OKAY rádce: Jak vyčistit troubu?

Trouba je důležitou součástí kuchyně, ale přesto si jí mnohdy všímáme až ve chvíli, kdy ji potřebujeme použít. Nepořádek a zbytky jídla se v troubě nevyhnutelně hromadí a stávají se zdrojem nepříjemných pachů, kouře a dokonce mohou ovlivnit chuť připravovaného pokrmu.

Poradíme ti, jak snadno a rychle čistit troubu.

Příslušenství pro vestavné trouby
jak vycistit troubu

OKAY Tip:  Vybíráš si kuchyň a potřebuješ poradit se spotřebiči? Inspiruj se v našem článku Jak správně vybrat a umístit vestavné spotřebiče do kuchyně.

jak vycistit troubu

Proč a jak často čistit troubu

Důvodů k čištění trouby je hned několik:

  • Vzhled: Kuchyně je srdcem domova a udržování čistoty včetně trouby přispívá k celkovému vzhledu i příjemnému pocitu z tvé kuchyně.
  • Chuť jídla: Připálený tuk uvolňuje při pečení uhlíkaté plyny, které mohou mít negativní vliv na chuť připravovaného jídla.
  • Vliv na zdraví: Staré zbytky jídla jsou živnou půdou pro bakterie a plísně a představují tak zdravotní riziko.
  • Spotřeba energie: Čistá trouba je efektivnější a dokáže lépe udržovat teplotu, což vede k rovnoměrnějšímu pečení, a tím se dokonce snižuje spotřeba energie. Zbytky a nečistoty mohou způsobit, že jídlo musí v troubě zůstat déle, a tím se spotřebovává více energie.
  • Bezpečnost: Nahromaděný tuk a jídlo v troubě představují požární riziko. Při vysokých teplotách se totiž mohou zbytky snadno vznítit.
  • Životnost trouby: Když necháš nečistoty a zbytky jídla zaschnout a hromadit se, mohou způsobit korozi nebo poškodit topné prvky a vnitřní povrchy trouby.

OKAY Tip:  Pokud sháníš úspornou troubu a potřebuješ poradit, podívej se na náš článek Průvodce energetickými třídami elektrospotřebičů.

Jak často tedy troubu čistit?

Ač tě možná odpověď nepotěší, je to vhodné po každém pečení. Doporučujeme ti tedy po použití trouby, jakmile zchladne na teplotu, při níž nepřijdeš k úrazu, otřít ji vlhkým hadříkem. Je ale vhodné nenechat ji vychladnout úplně. Snadnější je čistit teplou než studenou troubu. Může se to zdát zbytečné, ale ve skutečnosti okamžité přečištění trouby hned po jejím použití úklid do budoucna usnadní. Nebudeš muset umývat několik dní staré připálené zbytky a navíc tím budeš šetřit i životnost své trouby, protože ti na její úklid postačí jemný hadýrek, místo např. drátěnky, která by ti troubu poškrábala. 

Co když už je ale trouba zanesená? Připravili jsme pro tebe inspiraci, jak vyčistit hodně špinavou troubu.

Jak na čistou troubu?

Zvažuješ nejlepší způsoby, jak vyčistit troubu od připálenin nebo jak odstranit zapečenou mastnotu?

K vyčištění trouby můžeš použít několik různých metod, záleží na tom, jak silné jsou nečistoty a zda máš k dispozici samočisticí funkci.

Samočisticí funkce

Pokud má tvoje trouba samočisticí funkci, postupuj podle návodu výrobce. Tato funkce obvykle zahřeje troubu na velmi vysokou teplotu, při které se většina zbytků jídla spálí na popel, a ten pak stačí jen setřít vlhkým hadříkem.

jak vycistit troubu
garance spokojenosti


jak vycistit troubu

Jak vyčistit troubu bez chemie

Jestliže ti není blízká chemie a hledáš na to, jak vyčistit troubu, babské rady, pak se inspiruj našimi návody k tomu:

Jak vyčistit troubu jedlou sodou

Rozmíchej jedlou sodu v teplé vodě. Měla by ti vzniknout pasta, se kterou troubu potřeš a necháš ji na ní působit. Čím větší zanesení nečistotami, tím déle nechej sodu účinkovat, klidně i přes noc. Vše nakonec utři hadříkem nebo houbou s vodou.Na jedlou sodu můžeš navíc nastříkat roztok z octu. Tyto dvě látky dohromady mohou přinést ještě silnější účinek.

