Jak vyčistit mikrovlnku snadno a rychle

Mikrovlnná trouba je nepostradatelný pomocník do domácnosti, který si rozhodně zaslouží pozornost. Když už se provádí běžný úklid, je potřeba na ni pamatovat. Vždyť rčení čistota rovná se půl zdraví platí dvojnásob, pokud se ve spotřebiči připravují pokrmy. Nejen, že zabráníte nebezpečné kontaminaci jídla, ale správným čištěním mikrovlnné trouby, zabráníte poškození povrchu a zkrácení životnosti.

Mikrovlnná trouba s citronem uvnitř

K čištění mikrovlnky můžete využít jak přírodní produkty, které máte doma, tak speciální chemické prostředky.

OKAY Tip:Jestliže jste s vaší starou mikrovlnkou delší dobu nespokojeni, prohlédněte si výběr těch nejlepších zde.

Jak na to?

Vypněte spotřebič ze zásuvky. Je to možná jasné, ale přece jen je připomenutí nezbytné!

Vykliďte vnitřek mikrovlnky. To znamená vyndat otočný talíř a to i včetně plastových dílů, které umyjete v ruce saponátem, nebo dáte do myčky.

Umyjte stěny spotřebiče. Použít můžete chemické čisticí prostředky nebo ekologickou variantu, kterou podrobněji představíme níže. Použijte hadřík nebo houbičku, drátěnku raději ne, mohla by poškodit povrch spotřebiče.

Nezapomeňte očistit troubu i zvenku. Použijte vlhký hadřík a postupně otřete dvířka i okénko. Pozor na větrací otvory, do nich se nesmí dostat voda.

Mikrovlnku vytřete dosucha, vložte čistý talíř i s díly a zapojte ji opět do zásuvky.

Jak na to?

1. Vypněte spotřebič ze zásuvky. Je to možná jasné, ale přece jen je připomenutí nezbytné!

2.Vykliďte vnitřek mikrovlnky. To znamená vyndat otočný talíř a to i včetně plastových dílů, které umyjete v ruce saponátem, nebo dáte do myčky.

3.Umyjte stěny spotřebiče. Použít můžete chemické čisticí prostředky nebo ekologickou variantu, kterou podrobněji představíme níže. Použijte hadřík nebo houbičku, drátěnku raději ne, mohla by poškodit povrch spotřebiče.

4. Nezapomeňte očistit troubu i zvenku. Použijte vlhký hadřík a postupně otřete dvířka i okénko. Pozor na větrací otvory, do nich se nesmí dostat voda.

5. Mikrovlnku vytřete dosucha, vložte čistý talíř i s díly a zapojte ji opět do zásuvky.

Ekologický postup

Ocet a pára

Velmi jednoduchý postup na vyčistění mikrovlnky, který můžete provést ihned. Ocet je vysoce účinný a poradí si se zaschlými zbytky jídla i mastnotou. Stačí smíchat ½ hrnku vody a k tomu ½ hrnku octa. Směs následně zahřejte v mikrovlnné troubě až k varu. Vařte několik minut na nejvyšší výkon. Opatrně vyndejte a troubu vytřete hadříkem. Jednoduché, že? Jedinou nevýhodou čističe je jeho pronikavý odér.

Mikrovlnná trouba s grilem LG

Kvalitní mikrovlnka pomůže se sušením ovoce a hub, pečením, ale i zdravým vařením v páře či grilováním.  

Zázračný citrón

Při tomto způsobu čištění se navíc vyhnete i nepříjemnému zápachu ze spotřebiče, díky citronové vůni. Stačí dát do misky s vodou pár plátků citrónu nebo do vody vymačkat šťávu z něj. Přírodní kyseliny v citrusech plnohodnotně nahradí agresivní čisticí prostředky, které jsou plné chemie. Tento ‚‚čistič“ vložte do mikrovlnky a pusťte ji na plný výkon na zhruba 5 minut. Vzniklá pára odpaří připečené nečistoty, které následně setřete hadříkem.

Po chemii sáhněte až v krajní nouzi

Čisticí prostředky, které jsou plné nezdravé a škodlivé chemie, jsou až poslední možnost při čištění spotřebiče, kde se připravuje jídlo pro celou rodinu. Chemie je však skvělá zbraň na všechny možné typy mastnoty a nečistot. Je rychlá, účinná a mikrovlnou troubu dokáže vyčistit bez větší námahy.

Mikrovlnná trouba Samsung

V OKAY si vyberete mikrovlnku ze široké nabídky typů a barevných provedení.

Jak předcházet generálnímu úklidu

Mikrovlnná trouba se rozhodně nemusí čistit pouze jednou za kvartál. Čistit ji můžete průběžně, což vám nejen zabere méně času ale i spotřebiči prodlouží životnost. Zde je pár rad, jak na to:

Při ohřevu pokrmu používejte vždy plastový krycí talíř, který nejenže chrání před znečištěním, a navíc i zkrátí dobu ohřevu. A to se nyní při rostoucích cenách energií vyplatí!

Po každém použití troubu otřete hadříkem nebo jemnou houbičkou. Stačí i bez čisticích prostředků.

Nastavte vždy nejkratší možný čas ohřevu.

Sledujte i rozložení jídla při vaření – nejsilnější části jídla položte směrem ven z talíře.

Když se okolo vnější části dvířek či uvnitř spotřebiče nahromadí pára, otřete ji měkkým hadříkem. Jedná se o normální jev způsobený vlhkostí.

  1. Při ohřevu pokrmu používejte vždy plastový krycí talíř, který nejenže chrání před znečištěním, a navíc i zkrátí dobu ohřevu. A to se nyní při rostoucích cenách energií vyplatí!
  2. Po každém použití troubu otřete hadříkem nebo jemnou houbičkou. Stačí i bez čisticích prostředků.
  3. Nastavte vždy nejkratší možný čas ohřevu.
  4. Sledujte i rozložení jídla při vaření – nejsilnější části jídla položte směrem ven z talíře.
  5. Když se okolo vnější části dvířek či uvnitř spotřebiče nahromadí pára, otřete ji měkkým hadříkem. Jedná se o normální jev způsobený vlhkostí.

Co do mikrovlnky patří a nepatří

Do spotřebiče rozhodně nedávejte kov. Nikdy! Mikrovlny totiž neprochází kovem a navíc by mohlo dojít k elektrickému výboji. Tak pozor na kovové nádobí či okraje talířů z kovu. Naopak co můžete bez obav na ohřev používat, je žáruvzdorné sklo a keramika.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Prohlédněte si další nabídku elektra


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.