Jak odstranit zápach z pračky?

Zodpovědně používáte prací prášek, aviváž a zkrátka všechno možné, jenže vyprané prádlo není svěže voňavé, ale je naopak zatuchlé a zapáchá? Na vině nebude ani pračka, ani použité prostředky, ale špatná starost o váš spotřebič. V útrobách pračky se totiž tvoří vodní kámen, množí plísně a bakterie, kterých je potřeba se jednou provždy zbavit. Máme pro vás pár jednoduchých tipů,jak na to!

Pes v pračce

Vytáhli jste vyprané prádlo z pračky, ale místo vůně cítíte nepříjemný zápach? Poradíme vám, jak jej snadno a rychle odstranit.

OKAY Tip: Prohlédněte si pračky, které jsou momentálně v akci zde.

Nepříjemný zápach z pračky – co jej způsobuje?

Jak odstranit zápach z pračky? Pokud cítíte z jejího bubnu nepříjemný odér, je doslova minutu po 12. Je opravdu nejvyšší čas pustit se ihned do práce. Zápach může být zaviněn z mnoha důvodů. Zanesen může být zásobník na prací prášek, filtr, hadice nebo špatně těsnící sifon. Projděme si tedy společně jednotlivé kroky, jak vyčistit pračkunejefektivněji.

Zdrojem zápachu může být usazená aviváž, nerozpuštěné zbytky pracího prášku či vodní kámen.

Čím odstranit zápach z pračky

  1. V koupelně snižte vlhkost

Vlhkosti se v koupelně úplně nezbavíte, to je jasné. Přispívá k tomu sprchování, koupání, praní i sušení prádla mimo sušičku. Pokud vám v koupelně chybí dostatečný větrací systém, nevadí. Vyvětrejte místnost přes dveře, které necháte otevřené do zbytku domácnosti. Samozřejmě se nabízí i řešení v podobě odvlhčovače vzduchu.

  1. Perte na vyšší teplotu

Několikrát do měsíce vyperte vybrané prádlo na vyšší teploty, nejlépe na 90 °C. Je přece známé, že horká voda dokáže zatočit s nečistotami a rozpustí mastné usazeniny z gelů i aviváže. Pokud nevíte, co je v pořádku prát na 90 °C, tak jsou to například ručníky a osušky. Ty to vydrží!

  1. Správné prací prostředky

Různé prací gely a aviváže mají různou rozpustnost. Navíc speciálně tyto přípravky vytváří v pračce sliz, který ji zevnitř pokrývá. Používejte je proto s mírou. Především pokud pak perete při nízkých teplotách, tak se nadměrné dávky prostředků dostatečně nevyplaví a mohou zanechávat skvrny.

  1. Nezapomeňte vše vyčistit – buben, filtr, hadici i těsnění

Poslední zmíněné je na údržbu nejjednodušší. Právě v záhybech těsnění se často hromadí vlasy, rozmočené kapesníky nebo voda. Stačí jej trochu nadzvednout a vytřít hadříkem s troškou octa.

A čím odstranit zápach z filtru pračky? Pokud se chystáte čistit filtr, který se nachází za ‚‚malými dvířky“, nejdříve vypněte pračku ze zásuvky. Mějte po ruce hadr, neboť z místa vyteče malé množství vody. Teď už jen jednoduše pootočením vyndejte filtr, postupujte podle instrukcí. Následně propláchněte, vyčistěte a vložte zpět. Nic složitého!

Pračka s předním plněním LG

Pračka je důležitým pomocníkem v domácnosti, proto dbejte na její životnost pravidelnou údržbou.

Zkuste i účinné ‚‚babské rady“

Ocet

Ano, opravdu použijte ocet. Je netoxický a hravě si poradí se zápachem. Nalijte ocet do bubnu, nebo jej přidejte do přihrádky k pracímu prášku. Pusťte nejdelší prací cyklus s nejvyšší teplotou. Až program doběhne, nechte roztok působit přes noc. Nezapomeňte poté pustit ještě program, aby se pračka propláchla.

Jedlá soda

Jedlá soda je universum v domácnosti. V případě pračky ji nasypte do přihrádky na prášek a aviváž.

Silná dvojka

Můžete využít až ‚‚superhrdinských“ schopností silné dvojky přírodních čističů v domácnosti. Do místa, kam sypete prášek, dejte sodu a vedle do přihrádky aviváže ocet. Následně zapněte a postup popsaný výše zopakujte.

Jak zápachu předcházet

Zápachu nebo dokonce i „smradu“ z pračky lze předcházet. Máme pro vás několik tipů, které vám nepřidají mnoho práce, ale vašemu věrnému pomocníkovi prodlouží kvalitně životnost.
  • Prostor, kde je pračka, důkladně a pravidelně větrejte.
  • Po vyprání nechte otevřená dvířka pračky i zásobník na prací prášek, aby se vyvětraly.
  • Několikrát do měsíce vyperte některé prádlo na vyšší teploty.
  • Pokud máte chytrou moderní pračku se speciálním čisticím programem, máte vyhráno!

 

Prohlédněte si další nabídku elektra


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.