a žehlička už udělá vše za vás, alespoň co se týká čištění. Většinou je postup takový, že necháte žehličku nahřát na nejvyšší teplotu a do odpařovací nádobky nalijete vodu. Pára vodní kámen odstraní.

  • Nemám samočisticí funkci

Nevadí. Zaběhněte do kuchyně, smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a směs nalijte do nádržky na vodu. Zapněte napařování a nechte alespoň 5 minut působit. Ocet má až magické schopnosti a vodní kámen odstraní. Nezapomeňte však potom nádržku několikrát propláchnout vodou, abyste eliminovali octový zápach.

Parní generátor Tefal Express Airglide

Parní generátor vás s pokrčenou halenkou zachrání i na poslední chvíli. Rychle se nahřeje a vyžehlí, můžete tak ihned vyrazit.

Profesionální čištění

Na čištění žehličky můžete samozřejmě využít profesionální přípravky, které výrobci přímo doporučují ke konkrétním typům spotřebiče. Tyto rady nepodceňujte, pokud máte dražší typ žehličky. Tak už si nenechte bránit v dovedení vašeho ‚‚outfitu“ k dokonalosti, zapomeňte na šmouhy nebo rezavé tečky, které po žehlení zůstávají. O žehličku se příkladně starejte, ať vám vydrží co nejdéle. Jak její životnost prodloužit, prozradíme níže.

Jak prodloužit žehličce životnost?

A na závěr pár rad, jak žehličce zachovat delší životnost.

  • Po použití vylijte z nádržky veškerou vodu.
  • Žehličku čistěte pravidelně a pečlivě podle instrukcí v návodu.
  • Žehličku skladujte na suchém bezprašném místě.
  • Místo kohoutkové, používejte destilovanou vodu, případně měkkou vodu bez obsahu minerálů.
  • Pokud budete moci, vyberte si žehličku s nepřilnavým povrchem a samočisticí funkcí, výrazně vám ušetří práci.
  • Žehličku skladujte postavenou ve vertikální poloze.
  • Pamatujte na to, že k žehlení je určeno žehlicí prkno. Nežehlete na stole, ani jiných površích, které k tomu nejsou určeny.

Prohlédněte si další nabídku elektra


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.