Jak vyčistit troubu octem

Ocet je výborný přírodní a tudíž šetrný čistící prostředek. Nabízí také hned několik variant, jak jej efektivně využít. Můžeš ocet smíchat do rozprašovače půl napůl s vodou, ostříkat s ním troubu a nechat jej pár minut působit. Následně vše umyješ hadříkem s vodou. Jinou variantou je nalít ocet spolu s vodou do plechu a zapnout troubu na cca 150 °C. Pak necháš vodu s octem, aby se v troubě 15 minut odpařovala. Následně, jakmile teplota trouby klesne na bezpečnou úroveň, vše otři mokrým hadříkem.

jak vycistit troubu
jak vycistit troubu

Jak vyčistit troubu octem a solí

Smíchej ocet a sůl, a to v poměru špetka soli a 100 ml octa. Hotovou směs můžeš následně nanést na stěny trouby a nechat působit dle potřeby. Vše smyješ hadříkem s vodou.

K octu a soli můžeš přidat také prášek do pečiva. V takovém případě počkáš, až prášek vyšumí, a teprve poté naneseš směs do trouby. Jakékoliv čistící prostředky budeš používat, nenanášej je na ventilátor a topné prvky. Přemýšlíš, jak vyčistit sklo u trouby? Všechny výše popsané přírodní varianty můžeš vyzkoušet i na něj.

Nevíš, jak vyčistit mřížku v troubě? Ponoř ji do nádoby s vodou, v níž bude rozmíchaná jedlá soda nebo ocet, a nechej to působit. Pak mřížku otři a opláchni.

Jak na čištění trouby citronem

Citron se nejlépe hodí na čerstvé připáleniny a mastnotu. Vymačkej citron do pekáče s vodou a dej ho do trouby na 160 °C. Nech páru z této směsi působit asi čtvrt hodiny a následně uvolněné nečistoty setři vlhkým hadříkem.

Jak vyčistit troubu tabletou do myčky

Možná jsi nevěděl, že tableta do myčky se ti může hodit i při čištění trouby. Jsou dvě varianty, jak ji využít:

  • Tableta musí být mokrá, proto ji na začátku namoč na delší dobu a následně ponořuj do vody pokaždé, když ti vyschne. Důkladně s ní vyčisti celou troubu, můžeš ji nechat i chvíli působit, než vše smyješ vodou.
  • Rozpusť tabletu ve vodě a se vzniklým roztokem pak umyj troubu.

Čisticí prostředky z obchodu

Samozřejmě snadno dostupné jsou komerční čisticí prostředky speciálně určené pro čištění trub. Před použitím pečlivě čti a následně dodržuj návod, protože některé z těchto prostředků mohou být velmi agresivní a mohou vyžadovat použití ochranných rukavic a dobrou ventilaci. Tyto přípravky mohou být nebezpečné nejen pro tebe, ale i pro životní prostředí, proto se vyplatí uchylovat se k nim teprve ve chvíli, kdy jsou již připáleniny natolik uchycené, že na ně nestačí přírodní cesta. 

Nastříkej čistící prostředek rovnoměrně po vnitřních stěnách trouby, přičemž se vyhni topným prvkům a ventilátoru (u horkovzdušných trub). Zavři dveře trouby a nechej prostředek působit podle pokynů na obalu. Po uplynutí doporučeného času setři prostředek vlhkým hadříkem. Možná bude potřeba postup opakovat pro dokonalé vyčištění.

Podívej se do naší nabídky na vestavné trouby. V rámci programu Garance 100% spokojenosti si můžeš zboží objednat a případně jej do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.